2024. május 26., 16:24

Jubiláló Magyar Majális – KÉPEKKEL

Május 25-én a dunaszerdahelyi Vásártéren szervezte meg a X. Magyar Majálist a helyi Csemadok alapszervezete és járási titkársága, Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Sikabony Polgári Társulás.

x.-magyar-majalis-07
Galéria
+26 kép a galériában
X. Magyar Majális
Fotó: Lacza Gergely

A közösségépítő rendezvény célja, hogy összehozza a magyar embereket és a város szervezeteit. A szervezők próbálnak minden korosztályt megszólítani, a legkisebbektől kezdve az idősebb generációig.

a-biro-kert-lovasijaszai
A Bíró Kert lovasíjászai
Fotó:  Lacza Gergely

Már déltől várták az érdeklődőket az árusok, a kézművesek és a lacikonyha, de aki palacsintázni, nassolni vagy kávézni szeretett volna, annak sem kellett étterembe, kávézóba vagy cukrászdába mennie. A gyermekeket játékos foglalkozások várták (arcfestés, homokképek, kézműves foglalkozások), és többek között a Magyar7, a Rákóczi Szövetség és a város standja is hasznos információkkal, propagációs anyagokkal szolgált a majálisra látogatók számára, a Bíró Kert Lovas Központ pedig lovasíjász-bemutatót is tartott.

x.-magyar-majalis-0
X. Magyar Majális
Fotó:  Lacza Gergely

Köztudott, hogy a Magyar Majális elsősorban a hagyományőrzés jegyében zajlik, de természetesen más jellegű színpadi produkciók is jelen voltak az eseményen. Elsőként az Alistáli Művészeti Alapiskola Szederke és Csiribiri néptánccsoportjai mutatkoztak be szatmári és martosi táncokkal.

x.-magyar-majalis-02
X. Magyar Majális
Fotó:  Lacza Gergely

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere megnyitó beszédében kifejtette, hogy ezzel a rendezvénnyel közösséget tudunk erősíteni, hiszen itt most különböző generációk mutatják be és élik át közösen magyar hagyományainkat, a magyar kultúrát.

hajos-zoltan-es-bugar-gyorgy
Hájos Zoltán és Bugár György
Fotó:  Lacza Gergely

Bugár György városi képviselő, a rendezvény fő szervezője külön kiemelte a közösség összetartó erejét, amelyet teremtő munka által tudtak létrehozni.

Ez a mai majális az önkormányzat, a Csemadok, és a Dunaszerdahelyen aktívan működő társulások közös munkájának gyümölcse. Iparkodtunk szívünk-lelkünk beletenni, hogy a dunaszerdahelyiek és a környékbeliek jól érezzék magukat”,

mondta Bugár György, aki hangsúlytozta, már hagyománnyá vált, hogy a dunaszerdahelyi búcsú előtt összeülő ifjúság megválasztja a diákpolgármestert és újabban már az alpolgármestereket is, akik szintén jelen voltak a csapatukkal és ötven segítővel, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény lebonyolításához.

x.-magyar-majalis-11
X. Magyar Majális
Fotó:  Lacza Gergely

A beszédek után következett a hagyományos májusfaállítás. A fát a gyermekek díszítették és példamutatóan Dunaszerdahely elöljárói állították fel, majd a táncosok a régi hagyományoknak megfelelően körbetáncolták.

x.-magyar-majalis-08
X. Magyar Majális
Fotó:  Lacza Gergely

Az aktus után a nagyszínpadon folytatódtak a műsorok. A Chill&Dance tánccsoport fellépését követően CicaLinda zenés, interaktív gyermekműsora következett, majd Dunaszerdahely iskoláinak és diákjainak színes műsorát nézhették meg a jelenlévők.

x.-magyar-majalis-03
X. Magyar Majális
Fotó:  Lacza Gergely

Közben már a közéleti sátorban is megkezdődtek a beszélgetések. Elsőként Hájos Zoltán polgármester a városi önkormányzat munkájáról, a fejlesztésekről, Bárdos Gyula pedig a Csemadok szerepéről és feladatairól szólt, de a közelgő parlamenti választások témája is szóba került. A beszélgetést követően Rajkovics Péter, portálunk munkatársa az Európa jövője című közéleti fórum keretében két EP-listavezetővel társalgott. Vendége volt Deutsch Tamás, a FIDESZ – Magyar Polgári Párt EP-képviselője és Berényi József, aki a Magyar Szövetség színeiben Nagyszombat megye alelnöke. (A közéleti sátor rendezvényeivel részletesen is foglalkozunk majd portálunkon.)

bugar-gyorgy-hajos-zoltan-bardos-gyula-es-sator-zoltan
Bugár György, Hájos Zoltán, Bárdos Gyula és Sátor Zoltán
Fotó:  Lacza Gergely

A későbbiek során a nagyszínpadon fellépett még a nagymadi Bicsak Népdalkör, a Nagyabonyi Népdalkör és Citeraegyüttes, a Nagyudvarnoki Népdalkör, a nyárasdi Sarló 82 Citeraegyüttes, a Nemeshodosi Citeraegyüttes és a Megmaradásunkért népdalkör. Nagy Noémi nótaműsorát Cseh Tamás és zenekara kísérte, és végezetül Derzsi György és Vadkerti Imre koncertjére került sor.

berenyi-jozsef-es-deutsch-tamas_
Rajkovics Péter, Berényi József és Deutsch Tamás
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvény fő szervezője, Bugár György portálunknak elmondta, hogy a közéleti és a civil sátor rendezvényeit kettéválasztották, hogy a politika és a közművelődés ne keveredjen, de nyilván a mozgalmi, közösségi emberek mindenhol próbálnak segíteni, ez nálunk, a Felvidéken is így van, és most a választások előtt az ő segítségükre nagy szükség van. Azt is megtudhattuk tőle, hogy a majális nagyjából két és fél hónapos intenzív szervezést igényel.

bugar-gyorgy
Bugár György
Fotó:  Lacza Gergely

"Minden alkalommal teret biztosítok a fiatal generációnak is, legyenek azok népdal- vagy néptánccsoportok, de a rendezvényünkön például modern táncban vagy könnyűzenében is megmutathatják magukat. Az önkormányzatban a kultúra, az ifjúság és a szociális ügyek dolgait tartom feladatomnak, és pont ezért kötöttem össze a Dunaszerdahelyen működő Városi Ifjúsági Parlamentet is a majálissal. Az ifjúsági parlament, a polgármester és az alpolgármesterek nagy örömmel és büszkeséggel végzik a dolgukat, ez nem csak egy afféle kirakatszerep. Mint ahogy már elmondtam, a majálisra is hoztak magukkal ötven segítőt és körülbelül hat-nyolc fellépőt.

45 éve vagyok a felvidéki magyarság különböző szinteken működő szervezője. Ennyi idő alatt leginkább az erősödött meg bennem, hogy közösségerősítő rendezvények nélkül sokkal gyorsabban elveszünk, mint egyébként. A majálisnak tehát az a célja, hogy egy méltó helyen, egy központi városi rendezvényen összehozza Dunaszerdahely egyébként nagyon vegyes lakosságát, és a különbözőségek ellenére is megpróbálja egy közösséggé formálni”

- hangsúlyozta az esemény fő szervezője.

cicalinda
CicaLinda
Fotó:  Lacza Gergely
a-biro-kert-lovasijaszai
Galéria
+26 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.