2020. január 28., 19:22

Hatvan éve halt meg Köbölkút legendás kántortanítója, aki imát is írt saját temetésére

Stampay János 1960. január 27-én, 96 éves korában hajtotta a fejét örök nyugalomra. Halálának kerek évfordulóján megemlékeztek róla az ő nevét viselő alapiskola tanulói, vasárnap pedig emlékmisét tartanak tiszteletére a helyi Borromei Szent Károly templomban.

Fodor tanító nénivel Stampay János sírjánál a köbölkúti temetőben
Médialapozó
Fodor tanító nénivel Stampay János sírjánál a köbölkúti temetőben

Fodor Valéria a Stampay János Alapiskola pedagógusa annak idején részt vett a tanár úr temetésén.

"Öt éves voltam, és leginkább a maró hidegre emlékszem. Örömmel tölt el, hogy iskolánk olyan mindenki által tisztelt személy nevét tudta felvenni, akire emlékszünk, szerettük és tiszteltük. Máig élő ez a kapocs, hiszen gyakran ellátogatnak hozzánk névadónk unokái Feri bácsi és Lola néni, Emese és Tünde a dédunokák, de még a szépunokák is. Én különösen sokat hallottam a kitűnő mesterről, aki még tanította a szüleimet. Apám füzetei ki is vannak állítva egy állandó kiállítás keretében, amelyben az ő javításai is láthatók” – mesélte a tanító néni. Hozzátette, halálakor minden köbölkúti családba kézbesítették azt az imát, amit ő maga írt a saját temetésére. Ezt Gedai Sándor tanító társa olvasta fel a sírjánál.

Ezt az imát itt mi is közreadjuk:

Kedves köbölkúti és távoli híveim!

Hosszú életem után az Úr magához szólította lelkemet. Most lábaihoz borulva esedezem értetek és szeretteimért, viszont Ti is imádkozzatok üdvömért. Tartsatok meg kedves emléketekben és az Isten áldása legyen veletek. Utolsó imám Uram, Istenem! Itt vagyok Szentséges Színed előtt, reszketve, de bizalommal várom ítéletedet. Te tudod, mennyire szerettelek s talán azért áldottál meg oly hosszú élettel, Mindenem! Boldog voltam, midőn enyéimért és mindenkiért imádkoztam, avagy midőn bárkivel jót tehettem, midőn az isteni Mestert fél évszázadon át követhettem, midőn a lurdi Szűzhöz fordultam és meghallgatott, midőn ezernyi versemben a szeretet himnuszaival összébb kapcsolhattam a szíveket, avagy midőn XIII-ik Leó, X. szent Pius és XII. Pius Szent atyáink érdemkeresztjeikkel kitüntettek, midőn a te szent sugallatodra milliós imakönyvemet megalkothattam és általuk még annyi millió szívet szent Neved imádására serkentettem, hogy jöjjön el a Te országod és akaratod szerint a Földön is egy hit uralkodjék a lelkeken. Amen.

Rövid életútja:
Stampay János Léván született. 1891-ben került Köbölkútra kántortanítónak, és itt tevékenykedett élete végéig. Feladatai nem merültek ki a templom és az iskola körüli munkában, mert tudta, a falu népének a praktikus életben is szüksége van az ő tudására, tapasztalataira. A Magyar Katolikus Lexikonból idézve: ...a dalárda fellépéseiből szerzett pénzből a templomnak orgonát, az iskolának harmóniumot vásárolt. Elterjesztette a faluban a gyümölcstermesztést, a fanemesítést, kiosztott 3000 oltványt, az utak mentére szederfákat ültetett. Mindezekért miniszteri jutalmat is kapott. Egyszerű, takarékos és ízléses öltözködésre nevelte a község lányait, asszonyait. A gyerekeket selyemhernyó-tenyésztésből is bevételhez juttatta. Tevékenységének rengeteg ága-boga volt. 1914 után megszervezte a hadba vonultak és a sebesültek segélyezését, könyvtárat nyitott. Megírta híres énekes- és imakönyvét. Az imakönyv óriási siker lett. Még életében 42 kiadást ért meg és hárommillió példányban kelt el. A legmagasabb helyekről kapott elismerést: 1902-ben XIII. Leó pápa érdemkereszttel, 1942-ben XII. Pius díszkereszttel jutalmazta.
Czibor Katalin igazgató és Fodor Valéria pedagógus
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.