2020. június 5., 18:02

Impozáns kopjafával gazdagodott Felvidék

Trianon századik évfordulóján a csallóközi Nagyszarván nemcsak megemlékeztek a nemzetünket ért igazságtalanságról, hanem mementót is állítottak egy kopjafa formájában.

Nagyszarva-kopjafa
Médialapozó
Fotó: Buss Attila

Június 4-én este a valóban szép számban összegyűlt helyieket Lentulay István önkormányzati képviselő köszöntötte, akinek nemcsak az egész megemlékezés, hanem az emlékmű megvalósulása is köszönhető.

Pállfy Edit pedagógus emlékező beszédében úgy fogalmazott, Trianonban a magyar delegációt nem képviselni hívták, hanem hagyatéki tárgyalásra, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia ingóságait és ingatlanjait osztották szét. A traumát azóta sem dolgoztuk fel, művészeink azonban mindig is foglalkoztak vele.
Koppány előadása
Fotó:  Buss Attila

A „trianoni irodalom” nemigen ismert, hiszen Babits, Kosztolányi, Juhász Gyula összegyűjtött művei is rendre csonkán jelentek meg, cenzúrázták azokat a „szomszéd népek nemzeti érzékenysége” miatt. Pedig nem másokat bántottak, csak saját fájdalmukról tettek vallomást.

Az estét több fellépő is színesítette, az autentikus népzenét játszó Varkocs, a nemzet iránti elkötelezettségét mindig felvállaló Romantikus Erőszak, valamint a már nagyszarvai lakos Kovács Koppány.

A kultúrház előtt összegyűlt tömeg átvonult a temetőbe, ahol a közadakozásból megvalósult kopjafát az est végén leleplezték. A több mint száz ember vonulása szemmel láthatólag zavarta az épp arra autózó pozsonyi rendszámú autókat. Már megérte.

Felvonulók
Fotó:  Buss Attila

A népművészeti motívumokkal díszített, tölgyfából faragott emlékoszlop Demeter József erdélyi fafaragó alkotása. Az üzenete tisztán olvasható minden magyar ember számára. Gyökér, törzs, ágak, lombozat, virágok: a magyar nemzetnek nemcsak múltja van, hanem jövője, amely virágozni fog.

Kopjafa-nagyszarva
Fotó:  Buss Attila

Az emlékmű mellett az egybegyűltek végül elénekelték a Himnuszt, s bár a rendezvény apropója egy gyászos történelmi esemény volt, mégsem szomorkodott senki. A helyiek összefogásának köszönhetően egy olyan dolog valósult meg, amiből a jövőben mindenki erőt meríthet.

+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.