2021. október 11., 16:26

Így tedd rá! - program: a Felvidéken is tulipánhagymákat ültetnek a szívekbe

Harmadízben tartották meg az összmagyar Így tedd rá! elnevezésű program kétnapos felvidéki képzését Búcson. A helyi Szivárvány Óvoda által, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének égisze alatt 4 járás óvópedagógusainak részvételével megrendezett néptáncoktatást a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

A búcsi továbbképzés résztvevői
A búcsi továbbképzés résztvevői
Fotó: SZMPSZ

„Korábban az összmagyarrá terebélyesedett Így tedd rá! elnevezésű módszer alapján dolgoztam ki a Tulipános Felvidék című pályázatot, amely sikerének köszönhetően az idei kétnapos továbbképzésünk megvalósításához anyagi támogatást kaptunk a nemzetpolitikai államtitkárságtól. Célunk a régi magyar népi játékok, mondókák és néptáncok alapjainak elsajáttítatása a felvidéki óvodákban. Az eredeti program gazdája a Pedagógus Oscar-díjas, Apáczai-díjas, a Nők Magyarországért-díjas Balatoni Katalin, magyarországi néptáncpedagógus, aki immár harmadízben nyújtott segítő kezet nekünk. Szívügyének tartja, hogy innovatív módon, vagyis a talajra szétrakható tulipánok, diók és további színes segédeszközök alkalmazásával egyre jobban behozza a köztudatba eleink ezen kincseit. Minden tulipánhoz tartozik egy tánclépés, megmutatva azt, hogy mikor kell ugrani, lábat lendíteni...“ – mondta el a Ma7-nek Kerekes Grajszky Beáta, a búcsi Szivárvány Óvoda igazgatója.

Elárulta, hogy más felvidéki kollégáival együtt 2017-ben, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében egy budapesti képzés során ismerkedtek meg Balatoni Katával és Magyarország-szerte sikeresen alkalmazott módszerével, ami nagyon megtetszett nekik.

„Valójában Kata doktori munkája e módszer továbbfejlesztéséről szól, amelyet a Kárpát-medence több magyarlakta vidékén kívül már Kanadában is bemutatott, s azzal éppen a londoni Magyar Házba készül.“

A továbbképzés résztvevői jókedvűen ropták a táncot.
A továbbképzés résztvevői jókedvűen ropták a táncot.
Fotó:  SZMPSZ

Mivel az általa irányított óvodába nem fért volna be a Komáromi, Dunaszerdahelyi, Galántai, Érsekújvári és Rimaszombati járásból érkezett 60 elkötelezett óvópedagógus, ezért a helyi Vintop Karkó Panziót választották az idei kétnapos továbbképzésük helyszínéül.

„Tágas térre volt szükségünk ahhoz, hogy az elméleti ismereteken kívül minden játékot és néptáncot a gyakorlatban is megtanulhassunk. Elhangzott, hogy Kata tulipánhagymákat ültet a mi szívünkbe, amelyeket tovább ültetünk az óvodásaink szívébe. Az idei regisztráció során minden résztvevő jelképesen egy valódi tulipánhagymát is kapott, amelyet hazavihetett, elültethetett, hogy az abból kinyíló virágok majd a búcsi rendezvényre emlékeztessék őket. Örvendetes, hogy míg a két évvel ezelőtti indulásnál hozzávetőleg 35-en voltunk, mostanra majdnem megduplázódott a résztvevők száma“ – ismertette a további részleteket a hazai főszervező.

Az újabb iskolázáson az ünnepköri népi játékokról előadást is tartott Balatoni Katán kívül a lelkes csapatának további két tagja: Gunsz Andrea „a tulipános úton a Számországba vezette követőit, vagyis élményszerűen mutatott be óvodás és kisiskolás számtan-foglalkozásokat, a Folk-Beat zenekar két oszlopos tagja, a zeneterápiával is foglalkozó, budapesti G. Nagy Réka és az erdélyi származású Csasznyi Imre pedig népdalokat tanított a népes csapatnak. Vacsora után Karkó János, Búcs polgármestere meghívta őket borkóstolóra, amely után a zenészek egyórás koncertjét és a közös mulatságot is élvezhették.

Így tedd rá, úgy tedd rá, Rozika, Terike, Marcsa...!
Így tedd rá, úgy tedd rá, Rozika, Terike, Marcsa...!
Fotó:  SZMPSZ

„Az SZMPSZ erkölcsileg támogatta az ismeretgyarapításunkat, amelyen annak országos elnöke. Fekete Irén több elnökségi taggal együtt szintén a tiszteletét tette a rendezvényen. Köszöntőjében nagyra értékelte azon pedagógusok hozzáállását, akik a szabadnapjukat is a hazai magyar óvodai nevelés nívóemelését célzó tudásgyarapítással töltötték. Jövőre remélhetőleg következhet a folytatás, mert a Katáék által átadott tudás nagyszerűen kamatoztatható a felvidéki óvodákban is. Tőlük azt is megtanultuk, hogy miként lehet zökkenőmentesen áttérni az egyik játékról a másikra, miközben energia-levezető mozgásos játékokat is beépített a csomagba. Nem baj, ha azok megtanulása közben a kicsik felugrálnak, belebeszélnek, sikongatnak, izegnek-mozognak. Az a lényeg, hogy mindig vidámság uralkodjon az ovikban, s mindezt a kicsik is ugyanúgy élvezzék, ahogy mi is élveztük a továbbképzésen“ – zárta tájékoztatását interjúalanyunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.