2023. június 4., 18:36

Jó bornak is kell cégér – együtt ittunk muzslai bort

Ötödik alkalommal invitált a Muzslai Hegyközség a szőlőhegyre, hogy igyunk együtt muzslai bort. Szombaton már délelőttől főtt a gulyás, szólt a zene a 17 nyitott pincénél és egyre gyűltek a látogatók. Az időjárás is szőlőhegyi túrához igazodott. Minden adott volt, hogy jó hangulatban igazán jó borokat kóstolhassunk.

1.-muzslai-bortura.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Az eddigi évek során az volt a tapasztalat, hogy sokan az első pincéknél álltak meg és feljebb nagyon nem is jutottak. Az idén azonban többen döntöttek úgy, hogy fentről lefelé látogatják végig a nyitott pincéket. Így az első megállójuk a Nagyhegy magas pontján álló Zalaba pincészetnél volt.

Muzslai bortúra
Zalaba Józseffel beszélgetünk
Fotó:  Bokor Klára

A pince teraszáról festői panoráma tárult a látogatók szeme elé. Ellátni egészen Komáromig – látni az új építésű hidat és Kisbéren az áramfejlesztő generátorokat is.

A muzslai Nagyhegy tetején vagyunk 230 méterrel a tengerszint felett. Dél és délnyugati fekvésű a terület, vulkanikus dombvonulat felületén löszréteggel. Kiváló minőségű a talaj és igyekszünk ebből a legjobb minőségű bort készíteni.

6 és fél hektáron gazdálkodunk ötfajta fehérszőlőt és háromfajta vöröset termesztünk. A szőlővel való munka szeretetét a családból hoztam, később az osztrákokhoz jártam, ott gazdáknál és szőlészetekben dolgoztam, amit ott tanultam hazahoztam és próbálom alkalmazni”

– fejtette ki Zalaba József.

Hozzáfűzte, óriási előny, hogy a dombtetőn van az ültetvényük, mert itt állandóan mozog a levegő, így a lisztharmattal sokkal kevesebb gondjuk van, mind a völgyekben.

Muzslai bortúra
Pathó László
Fotó:  Bokor Klára

Pathó László is az ősöktől tanulta a borkészítést. 550 tőkéje van, ha el tudja adni normális áron a szőlőt akkor eladja, de bort mindig készít. Présháza helyes kis házikó, tíz éve folyamatosan újítja fel, a pince téglával van kirakva mint általában a muzslai pincék. Süteménnyel és pogácsával is készültek a látogatók fogadására.

Muzslai bortúra
Balogh és fia pincészet
Fotó:  Bokor Klára

Mészáros Henrietta párjával a H&V pincészet tulajdonosa, és a hegyközség tagjaként szervezője is a rendezvénynek. Ő is beleszületett a szőlővel való munkába.

A régi öregek mondogatták, a szőlő szereti a pipafüstöt, ami azt jelenti, hogy szinte naponta a szőlőben kell mozognunk, ha szép termést szeretnénk. Hagyománytisztelőként szeretem a borokat spontán erjesztéssel készíteni. Ha szép a termés, akkor kis beavatkozás szükséges csak a borász részéről, s szép borok tudnak készülni. A világban tapasztalható trendeknek is próbálok valamilyen szinten megfelelni, megtalálni az arany középutat”

– fejtette ki a borász.

Muzslai bortúra
Farkas Ivánt Muzsla polgármesterét a H&V pincészetnél kaptam lencsevégre kollégáival egyetemben
Fotó:  Bokor Klára

Kitért arra, helyi borfogyasztójuk a nullához közelít, pincészetük a legtöbb bort Magyarországon értékesíti, mert ez a vonzáskörzetük és a borkultúra is fejlettebb. Pár éve még jobbára a fehérborokat keresték, mára fordult a helyzet, többen a vörösborokat kedvelték meg. Heni a borok mellett gulyással és borzselével is kedveskedett a látogatóknak.

A Covid előtt nagyon sok volt a látogató, ezt a vírushelyzet megtorpantotta, de már kezdenek visszatérni a vendégek”

– emelte ki Mészáros Henrietta.

Muzslai bortúra
Fotó:  Bokor Klára
5.-muzslai-bortura
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.