2022. szeptember 11., 15:29

Idesanyám, indítsa el a farom…

A bényi Rozmaring Néptáncegyüttes szeretettel várta a kurtaszoknyás falvak népi együtteseit és a baráti csoportokat Idesanyám, indítsa el a farom rendezvényére.

Rozmaring Bény
Galéria
+8 kép a galériában
A szervező Rozmaring Néptáncegyüttes
Fotó: Bokor Klára

A szabadtéri színpadon Danczi József a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának titkára, Kremmer Szabolcs polgármester és Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke, a rendezvény védnöke üdvözölték a vendégeket.

Danczi József
Danczi József
Fotó:  Bokor Klára

Rigler Alíz, a Rozmaring vezetője elmondta, néptáncegyüttesük 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy Csókás Ferenc bényi néprajzkutató hagyatékát továbbadják az utókornak.

Úgy szerette Feri bácsi saját szülőfaluját, mind közvetlen családját. A nemzet, a közösség és az Isten volt minden cselekedetének a célja. Faluja ősi szakrális történelme és kulturális hagyatéka volt az, ami őt mozgatta. A 90-es években ő ébresztette fel csipkerózsikaálmából a  kurtaszoknyás falvat. És megtörtént a csoda, mert ezekben a községekben létrejöttek a folklórcsoportok és megvalósultak a kurtaszoknyás falvak találkozói. Hab a történeten, hogy a hét falu polgármesterének táncát is összehozta. Rendezvényünk címe „Idesanyám, indítsa el a farom” is őt idézi, emléke előtt tiszteleg azzal, hogy együttesünk igyekszik a jövőben újra összekovácsolni ezeket a falvakat”

– részletezte a Rigler Alíz.

Bényi Csemadok
Koczka Katalin bemutatja az általa varrott népviseletet
Fotó:  Bokor Klára

A bényi Csemadok már több mind 70 éve töretlenül népszerű és igyekszik a gyermekeket is bevonni a hagyományőrzésbe. Koczka Katalin a népi hagyományok lelkes őrzője bemutatta a közönségnek azt a hét új kurtaszoknyát, amelynek utolsó darabja tegnap este készült el. „Pályázat útján kaptam támogatást 3 új kurtaszoknya anyagának megvásárlására és megvarrására. Mivel én közjóért sose fogadtam el pénzt, ezért úgy gondoltam, a varrásra szánt pénzből készítek még négy nagyünneplőt. Háromnak még nincs gazdája, akinek megtetszik és eljön a Csemadokba, viselheti” – fogalmazott Katalin.

A rendezvényen felléptek: a bényi Rozmaring Néptáncegyüttes, a bényi Búzavirág Éneklőcsoport, a bényi Csemadok Hagyományőrző csoportja és Pántlika gyermektánccsoportja, a Kéméndi Bokréta, Hugyec Zsófia énekes, a köbölkúti asszonykórus, Smid Erzsébet énekes, a bényi Csemadok tagja, a szőgyéni Szőlővirág népdalkör, az érsekújvári Csemadok népdalköre, a Nagyölvedi Rozmaring Népdalkör, a kürti Bokréta Vegyeskórus, az ebedi citerazenekar

2-bény
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.