2024. május 18., 13:45

III. VOX IUVENTUTIS – Ifjúsági énekkarok seregszemléje Érsekújvárott - KÉPEKKEL

Harmadik alkalommal került sor az érsekújvári császári-királyi történelmi lovardában, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok seregszemléjére, ahol 11 hazai magyar gyermekkar és iskolai kórus mutatkozott be. A rendezvény szervezői a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága és a Csemadok, társszervező Érsekújvár városa, fővédnöke Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere.

vox-nyitokep.jpg
Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

A kórusok már a délelőtt folyamán bemutatkoztak, hogy a háromtagú zsűri véleményt alkothasson róluk, tanácsokkal lássa el a kórusokat merre és hogyan fejlődjenek tovább, ezzel is segítve felkészülésüket a háromévente megrendezésre kerülő Csengő Énekszó fesztiválra.

a zsűri
Szalay Szilvia főszervező és a zsűri tagjai: Hraschek Katalin zenepedagógus, karnagy, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottságának elnöke, Józsa Mónika Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Harmónia életmű díjas karnagy, ének-zene tanár, Stubendek István énektanár, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának tagja, a Magyar Kultúra Lovagja
Fotó:  Bokor Klára

 

A tanárok szakmai megbeszélése alatt az Ady Street a párkányi Ady Endre Alapiskola gyerekzenekara lépett fel, akik megénekeltették a közönséget is.

„Aki kórusban énekel olyan lelki és zenei élményeket kap, ami egész életre meghatározó” - emelte ki Szalay Szilvia főszervező, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke portálunknak nyilatkozva.

Elmondta, a Csengő Énekszó már több mint ötven éve Érsekújvárban kerül megrendezésre. Hároméves körforgásban szervezik a kórusok fesztiváljait – a Csengő Énekszó a gyermekkórusok versenye, a Kodály Napokon a felnőtt énekkarok mutatkoznak be. 2017-ban az egyik Csengő Énekszó után fogalmazódott meg a város polgármestere, Klein Ottokár részéről, használják ki az üres harmadik évet, hogy minden évben legyen a városban kórusfesztivál. Meghirdették hát a Vox Iuventutist, vagyis a fiatalok hangját, ez másolja a Csengő Énekszó szervezését annyi különbséggel, hogy ez nem verseny, hanem seregszemle.

Vox Iuventitus
Fotó:  Bokor Klára

„Régebben annyi magyar gyermekkórus működött, hogy a Csengő Énekszót mindig válogatás előzte meg. Mára ezek a kórusok olyannyira megfogyatkoztak, hogy örülünk, ha 15-20 énekkar bejelentkezik. Vannak iskolák, ahol hagyománya van az éneklésnek, ezek a rendszeres résztvevők, de sokszor nincs zenetanár, csökken a gyermeklétszám, de a koronavírus-járvány is nagy érvágás volt a csoportos éneklés terén. A kisgyermekeket még eljárnak a próbákra, a nagyobbak sokszor hanyagolják, hiszen számtalan más körbe is járnak. Pedig az együtt éneklés fejleszti nem csak az énektudást, de az összetartozás érzését is, a tagok egymást lelkesítik és ki tud bontakozni a félénkebb gyermek is, mert a közös éneklésben nincs akkora egyéni felelősség, mint a magánprodukciókban” - fejtette ki Szalay Szilvia. Hozzáfűzte, minden évben hívnak vendégkórust, akiktől a résztvevők egyfajta motivációt kapnak. Az idén a Budapesti Kórusiskola Laudate Gyermekkara érkezett, akik 2019-ben kimagasló pontszámmal lettek elsők a 17. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen.

Sztruhár Izrael Diána
Sztruhár Izrael Diána
Fotó:  Bokor Klára

A seregszemle ünnepélyes hangversennyel zárult, melyen Sztruhár Izrael Diána, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. A gálahangversenyen a kórusok repertoárjából hallhattunk részleteket.

A gálaműsor záró szakaszában Hraschek Katalin a zsűri tagja foglalta össze a nap tapasztalatait. Kifejtette, bemutatkozó lehetőség ez a kis és új kórusoknak, akiknek még szegényes a repertoárjuk, hogy tanuljanak egymástól és hallják a szakmai véleményt. „Ne versenyként tekintsünk az énekkari munkára! Szólaltassuk meg azokat az értékes zenéket, melyeknek szerzője van. Ne támaszkodjunk a hangszerekre, bár színesítik az előadást” – emelte ki a zsűri ajánlásai közül Hraschek Katalin.

Vox Iuventitus
Fotó:  Bokor Klára

A gála az összkar fellépésével és vastapssal zárult. A közös éneklésen Zaťko Veronika vezényelt.

1.-gombocska
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.