2023. február 4., 11:40

Kamocsai tervek, gondok

Nehéz a mai gazdasági helyzetben jól gazdálkodni, olyan kiszámíthatatlanok a körülmények. A kistelepülések még nagyobb bajban vannak, főleg az energiaárak drágulása végett. Lukács Imre polgármesterrel beszélgetünk.

Lukács Imre Kamocsa polgármestere
Lukács Imre Kamocsa polgármestere
Fotó: Bokor Klára

Elmondja, várják a pályázati kiírásokat, hogy fejlesztéseket is meg tudjanak valósítani, hiszen az energiaárak emelkedése alaposan megtépázta a költségvetésüket.

„Minden projektdokumentációt, engedélyeztetést elő kell készíteni, aztán vagy sikeres lesz a pályázat, vagy nem.

Januárban megkaptuk a gáz- és a villanyszámlákat, fáj a fejünk tőlük, mert majdnem ötszörös a drágulás, ha kifizetjük, semmi másra nem marad. Nincs más hátra, mint várni a kompenzációt az állam részéről

– ecseteli a polgármester.

Közösségi ház lesz a régi óvoda épületéből
Közösségi ház lesz a régi óvoda épületéből
Fotó:  Kamocsa község

Hozzáfűzi, régi óvodaépületük felújítására négy éve pályáztak a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökséghez. A cég, amelyik megnyerte a közbeszerzést visszalépett, azóta jelentősen felmentek az árak. Új kivitelező van, és ha a munkát el akarják végeztetni, hitelt kell felvenniük.

Ezt muszáj meglépnünk, mert az épület külső-belső felújításával május végéig végeznünk kell és a kivitelező cégnek ki kell fizetni az elvégzett munkáért járó összeget. Utána tudjuk benyújtani a kérvényt az elszámolásra és várhatjuk a jóváhagyott összeg kifizetését. A felújított épület közösségi házként fog szolgálni”

– hangsúlyozza Lukács Imre.

Közösségi ház lesz a régi óvoda épületéből
Közösségi ház lesz a régi óvoda épületéből
Fotó:  Kamocsa község

Megemlíti, egy járdafejlesztési projekten is immáron harmadik éve munkálkodnak, amelyet az Alsócsallóközi Falvak Társulásán keresztül pályáztak meg az IROP-os programon belül. Ennek megvalósítása is semmiségeken csúszik mind távolabb. Reménykednek a beruházás mielőbbi megvalósulásában, amellyel a helyi lakosok biztonságos közlekedését segítenék.

Az óvodát, a jelenleg felújítás alatt álló épületből költöztették a volt iskola épületébe, melyet a magyarországi óvodaprogramból 2018-ban sikerült felújítaniuk.

Szerencsére óvodások vannak a községben, de a polgármester kifejti, Európa szerte probléma, hogy kiesett egy generáció, a mostani szülők olyan korban vállalnak gyereket, amikor akár nagyszülők is lehetnének.

A kamocsai református templom
A kamocsai református templom
Fotó:  Bokor Klára

Köszönhetően a Magyar állam által nyújtott segítségnek sikerült a helyi Református egyházközségnek is több felújítási munkát elvégezni a templomon és környékén, melyek végeztével januárban hálaadó istentiszteletet tartottak. Kitért arra is, rá szeretnénk csatlakozni a Gúta-Komárom közti kerékpárútra a Gúta-Kamocsa-Szímő szakasz kiépítésével és ezen belül szeretnék felújítani a helyi kempingben található épületüket is, amely biciklis pihenőhelyként is szolgálna. Erre, úgy néz ki, lesz erőforrás. A községnek megvan a folytatáshoz a tervdokumentációja a Kamocsát Érsekújvárral összekötő bicikliútra is, de patthelyzetben vannak - mivel a Nyitra folyó töltése még nincs szigetelőanyaggal megerősítve, így egyenlőre nem kapnak rá építkezési engedélyt.

Beázik a községi hivatal épülete. Évente toldozzák-foltozzák, a javításra beadott pályázatukat az enviromentális alap elutasította, de éppen a napokban látták, újra ki van írva, áme most már 5 százalékos önrésszel, amit az alaptól hitel formájában felvehetnek.

Néha nagyon elkeseredünk az önkormányzatok ilyen módon történő kizsákmányolását tapasztalva”

– mondja a falu első embere.

Kamocsa községi hivatal
Kamocsa községi hivatala
Fotó:  Bokor Klára

Tisztítóállomásuk van, de a csatornázásról egyenlőre csak álmodhatnak, hiszen ez többmilliós tétel. Megemlíti, hogy az Érsekújvár - Kamocsa - Gúta közti főutat fogják felújítani a közeljövőben, ami jó hír. Ami rosszabb, hogy amikor a Vág-hidat is elkezdik rekonstruálni Komáromban, erre lesz elterelve a forgalom, s a kamionok rögtön szét is gyúrják majd a felújított utat. Már most is rettentően nagy a falun áthaladó forgalom.

Az elmondottakhoz a polgármester még hozzáteszi, a testületből a választásokkor négy tag lecserélődött, jó csapat alakult ki, akik reményei szerint majd egy irányban dolgoznak a falu fejlesztése érdekében. Aktívan működnek a község civil szervezetei is – a Csemadok, a sport- és nyugdíjasklub, a Vöröskereszt, a vadász- és horgászszövetség, az íjászklub és több polgári társulás is, akik minden téren (sport, kultúra, hagyományőrzés, falufejlesztés …) hozzájárulnak a falu pozitív irányba történő fejlődéséhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.