2020. február 23., 21:46

Hol komp, hol nem komp

Sok víz folyt le a Dunán, és köteteket tenne ki a sok újságcikk, melyek a három elvágott falu, Vajka, Nagybodak és Doborgaz keserves helyzetéről szólnak. Ezúttal a kompra való feljutás mai napig megoldatlan állapotáról írunk. A felvízcsatorna három kisközségét több mint 25 éve vágták el a Csallóköztől, és az itt lakók azóta is kénytelenek nap mint nap szembenézni a felvízcsatorna túloldalára való átkelés gyötrelmeivel.

Azt gondolhatnánk, hogy egy komp működésénél mi sem egyszerűbb: egyik parttól a másikig ingázik. Ennél azért bonyolultabb a dolog. Mert mi van akkor, ha a rendszer, amit az illetékesek kitaláltak, nem működik? Márpedig a Vajka és Keszölcés között működő (vagy nem működő) komp és sorompós rendszer egyre inkább ellenszenvessé válik a kisközségek lakói számára. A komp elérhetőségét és a már jó néhány évvel ezelőtt bevezetett sorompós rendszert a Vízgazdálkodási Vállalat biztosítja, szorosan együttműködve a Ponton City céggel, amelynek a komp üzemeltetése a feladata.

Az évek során különféle módszereket próbáltak bevezetni, hogy az itt élő őslakosoknak ne kelljen a sor végén állniuk, különösen turistaszezonban, amikor az ide érkezők elözönlik a szigetet. Ezért vezették be többek közt az itt lakók autójának rendszámtábláját leolvasó kamerarendszert, illetve a csiprendszert. A sziget lakói az átjutás során elsőbbséget élveznek, sőt külön sávot használhatnak a komphoz. Így lenne ez normális és természetes, ha működnének a dolgok. Csakhogy időközben a települések olyan lakókkal is gyarapodtak, akiknek nincs bejelentett lakhelyük itt, mégis élvezik a kiváltságosok helyzetét. A ,,rezidensek” számára a községek biztosították a csipkártyát, és a rendszámtáblájukat is bejegyezték.

sorompó

Akadnak azonban jócskán olyanok is, akiknek sikerült a hivatalos rendszert kijátszaniuk, és feketén megszerezték az engedélyt a sorompós átkeléshez. Hiába, nagy úr az ismeretség és a hálapénz.

A kis-csallóközi lakosok szerint a sorompót folyamatosan megrongálják, letörik, hogy feljuthassanak a kompra. A sorompó letört részét aztán visszahelyezik, mintha mi sem történt volna. A komp előtti objektumot térfigyelő kamerákkal is ellátták, tehát visszanézhető, ha valaki megrongálja a sorompót.

Példaként álljon itt Vajas Miroslav doborgazi lakos esete, aki 2017 októberében megrongálta a Vízgazdálkodási Vállalat tulajdonát képező sorompót. Az illető egyetlen bűne az volt, hogy szeretett volna feljutni a kompra. Pechjére egyik biztonsági rendszer sem működött, és állítása szerint a sorompót kezelő munkás sem volt segítőkész, ezért elkeseredésében radikális megoldáshoz folyamodott, amit sokan alkalmaznak évek óta. Mivel a közlekedésügyben dolgozik, tisztában volt vele, mit tesz, és ügyelt arra, hogy ne tegyen kárt a sorompó mechanikus rendszerében. Az autójában ott ült az utastársa is, aki végignézte az esetet. Vajas Miroslav még aznap bevallotta a kompot felügyelő munkásoknak, hogy mit tett. Később a rendőrség is kopogtatott a doborgazi férfi ajtaján.

A kamera rögzítette a rongálást, de emberünknek csak azt a részt mutatták meg a felvételről, amelyen saját magát látja. Ezek után felszólítást kapott 254,67 euró bírság megfizetésére. A kárvallott nem hagyta annyiban a dolgot, hiszen igazságtalannak tartotta, hogy egyedül őt büntetik meg, holott sokan járnak el hasonlóan.

Az ügyben természetesen fellebbezett, először Dunaszerdahelyen, majd Nagyszombatban, majd az igazságügyi minisztériumnál, ahol elutasították a fellebbezését, mondván, ők nem foglalkoznak ilyen ügyekkel. Azt tanácsolták, vigye bíróságra az ügyet. Sajnos senki nem állt mellé, maga a doborgazi polgármester is ellene tanúskodott.

2018. február 2-án a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal felszólította, hogy március 16-i dátummal jelenjen meg a hivatalban. Vajas Miroslav nem tett eleget a felszólításnak, és a bírságot sem fizette ki. 2020 februárjában fia megunta a huzavonát, és inkább befizette édesapja helyett a büntetést.

Ez az eset is azt tanúsítja, hogy hiába háborog az elégedetlen polgár, s hogy a vállalatnak kellene a lakosokat szolgálnia, nem pedig fordítva. A büntetést azóta is jogtalannak tartja, hiszen nem ő az egyedüli az ügyben, valamennyi doborgazi, vajkai, nagybodaki, keszölcési, felbári és nagyszarvai polgárt érinti a dolog.

Varga Gábor tősgyökeres doborgazi polgár is arra panaszkodik, hogy naponta kénytelen használni a kompot, de mindannyiszor nehézségeket okoz számára, hogy nem lehet használni a sorompót.

Beakad, nem működik, nem nyílik. Megkérdeztük a komp munkásait is, mi a véleményük az átkelés körülményeiről. Mivel éppen olyan dolgozókra akadtunk, akik maguk is kis-csallóköziek, ők is elpanaszolták, hogy nagyon rosszak a körülmények.

Sokan kijátsszák a rendszert, mondják, és most már bárki átjuthat a sorompón, miközben az elsőbbséget élvező helyi lakosok csak néznek, mint a moziban. A szigetlakók háborognak a többmilliós pazarlás miatt, amit az adófizetők zsebéből vesznek ki az illetékesek, és ahelyett, hogy a megoldáson törnék a fejüket, és megkönnyítenék az itt élő emberek életét, a felvízcsatorna alatti majdani alagút ötletével vannak elfoglalva. A megnyugtató megoldás eközben huszonöt éve várat magára.

Az már csak hab a tortán, hogy a kompra vezető út mentén és magán a kompon is a gépkocsivezetők csak államnyelvű tájékoztatást kapnak. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.