2021. szeptember 19., 09:10

Hatvannégy íjász vetélkedett a palásti Dakota Kupán

Palócia Végvára Íjászai 2021-re is három palásti íjászversenyt hirdettek meg. Májusban a Nimród fiai elnevezésű megmérettetés, augusztusban a VII. Thury György-íjászverseny valósult meg, szeptember 18-án pedig a Dakota Kupára gyűltek össze a tágabb régió érdeklődői.

Dakota Kupa
Fotó: Hojsza Zoltán

Az immár tizedik alkalommal megszervezett Dakota Kupán összesen 64 íjász vetélkedett; képviseltették magukat komáromi, érsekújvári, zselízi, farnadi, szőgyéni, ipolysági, felsőtúri, nagyfödémesi, deméndi, tesmagi és természetesen palásti versenyzők is. Az íjászokat összesen tizenhat céllal várták, ezek közül három különböző indián harcmodorhoz kötődött; lasszó-, lándzsa- és tomahawkdobás is a kihívás részét képezte.

A Dakota Kupa története tíz évvel ezelőtt a helyi rancson kezdődött, amikor még családias légkörben, tíz-tizenkét résztvevővel zajlott. Az évek során egyre bővült az íjászok serege; manapság már az ország több járásából érkeznek versenyzők”

– fogalmazta meg kérdésünkre a rendezvény főszervezője, Hojsza Zoltán, majd a helyszínről is szót ejtett:

A Dakota Kupát – mindkét helyi vadásztársasággal karöltve – most először rendeztük meg az Estétó nevű ligetben, aminek közelében többszáz éves tölgyek és gyertyánok között vetélkedtünk. A visszajelzések arról tanúskodnak, hogy a résztvevők elégedettek voltak a körülményekkel, így minden bizonnyal a jövőben is megmaradunk ennél a helynél.”
„Az Estétó egy liget, melyet egy kisebb kanyon és egy nagyobb legelő fog össze. A környékén több forrás is található. (…) Érdekes és elgondolkodtató elnevezés az Estétó, de lehetett a neve Fekete tó is, hisz e helyen nincsen tó. Közelében található a Fekete-lyuk és a Csongrád hegy (Fekete vár). Szinte egy vonalban található e három fekete (gyászos) elnevezésű hely. Talán a híres hun vezér, Atilla sírhelyével lennének kapcsolatban? Mint tudjuk, Atilla sírhelye valahol két folyó összefolyásánál található. Palást pedig két folyó találkozásánál épült. A düsseldorfi Leo Weber professzor 1933-ban tette közzé az ősi Nibelung-ének elemzésén alapuló megállapítását, miszerint Atilla sírját teljes biztonsággal az Ipolysághoz közeli Palást környékén kell keresni” – áll a ligetnél található információs táblán.

A tradicionális íjak mellett vadászreflexes és csigás íjak is feltűntek, de a versenyszámoknál a longbownak is nevezett hosszúíj is előkerült. Mivel a Dakota Kupa indián tematikájú verseny, a vándorkupákat a tradicionális íjászok vihették haza.

A hazai pályán versenyzők közül Hohler Eszter, Farkas Dávid és Hojsza Zoltán, az ipolyságiak közül pedig Lalák Boglárka és Sztankó Tímea tűnt ki, de egy-egy kupát az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola mellett működő Bottyán János íjászcsapat tagjai, Ševčík Bella és Zemes Tamás is elhódítottak.

Saját kategóriájukban ők lőtték meg a legtöbb pontszámot. A verseny során az íjászok kilenc törzsre lettek felosztva; közülük a Hojsza Péter vezette apacsok szerezték a legtöbb pontot, így ők különdíjként sastollat és indián fejpántot kaptak.

Örülünk, hogy egyre több embert tudunk megmozgatni, sportolásra késztetni őket, s hozzájárulhatunk így ahhoz is, hogy a gyerekekből természetkedvelő emberek váljanak”

– zárta gondolatai sorát Hojsza Zoltán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.