2022. augusztus 21., 07:55

Isten éltesse a magyar nemzetet! - VIDEÓVAL

Augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén minden magyar szíve egyszerre dobban. Ezen a napon évről évre összegyűlnek a magyarok, hogy megemlékezzenek, ünnepségeket, köztük kenyérszentelést tartanak. Dunaszerdahelyen is kellő tisztelettel emlékeztek meg első szent királyunkról, a kedvezőtlen időjárás miatt azonban idén nem a Szent István téren, Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásánál, hanem a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren. Köszöntőt Hájos Zoltán polgármester, ünnepi beszédet Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő mondott.

Augusztus 20 megemlékezés Dunaszerdahely
Fotó: Patócs Diana

A Szent István-napi ünnepség szentmisével és a dunaszerdahelyi kenyér megszentelésével vette kezdetét a Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban. Az előző évekhez hasonlóan idén is Antal Ágota sütötte a város kenyerét, amelyből a szentmise végén minden jelenlévő kapott egy falatot. 

Augusztus 20 megemlékezés Dunaszerdahely
Fotó:  Patócs Diana

Az ünnepi műsort a Vox Camerata kamarakórus nyitotta meg, majd Bíró Emese, a Kodály Zoltán Alapiskola diákja Reviczky Gyula, Szent-István napján című versét szavalta el. Ezután Bíró Eszter, a Fókusz Gyermek- és Diákszínpad tagja egy középkori, moldvai csángó eredetű népdallal örvendeztette meg a közönséget, majd Keviczky Tünde tanítványai, Bittera Sophie Iman, Navrátil Amira, Farkas Olivér előadásában a Nélküled című dal csendült fel. Köszöntőt Hájos Zoltán polgármester, ünnepi beszédet Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő mondott.

Augusztus 20 megemlékezés Dunaszerdahely
Fotó:  Patócs Diana
Augusztus 20 megemlékezés Dunaszerdahely
Fotó:  Patócs Diana
Nem szabad kompromisszumot kötni
Az összegyűlteket Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a statisztikai adatok azt támasztják alá, hogy a nemzeti közösségünk nemcsak a természetes körforgás okán fogy, hanem sokan fel is adják magyarságukat.

Egyesek megkötik a maguk kis kompromisszumaikat, mondván, hogy túléljenek vagy más módon gyarapodjanak – mondta.

Augusztus 20 megemlékezés Dunaszerdahely
Fotó:  Patócs Diana

Szerinte van azonban követendő példa, amely azt mutatja, hogy nem szabad kompromisszumot kötni a közösség rovására. Ilyen vezetője van a vajdasági magyar szövetségnek. Az ő vezetése alatt Vajdaságban nincs politikai széthúzás, nem alakultak meg alternatív politikai pártok.

Hájos Zoltán polgármester ünnepi beszéde
Szent István királynak mi nemcsak az örökösei vagyunk, de a munkájának a kedvezményezettei is

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elmondta, hogy Szent István öröksége két tartóoszlopra épült, a kereszténységre és a nemzeti szuveneritásra. E két oszlop elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy ez a nemzet átélje és túlélje a tatárt, a törököt, a szabadságharcok leverését, a szovjet megszállást vagy éppen a Trianont.

Ez a két tartóoszlop most annyira erősnek bizonyult, hogy nem érdemes eldobni őket. Szent Istvánnak mi nemcsak az örökösei vagyunk, de a munkájának a kedvezményezettei is. Az, hogy ma itt 2022-ben magyarul ünnepelhetünk az Szent Istvánnak is köszönhető. – hangsúlyozta.
Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő ünnepi beszéde
A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt változott a Szent István-napi ünnepség programja, a szervezők arra kérték a koszorúzási szándékkal érkezőket, hogy az emlékezés koszorúit egyénileg helyezzék el a Szent István-szobornál. Tóth Gabi esti koncertje is elmaradt, egy későbbi időpontban kerül megrendezésre, amelyről természetesen a szervezők időben értesítik az érdeklődőket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.