2024. február 3., 19:55

Helytállásért-díjakat adtak át Szepsiben

A magyar kultúra napja alkalmából emlékünnepséget tartottak Szepsiben, ahol a Csemadok Magyar Helytállásért Torna Abaújban Díjakat is átadták. Az idén első alkalommal egy népművészeti csoportot is kitüntettek, így Köteles Anna és Bacsó Anna mellett az abaújszinai Rozmaring Esztrád Csoport is Helytállásért-díjat kapott.

 

Helytállásért-díjak átadása Szepsiben - 2024
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A 2014 óta átadásra kerülő Csemadok Magyar Helytállásért Torna Abaújban Díjakat hagyományosan két személy kapja minden évben a magyar kultúra ápolásáért, közkinccsé tételéért, de az egész régió magyar nemzeti közösségének kulturális, szellemi gyarapításáért és megmaradásáért végzett munkája elismeréseként.

Tavaly a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmánya új díjat alapított a járásban tevékenykedő népművészeti csoportok számára, ezt most adták át első alkalommal.

Helytállásért-díjak átadása Szepsiben - 2024
A jánoki Napsugár Női Éneklőcsoport, középen Bacsó Anna.
Fotó:  Fábián Gergely

 

Az idén tehát Köteles Anna, a Csemadok tornai alapszervezetének vezetőségi tagja, a tornai Búzavirág vegyes éneklőcsoport vezetője, illetve Bacsó Anna, a Csemadok jánoki alapszervezetének vezetőségi tagja, a jánoki Napsugár női éneklőcsoport vezetője mellett a több mint hetven éve alakult abaújszinai Rozmaring Esztrád Csoport is díjat kapott.

 

Helytállásért-díjak átadása Szepsiben - 2024
Köteles Anna átveszi az elismerést.
Fotó:  Fábián Gergely

 

Az elismeréseket Szepsiben, a városi művelődési központban tartott emlékünnepségen adták át. A szervezők nevében Bubenko György, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának az elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a kultúra az emberiség ezerféle tevékenységének az összegzése, mi pedig a kultúránkat a legjobban anyanyelvünkön, magyarul tudjuk kifejezni.

 

Minden nap a magyar kultúra napja

Gergely Papp Adrianna megyei képviselő, a Magyar Szövetség Kassa-környéki járási elnöke, Debrőd község polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, a magyar kultúrát nemcsak ezen az egy napon ünnepeljük, hanem minden nap. Mindig, amikor eldúdolunk egy népdalt, elolvasunk egy magyar író tollából származó írást, megnézünk egy magyar filmet vagy könnyezünk a himnuszunk hallatán.

 

Helytállásért-díjak átadása Szepsiben - 2024
Gergely Papp Adrianna.
Fotó:  Fábián Gergely

 

– A kultúránk nemzetünk ezeréves múltjának lenyomata, amit Kölcsey a Himnuszban fogalmazott meg. Benne vannak győztes és vesztes csatáink, történelmi alakjaink jó vagy rossz döntései, viszontagságok túlélése, tehetetlenség, vakmerőség, de alázat is. Alázat és mérhetetlen bizalom az Isten iránt, aki sanyarúságban is, tévelygésünk közepette is segít rajtunk – fogalmazott.

Hozzátette, a magyar nemzetnek az Isten megadott mindent ahhoz, hogy túlélje a nehéz időket, visszaverje a támadásokat és kitartson addig, amíg kell.

– Ide terelt bennünket a Kárpát-medencébe és adott nekünk tehetséges embereket, akik mutatták az irányt a fejlődés útján, és a kezét most, ma sem vette le rólunk. Ennek tudatában cselekedjünk, hogy méltók lehessünk a kultúránkhoz! – zárta beszédét Gergely Papp Adrianna.

 

Folytatnunk kell elődeink munkáját

Szilágyi Adriana, a Szepsi Városi Művelődési Központ igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, a kultúra megkülönbözteti egymástól az embereket szerte a világon, ugyanakkor össze is köt, egy olyan jelenség, ami szilárdan összefonja a múltat, a jelent és a jövőt, egyúttal fontos értékekre tanít. Mint mondta, a kultúránk őseink öröksége, amit a hétköznapokban természetesnek veszünk, de abban, hogy megmaradt, generációk hosszú éveken át tartó munkája van benne. Ez a munka pedig sokszor nem mindig könnyű, főleg a mai világban, ahol a kultúra megőrzése sokak számára nem elsődleges.

– A kultúra hordozói, az értékek őrzői a családok, a helyi közösségek és nem utolsósorban az oktatási és a vallási intézmények – emelte ki. Hozzátette, örvendetes, hogy Szepsiben a magyarok évek óta együtt ünneplik ezt a jeles napot. – Feltehetjük magunknak a kérdést, mi a jelenlegi feladatunk és célunk. A válasz nagyon egyszerű. Pontosan azt kell tennünk, amit a szüleink, nagyszüleink tettek, hogy a tőlük kapott ajándékot megőrizzük és továbbadhassuk a következő generációnak.

 

Helytállásért-díjak átadása Szepsiben - 2024
A jánoki Napsugár Női Éneklőcsoport és a jánoki Csicsergő gyermekcsoport együtt a színpadon.
Fotó:  Fábián Gergely

 

A járás legjobbjai léptek fel

A műsorban felléptek a Kassa-környéki járásban működő legjobb népdalénekesek, versmondók, verséneklők, illetve a magyar iskolák diákjai, valamint az abaújszinai Rozmaring Esztrád Csoport, a tornai Búzavirág Vegyes Éneklőcsoport, a jánoki Napsugár Női Éneklőcsoport és Németh Imre, a somorjai Híd Vegyeskar karnagya és vezetője. Az emlékünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/5.-ik számában.

 

 

Helytállásért-díjak átadása Szepsiben - 2024
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.