2023. október 30., 17:45

Igazgatóválasztásról, telekcseréről, támogatásokról is döntöttek Nyitrán

A Nyitra Megyei Önkormányzat október 30-án tartotta 7. rendes testületi ülését, amelyen a déli, magyarlakta régiót érintő, fontos pozitív döntések is születtek – tájékoztatott Farkas Iván, a Szövetség párt megyei frakcióvezetője.

Igazgatóválasztásról, telekcseréről, támogatásokról is döntöttek Nyitrán
Ismét tanácskoztak a megyei képviselők
Fotó: Farkas Iván albuma

„Miután nyugdíjba ment az ógyallai Magnólia szociális intézmény eddigi igazgatója, a megyei képviselőtestület ma megválasztotta az idősotthon új igazgatóját, aki az eddigi igazgató-helyettes, Mácsik Mónika lett. A megválasztása után Branislav Becík nevezi  majd őt ki igazgatóvá. Egyébként a vonatkozó pályázat kiírása után egy másik jelentkező is akadt, aki azonban még a testületi döntés előtt visszalépett“ – mondta el a megyei informátorunk.

Egy másik ógyallai vonatkozású határozatól is beszámolt: „Jóváhagytunk egy megye és Ógyalla város közti telekcserét is, ami az ottani Mezőgazdasági Szakközépiskola és a mellette levő, szociális lakásoknak helyet adó épület hiányosságára jelenthet megoldást, immár elkészülhet az egyes objektumokat egymástól elválasztó kerítés“.

Az elmondása szerint minőségi többséggel jóváhagyták a megyei támogatásokkal kapcsolatos, 9/202-as számú, általános érvényű keretrendeletet, amely 10 támogatandó területet érint.

„Ebből a majdnem globális rendeletből csak a kistérségi Leader-társulásoknak nyújtandó és a vidéki orvosi rendelők megnyitásához igényelhető támogatás maradt ki.

A kultúra, tömegsport, műemlékvédelem, idegenforgalmi tanúsítvánnyal bíró intézmények és aktivitások támogatása a 2024-as évtől beletartozik a közös nagy támogatási rendszerbe. Mindez a gyerekekkel és a fiatalokkal foglalkozó sportklubok támogatásával egészült ki.

E korosztály tekintetében összesítés készült a Nyitra megyében sportklubokban, egyéni vagy csapat sportágak terén aktívan tevékenykedő sportolókról, s kiderült, hogy ők 17 ezren vannak. Ezentúl a pályázati kérelmük benyújtása után ők is alanyi jogon részesülhetnek támogatásban“ – magyarázta a frakcióvezető.  

Hozzátette: a vonatkozó rendeletet két módosítással fogadták el.

„Az egyik az, hogy e támogatások legkisebb összege egy kivételével minden területen megmarad az eddigi háromszáz eurós szinten. A kivételt az ifjúsági sportklubok esetében, az egyéni sportágak képezik, amelyek esetében háromszáz eurónál kisebb is lehet a fejenkénti támogatás. Miután Becík elnök úr aláírja a rendeletet, a megyei hivatal saját honlapján, legkésőbb januárig megjelenteti a jövő évi tevékenységekre vonatkozó támogatási kiírást. Százalékokban határozták meg az egyes területek lehetséges támogatásának nagyságát, melyek közül kiemelt a kultúra és az ifjúsági, illetve tömegsport.

E rendelet kapcsán fontosnak tartotta külön kiemelni a községek által igényelhető támogatást: „A megyénk 47 településének már az idény is lehetősége nyílt a legfeljebb 5 ezer eurós támogatások igénylésére. Ezentúl még szélesebb a megcélzott támogatások tárháza, amibe a kisebb fejlesztések, beruházások, projektdokumentációk elkészítése is beletartozik. Mivel 2024, január 1-től minden településnek majd rendelkeznie kell az elég drága, embereket újraélesztő berendezéssel, ezért e célra is kérhető lesz az a támogatás“.

Azt is elmondta, hogy a megye három városa (Párkány, Vágsellye, Nagytapolcsány) esetében megszavazta megyei telkek hosszú távú bérlettel történő átruházását az államigazgatás számára, korszerű sürgősségi mentőközpontok létesítése céljából. Valószínűleg jövőre elkezdődhet ezen állami mentőállomások építése.

Kérdésünkre, hogy hol tart a megyei fenntartású, komáromi Duna Menti Múzeum igazgatói pályázata, így felelt:

Mivel a pályázat első körében nem született végeredmény, ezért a második körben kéne megtalálni a nyugdíjaztatását kérő Csütörtöky József igazgató méltó utódját.

A megye meghirdette a második fordulót. A jelentkezők közül majd a frakciónk is kiválasztja, hogy kit tart a támogatásra legméltóbbnak. A vonatkozó bizottság tagjai ugyanazok maradnak, akik korábban voltak. Valószínűleg még ez évben megszületik a sokak által várt döntés“.      

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.