2020. december 13., 17:30

Karácsonyvárás Kisudvarnokban

A csallóközi települések lakói és önkormányzatai a különféle tiltások ellenére sem restek, ha az ünnepi készülődésről van szó. A településvezetők különféle eseményekre, vetélkedőkre invitálják a falvak és városok lakóit, hogy a szeretet ünnepét közelebb hozzák az emberekhez.

 

Fotó: Magyar7 archívum

Kisudvarnokban például mézeskalács falut építenek. Hogy honnan származik ennek az ötlete, arról Marczell Zoltán polgármestert kérdeztük. Az ötlettel elsősorban a kisudvarnokiaknak és a környékbeli települések lakosainak szerettek volna kedveskedni a szervezők. A járvány miatt az emberek az otthonukba kényszerültek, az adventi időszak és a karácsonyi várakozás az idén valóban csöndesnek tekinthető.

A hagyományos karácsonyváró programok közül ugyanis szinte semmi sem valósulhat meg. Míg az előző években a kultúrházak megteltek vidáman mosolygó emberekkel, ma mindenki a szájmaszk és az otthona fedezékébe húzódik.

A kialakult helyzet miatt a gyermekek is több időt töltenek otthon, az online oktatás pedig megnehezíti az életüket, beleértve a szülőkét is. Az önkormányzat ezért a közösségi hálót hívta segítségül, hogy felhívja a lakosok figyelmét egy új kezdeményezésre. A község kicsinyített mását szeretnék megalkotni a lehető legötletesebben, a legegyedibb kivitelezésben. A karácsonyi készülődés közben nagymamák, anyukák, apukák és gyermekek készíthetik el a saját mézeskalács házukat, hogy azokat egymás mellé állítva kialakuljon a település kicsinyített mása. A községi hivatal dolgozói december 15-ig várják az elkészült házikókat bármilyen formában és méretben. A házikókat ezt követően utcák szerint elrendezik, és a kis liliputi falucskát egy előre meghatározott helyszínen és időpontban állítják ki. Az nem szerepelt a feltételek között, hogy csak kisudvarnoki lakosok vehetnek részt a játékban. Aki szeretné, a mézeskalács házát akár névtáblával is ellátják a szervezők, hogy a kiállításon egyértelművé váljon, ki készítette az adott házikót. Az sem utolsó szempont, hogy a résztvevők között ajándékutalványokat is kisorsol az önkormányzat, 30, 20, illetve 10 euró értékben.

A polgármester szerint meglepően sokan érdeklődnek az esemény iránt, ami nem véletlen, hiszen rengeteg az ügyes kezű lakos a faluban. Sokan jelezték, hogy a saját házuk mását szeretnék mézeskalács házként megformálni, mások egyéb megoldásokat választottak.

Az ötlet

Magát a mézeskalács falu ötletét a gyermekkor ihlette. Marczell Zoltán szerint az idősebbek gyerekkora még egészen más volt, mint a mostani gyerekeké. Akkoriban ugyanis a telet valóban a hófödte táj és a sűrű havazás jelentette, a házakat és az utcákat hó borította, amit nagyon érzékletesen lehet a mézeskalácsok által ábrázolni. Az embernek mindig az volt a vágya, hogy fehér legyen a karácsony, s ez a mostani időkre is igaz. Ez a mesebeli kép vezérelt mindenkit, ami napjainkban ugyan másképp fest, hiszen fehér karácsonyról szinte már csak a nagyszülők mesélhetnek az unokáknak. A polgármester elárulja, hogy tulajdonképpen Josef Lada cseh festő illusztrációi ihlették a mézeskalács falu megalkotásának az ötletét. Azt is elmondja, hogy a községházára már beérkezett az első ,,pályamű”. Ezzel az ötlettel a gyerme-keket is ösztönözni lehet, hogy több időt töltsenek a szeretteikkel, és ne az elektronikus kütyük kössék le teljesen a figyelmüket.

Kisudvarnok és a karácsony szelleme

A járvány előtti években, akárcsak másutt, Kisudvarnokban is egész de-cemberben a karácsonyra való készülődés ünnepváró eseményein vettek részt az emberek. A község színpadán diákcsoportok léptek fel, megnyílt a jégpálya, ahol a korcsolyázás szerelmesei örvendezhettek, volt forralt bort áruló sátor, amely alatt az emberek felszabadultan beszélgethettek egymással. A forraltbor-főzőverseny mindig jó hangulatban telt, a szervezetek és a csoportok között megértés uralkodott. Az idén a karácsony előtti Kisudvarnok süteményei és tortái elnevezésű édességsütő verseny sem valósulhat meg, pedig néhány éve ezt a rendezvényt is megtartották a kisudvarnokiak.

betlehem kisudvarnok
Fotó:  Magyar7 archívum

Az idén a faluban a betlehem emlékezteti a település lakóit arra, hogy közelednek az ünnepek, illetve az élő adventi naptár, amelyet december elsejétől játszanak a faluban. A vetélkedő lényege, hogy huszonnégy család benevez a versenybe. Vállalják, hogy de-cember 1–24. között az ablakukba az aznapi számot helyezik ki, s a fotót elküldik a község dolgozóinak, akik felrakják a falu közösségi oldalára. Ebben a játékban is ajándékutalványokat lehet nyerni, a sorsolást januárban bonyolítják le.

A polgármester bízik abban, hogy a lakosok a jelenlegi helyzet ellenére csatlakoznak a játékhoz, annál is inkább, hogy az összetartozás érzése most még inkább hangsúlyt kap, az egymás segítése és támogatása pedig még fontosabb, mint bármikor ezelőtt.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2020/50-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.