2023. május 29., 19:13

Ismét kitüntették a komáromi kórházat a sztrókos betegek kezeléséért

Ismételten megkapta a legrangosabb elismerést, az Angels Award gyémánt fokozatát a komáromi Agel kórház neurológiai osztálya. A díjat az European Stroke Organisation ítéli oda a sztrók (CMP) kezelésében elért eredményekért. Idén 12 kórház kapta meg az elismerést.

komáromi kórház
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A siker egy jól kiépített rendszer eredménye, amely magában foglalja a kórházban dolgozó neurológusok, az intenzív osztályon és a többi részlegen dolgozó ápolók, a labortechnikusok, a radiológusok együttműködését a többi partnerrel, főként a mentősökkel - tájékoztatott Eva Hanáčková, a neurológiai osztály főorvosa.

2022-ben 291 páciens került sztrókkal a komáromi kórház neurológiai osztályára, 242-en közülük akut agyi infarktussal, 17 páciensnek átmeneti iszkémiás rohama volt, 32 beteg pedig agyvérzést szenvedett.

A 242 beteg közül 114-nél végeztek szisztémás trombolízis kezelést. A trombolízis aránya elérte a 47,1 százalékot, ami jóval a átlag felett van

– közölte Hanáčková.

A betegek 49,1 százalékánál alkalmazták a kezelést a kórházba érkezéstől számított 20 percen belül; a kezelés megkezdéséig átlagosan 23 perc telt el. A CMP-betegek 95 százalékánál vizsgálatot végeztek a szövődmények megelőzésére. Hanáčková tájékoztatása szerint a betegek 95,7 százalékát a másodlagos agyi infarktus megelőzésére beállított gyógyszeres kezeléssel engedték haza a neurológiáról.

Az agyvérzése esetek előfordulása enyhén emelkedik – erősítette meg Hanáčková.

Ennek több oka is van: a helytelen életmód, a mozgás- és az alváshiány, a krónikus stressz, a megelőző vizsgálatok elhanyagolása.

Az olyan civilizációs betegségek, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség hónapokig, évekig észrevétlenül károsíthatják az ereket. A Komáromi járásban a stroke gyakrabban érinti a férfiakat, a betegek átlagéletkora 70 év. A legfiatalabb agyi infarktusos beteg 15 éves volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.