Hulladékszegény ökodrogéria a Bodrogköz szívében

2021. augusztus 2., 09:00
Molnár Gabriella

Egyelőre az ország keleti szegletében is kisebbségben vannak a környezettudatos vásárlók. Reméljük, tényleg csak idő kérdése, mikor billen majd a mérleg nyelve az ő javukra.

ökodrogéria

A királyhelmeci Varga Katalin pár éve költözött haza külföldről. Életét végigkíséri a természet szeretete és védelme.  Különösebben nem is gondolkodott el a manapság egyre nagyobb mennyiségben ránk zúduló, főleg műanyag szemét problémáján, hiszen magánemberként ezeket a csomagolóanyagokat igyekezett mellőzni mindennapjaiban. Amikor viszont arról olvasott, hogy az elmúlt évben a hazai szemétgazdálkodási statisztikák rekordokat döntögettek, komolyan fontolóra vette, hogy megpróbál ez ellen tenni valamit.

A járvány idején, munkanélküliként otthon töltött hónapjai alatt, kihasználva a vírus kapcsán a kezdő vállalkozóknak igénybe vehető állami támogatást, gondolt egy merészet.

Királyhelmecen adott volt egy másfél éve üresen álló helyiség – a helyiek cipészműhelyeként már ismerték –, ami éppen megfelelt igényeinek. Március végén itt nyitotta meg hulladékszegény boltját.

Bevallása szerint jó ideje azon törte a fejét, vajon mi lehetne az az árufajta, amit kínálhatna. Mindenképp szempont volt nála, hogy piaci rést töltsön be az általa is szeretett, kiválasztásra kerülő termékszegmenssel.

Piackutatásai során feltűnt neki, hogy a csomagolásmentes, illetve a hulladékszegény, környezettudatos hozzáállás világviszonylatban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vásárlók körében. Lévén, hogy ilyen boltról eddig bizony, a bolygónk és a felnövekvő generációk jövőjéért is aggódó bodrogközi ember csak álmodott, értelmét annak látta, hogy – a járványidőkben is nyitva tartható - drogéria mellett döntsön.  A termékpaletta kiválasztása alapos munkát igényelt.

Hiába csábult el a szerencsére egyre csak bővülő beszerezhető kínálat láttán, gondosan osztott, szorzott. Próbálta latolgatni, vállalkozása kezdetén vajon melyek lehetnek azok a termékek, amelyeket rögtön megszerethetnek és meg is fizethetnek a bodrogköziek.

ökodrogéria

Mindenképpen jó választásnak tartotta a kannákból csapolható folyékony mosó-és öblítőszereket. Legalább 25 féle illatú – természetesen kőolaj-származék mentes, a természetben lebomló – olasz mosószer, és körülbelül ugyanennyi öblítőszer közül választhat a betérő. Aki ragaszkodik a mosóporhoz, annak a magával hozott edénykébe kimérik a cseh gyártású, kimondottan problémás bőrre való, bababőr- és környezetbarát, a legtöbb növényi szaponint tartalmazó, kiváló mosóerővel bíró, 100%-ban lebomló port.

Ezekkel a kimérős szerekkel kapcsolatban a tulajdonos eddigi tapasztalata az, hogy első alkalommal egyes vásárlók furcsának találták, hogy otthonról hozzanak magukkal kiürült flakont. Egyrészt szégyenlik még ezt a vásárlási szokást. Másrészt elég gyakran az volt a válaszuk, hogy nincs üres edényük, mert ha valami elfogy, a csomagolása automatikusan megy – jobb esetben a szelektív – kukába. Az ilyen helyzeteket kivédendő, Katalinnál különböző űrtartalmú üvegcsékből is lehet választani, amiket természetesen elég egyszer megvenni és azzal visszajáró vásárlóként azt újra és újra megtölteni.

Úgy látom, az itteni emberek, ha nem világjártak, tájékozottak, újdonságként néznek városunk első, részben csomagolásmentes, azaz kimérős, szemétszegény boltjára. Furcsállják, de ha már második alkalommal térnek vissza, természetesebben mozognak ebben a közegben. Külön örülök minden egyes hozott, megtöltésre váró üvegnek, edénykének”

 – mondja a tulajdonos.

A tisztítószerek közül egyelőre a két bajnok – a citromsó és a szódabikarbóna – kapható ömlesztve, illetve néhány folyékony, vegyszermentes társuk.

A bolt jobb oldali polcain szépészeti szerekből válogathatunk, többek nagy örömére a közeli, nagykaposi gyártású biokozmetikumokból is van itt jó pár kedvenc – száraz samponok, arckrémek, balzsamok, illatok, fürdősók.

Ha eldöntjük, hogy a kézműves, bőrbarát szappanok széles választékából melyik is lesz a kedvencünk, akár egyedi kerámia – vagy bambusz szappantartót is választhatunk hozzá. Fa fésűk, lebomló fogkefék üvegtégelyben lévő fogkrémmel, szívószál rozsdamentes acélból és a hozzá tartozó kis tisztító kefe, luffa szivacs, lávakő, szemeteszsákok lebomló műanyagból és sok más újdonság.

Az utóbbi években visszatért, egyre divatosabb lyukacsosan horgolt „cekker” bevásárlótáskákat is beszerezhetjük itt, akárcsak a műanyag zacskókat helyettesítő – ökotudatos megoldásként – biopamutból varrt bevásárló zsákocskákat.

Szinte hetente kérnek a témában jártas vásárlók olyat, ami egyelőre hiányzik a kínálatból. Legutóbb éppen a méhviaszos pamutkendőket keresték, de páran érdeklődtek már az egyszer használatos műanyag borotvák valamikor jól ismert, tartósabb fém elődei iránt is. Szeretnének megint egyszer megvenni egy masszív testet és abban majd csak a kitompult zsilettpengéket cserélni.

ökodrogéria

Katalin igyekszik mindent megtenni azért, hogy olyan érték-árarányos terméket tudjon beszerezni, amit nála, helyben és nem másnál fognak majd a bodrogköziek megvenni. Érdemes talán még megjegyezni, hogy a beszállítók mindegyike visszaváltja termékeik csomagolását, vagyis a kiürült olasz kannák vagy a cseh mosópor 10 kg-os pléh edényei visszakerülnek kibocsátóikhoz. Tisztításukat követően újra termékükkel töltik meg azokat.

Sajnálatos, hogy a jelenleg hatályos hulladékgazdálkodási törvényünk nem ismeri és nem is értékeli a szinte nulla hulladékkal vállalkozó fogalmát.

Bízzunk abban, hogy idővel e téren is jobbra fordulhatnak még a dolgok. Addig is legyünk minél többen környezettudatosak, hogy az elkövetkező évek szemétstatisztikáit ne rontsuk tovább!

Kövesse facebook oldalunkat is!