2023. március 21., 20:20

Kassán is bemutatkozott a Petőfi-tablókiállítás - KÉPEKKEL

Felvidéki körútja utolsó állomására, Kassára érkezett az „Átröpűlök hosszában hazámon” című, magyar nyelvű tablókiállítás annak emlékére, hogy Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki útja során Kassára is ellátogatott.

Petőfi 200, Petőfi-tablókiállítás, Kassa, Márai Gimi
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: Magyarország kassai főkonzulátusa

A Petőfi Irodalmi Múzeum által összeállított tárlatot korábban Rozsnyón és Királyhelmecen tekinthették meg a látogatók. A mostani kiállításnak a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola ad otthont.

Az ünnepélyes megnyitón Hetey Ágota főkonzul Márai Sándor „A márciusi ifjú” című írását idézve mutatta be Petőfit, a zsenit, aki maga volt az eszme.

Megjegyezte, hogy bár Petőfi Kassáról és a német színházban tett látogatásáról nem éppen szép szavakkal emlékezett meg, ma mégis egy magyar tannyelvű iskolában kerül sor magyar színészek közreműködésével Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából készült magyar nyelvű kiállítás megnyitójára. A kiállítást röviden bemutatva felhívta a figyelmet arra, hogy a tablók a költő életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg, amelyekhez portrék, kéziratok, idézetek és jól ismert Petőfi-versek kapcsolódnak.

Mivel a kiállításmegnyitóra néhány nappal az 1848-as forradalom kitörésének 175. évfordulója után került sor, a főkonzul felidézte a forradalmár Petőfit, aki a legdrágábbat, életét adta a szabadságért. Ezt követően felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök március 15-e alkalmából a külhoni magyaroknak küldött levelét.
Petőfi 200, Petőfi-tablókiállítás, Kassa, Márai Gimi
Fotó:  Magyarország kassai főkonzulátusa

Csurkó Éva, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatója köszönetet mondott a lehetőségért, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum és a főkonzulátus jóvoltából ilyen színvonalas kiállításnak és kiváló kulturális programnak lehetnek a társzervezői és helyszíne. Reményét fejezte ki, hogy az iskola és a főkonzulátus együttműködése a jövőben még tovább erősödik.

A beszédeket követően a Kassai Gimnazisták Színjátszó Társulata Lírai Színpada adott elő egy összeállítást Petőfi Sándor műveiből. Végezetül Kálló Béla Jászai Mari-díjas szabadkai színművész, rendező és Tóth Péter Lóránt versvándor, a Magyar Kultúra Lovagja előadásában tekinthette meg a közönség a Szabadságharc című színpadi játékot. A nagy sikert arató előadás Petőfi Sándor és Arany János barátságán keresztül mutatta be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.
Petőfi 200, Petőfi-tablókiállítás, Kassa, Márai Gimi
Fotó:  Magyarország kassai főkonzulátusa

Ezt követően a nagyszámú közönség – köztük kassai magyar középiskolások és a helyi magyarság képviselői – megtekintette a kiállítást.

Petőfi 200, Petőfi-tablókiállítás, Kassa, Márai Gimi
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.