2022. április 9., 11:33

Itt van köztünk és bizton érzi, szeretjük - KÉPEKKEL

26. alkalommal emlékeztek meg szülőfalujában Garamkövesden Gyurcsó István költőről, akit a helyiek csak Pista bácsiként emlegetnek, annyira hozzátartozott a falu életéhez.

Gyurcsó István mellszobra a róla elnevezett téren
Galéria
+9 kép a galériában
Gyurcsó István mellszobra a róla elnevezett téren
Fotó: Bokor Klára

Gyurcsó Istvánra Stugel Zsanett, a Zöldfaliget Kulturális Egyesület elnöke emlékezett.

„Vannak napok, évfordulók, melyek egy közösség emlékezetélben mindig megmaradnak. Ilyen emlékezetes nap nekünk, garamkövesdi polgároknak 1994. november 10-e. Ezen a napon vált valóra lakosaink óhaja, ekkor avattuk fel Gyurcsó István költő emlékművét, aki immár a róla elnevezett térről szemléli, a Kosaraki partokat.

A község önkormányzata ekkor döntött úgy, hogy minden évben megszervezzük a Gyurcsó István Emléknapot, aki által a világ magyarsága megismerhette Garamkövesdet,

s verseit átérezve beleélheti magát a háborúk utáni falu „kosaraki” szegény rétegének hétköznapjaiba. Az emléknapot már 1996-ban szavalóversennyel bővítettük - emelte ki Stugel Zsanett.

Gyurcsó emléknap
A Boróka néptánccsoport

A költő egykoron így búcsúzott a falutól: „Szeress és hívj vissza örök szerelemmel, én megjövök. Hívj vissza, küszködő falum.” Mi visszahívtuk. Visszahívtuk és visszajött. Ma is itt van közöttünk és biztosan érzi, hogy szeretjük.”

Gyurcsó emléknap
Fotó:  Bokor Klára

Ezt követően az egybegyűltek elhelyezték a költő mellszobránál koszorúikat, többek közt a falu polgármestere Elzer János, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága nevében pedig Reczai Lilla és Jancsó Péter.

Keszegh Ágnes
Keszegh Ágnes
Fotó:  Bokor Klára
Huszár Lászlóra és Bodonyi Andrásra Keszegh Ágnes kultúraszervező emlékezett
E két két neves felvidéki személyiség, hosszú éveken át megtisztelte jelenlétével és munkájával a Gyurcsó Napokat. Sajnos, már nincsenek közöttünk.

Huszár László a Magyar Művelődési Intézet igazgatójaként szívén viselte Gyurcsó István munkásságának éltetését. Neki köszönhetjük, hogy megalakult a Gyurcsó Alapítvány, ezzel együtt pedig a Gyurcsó versmondó verseny. Laci minden alkalommal itt volt, segített és lelkesített. Különleges figyelmet fordított a Gyurcsó István díjazottakra is.

Bodonyi András szintén az égi hazába költözött. Ő is hosszú éveken keresztül volt a rendezvény résztvevője, kis csapatával megzenésített versekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, számtalan Gyurcsó verset is megzenésítettek.”

Ágnes hozzáfűzte, a legnagyobb tiszteletet úgy fejezhetjük ki irányukba, hogy ha hozzájuk hasonlóan nem állunk meg.

„Kívánom, hogy a fiataljainkban is legyen annyi erő és életigenlés, mint e két nagyszerű emberben. A nehéz időkben is tudjanak verset mondani, dalolni, mert így boldogabb az élet” – emelt ki Ágnes beszéde végén.

A rendezvényen közreműködött Berényi Kornélia versmondó, a helyi Boróka néptánccsoport Moravcik Rózsika vezetésével, a garamkövesdi óvodások és a Garamkövesdi Idősek Klubja. Gajdos Enikő és Moravcsik László Bodonyi egyik dalát adták elő.
Stugel Zsanett
Stugel Zsanett a rendezvény főszervezője Hubik István emléktáblájánál
Fotó:  Bokor Klára

Mivel a szervezők úgy gondolták, a mindenkori Gyurcsó István Emléknap legyen a falu neves szülöttjeire való emlékezés napja is, ezért a jelenlévők átvonultak Hubik István könyvszerkesztő és műfordító emléktáblájához, ahol szintén elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A rendezvény része volt az a kézműves kiállítás, ahol a garamkövesdi ügyeskezű alkotók mutatkoztak be. A rendezvény a falu szülöttje, Szabados Anna Visszaemlékezés Garamkövesd hagyományaira című könyvének bemutatójával folytatódott élénk érdeklődés mellett.

4-copy
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.