2022. december 11., 13:52

Ipolyság – Vita a polgármester fizetéséről

Ipolyságon a napokban nagy port kavart az újonnan megválasztott polgármester, Zachar Pál fizetésének ügye.

Zachar
Zachar Pál (balra) és Štefan Gregor az alakuló ülésen
Fotó: Nászaly Gábor

A városi képviselő-testület még a november végi alakuló ülésén határozott arról, hogy a törvényben meghatározott fizetésen felül a maximális, 60%-kal emeli meg a településvezető fizetését. A javaslatot a testület tizenkét tagja közül tizenegyen megszavazták; csupán a jelenleg képviselőként tevékenykedő korábbi polgármester, Štefan Gregor voksolt ellene. Egyben jelezte, hogy a következő testületi ülésen a döntés felülvizsgálatát és a határozat törlését fogja indítványozni. Időközben egy petíciót is indítottak, amelyben azt követelik, hogy a képviselők helyezzék hatályon kívül a polgármester fizetéséről szóló határozatot.

Az üggyel kapcsolatban Zachar Pál az alábbiakat nyilatkozta:

Ez az egész történet arról szól, hogy az elődöm nem tudja méltósággal elfogadni a választások eredményét. Már az alakuló ülésen elhangzott beszédében egyértelműen utalt rá, hogy mindenkinek meg akarja majd keseríteni az életét, akik másképp gondolkodtak, gondolkodnak a városvezetést illetően.

2014 óta vagyok képviselő, elég sok zűrös ügy volt itt, a főellenőr például rámutatott egy szubvenciós csalás gyanújára, illetve volt jó pár gyanús közbeszerzés. Az elődömhöz eljutott a hír, hogy a választások után, de még a kinevezésem előtt nekikezdtem ezen ügyek felgöngyölítésének, illetve megtettem az első lépéseket egy pénzügyi és közbeszerzési audit elindítására. Egyértelműen ki akarja tölteni a mediális teret valami más témával, hogy ne a fent említett dolgoktól legyen majd hangos a közvélemény.

Az RTVS riportere is eljutott hozzám, aztán amikor kikapcsolták a kamerát, akkor elmondta, hogy Gregor küldte őket, ő adta meg nekik a számomat, és aztán egy-két keresztkérdés után egyértelművé vált, hogy csak a hangulatkeltésbe akarnak beszállni,

nem nagyon akarnak objektívek maradni. Ez nem a fizetésről szól, hanem egy bukott polgármester méltóságon aluli vagdalkozásáról és hangulatkeltéséről. A képviselők döntenek arról, hogy milyen juttatást hagynak jóvá a polgármesternek. Tudom, hogy zajlottak köztük egyeztetések erről a témáról, de én ezeknek a közös egyeztetéseknek sosem voltam a részese, és most sem vonnak be engem ebbe a témába. És ez így van rendben, továbbra sem akarok ebbe beleszólni.

A jelenlegi gazdasági helyzetben az önkormányzatot kell megerősíteni, mégpedig alapjaiban;

biztosan nem az önkormányzatban dolgozók bérének a csökkentése lesz a jó válasz az előttünk álló kihívásokra. A város éves költségvetése kishíján 12 millió euró, ebből a polgármester illetménye egy főre átszámítva körülbelül havi 0,71 euró. Nem hiszem, hogy egyetlen személyi kiadás módosítása gyökeresen megváltoztatná a város anyagi helyzetét, se pozitív, se negatív irányba. Kilenc munkanapja végzek polgármesteri teendőket, de már most sikerült több olyan tervezetünket beindítani, amelyek pénzügyileg megerősítik a várost. Csak hogy egy pár konkrétumot említsek:

- a közvilágítás átszervezésével és modernizálásával majd 80%-kal tudjuk majd csökkenteni a villanyfogyasztást, ami tetemes összeget fog megspórolni a városnak (éves szinten több tízezer eurónyi spórolásról van szó),

- a városi cégekben végrehajtandó fejlesztéseknek köszönhetően ugyanúgy több kiadást meg tudunk majd spórolni, illetve az iskolaügyben is jelentős fejlesztéseket készítünk elő,

- az eddig gyászosan alacsony mértékű külső pályázati források bevonását is elkezdtük felgyorsítani.

Sosem szoktam hasonlítgatni a polgármesterek juttatásait, de tudomásom szerint nem Ipolyság az egyetlen város, ahol 60%-ban határozta meg a képviselő-testület a polgármester fizetését. Hogy a legközelebbi példát említsem, a tőlünk 35 km-re lévő Zselízen, mely méretében és lakosságszámában körülbelül ugyanakkora, mint Ipolyság, szintén 60%-ról döntött a testület.”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.