2023. május 26., 11:56

Határtalan Palócföld - KÉPEKKEL

A kultúra nem ismer határokat. Jól mutatja ezt a magyarországi Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete, amelynek felvidéki tagjai is vannak. Az egyesület idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jeles alkalomból a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársaival összefogva Görbeország Kincsei címmel május 5-én nyitották meg a húsz év eredményét bemutató ünnepi kiállítást.

kézművesség
Médialapozó
Ízelítő a kézművesek munkáiból
Fotó: Moos Zsófia

A tárlat egyrészt ízelítőt ad a kézművesek csodálatos munkáiból, másrészt ünnepli az alkotókat.

A Motolla Kézműves Baráti Kör 2003-tól tagja a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének, mely ugyanettől az évtől végez közösségi tárgyalkotó tevékenységet. Az egyesületnek van kassai, rozsnyói, várhosszúréti de még lengyelországi tagszervezete is, mondta lapunknak Török János, az egyesület elnöke. Rendezvényeken mutatják be népi tárgyalkotó tevékenységüket, őrizve a múlt szokásrendszerét, a paraszti élet bölcs, apáról fiúra szálló életvitelét, a mindennapi élethez szükséges használati tárgyak készítésének mesterfogásait.

– Elég aprólékos munka, mert egyenként kell minden gyöngyszemet beleszúrni, tehát a minta szerint felveszek egy szem gyöngyöt és a kiálló másik gyöngybe belefűzöm – magyarázza a Peyote öltés lépéseit Benko Tünde, a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja. Kis kincsesládájában gyönyörű nyakékek lapulnak. Mint mondta, a rimóci sok soros kalárisokat nem fűzték végig, mivel a gyöngy drága volt és így takarékoskodtak. A kalárist a rajta található tükör tette különlegessé.

Azt tartották, hogy a tükör megvédi viselője torkát az ördögtől. Mert ha az ördög belenéz, akkor meglátja a tükörben az arcképét és megijed

– meséli Tünde, aki évtizedekkel ezelőtt örökre eljegyezte magát a gyöngyfűzéssel. Ma már táborokban és szakkörökön tanítja.

kézműves
Ízelítő a kézművesek munkáiból
Fotó:  Mohos Zsófia

– A gyöngyfűzés onnan indult, hogy a későbbi férjem elkezdett nekem udvarolni. Ő nagybőgőzött, én meg néptáncos voltam, és tudta, hogy a tánccsoportban mindig szükség van szép nyakékekre. Ezért az egyik néprajzi kiadványból a kép alapján fűzött nekem egy nagyon szép sárközi gyöngygallért – emlékezett vissza Tünde.

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke rendkívül fontosnak tartja a tagok két évtizedes munkáját.

– Valamennyien beleszülettünk ebbe, a paraszti népi kultúrát szükségszerűnek éreztük, és vele együtt éltük. Nagyanyáinktól, nagyapáinktól örököltük a tevékenységet. Ezt nem lehet elfelejteni, és nyomot hagy az emberben. Mondhatjuk azt is, hogy olyan vírussal fertőződtünk, amelyre nincs gyógyszer – tette hozzá Török János.

A tárlat június 4-éig tekinthető meg a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria termeiben.

Megjelent a Magyar7 2023/21. számában.

izelito-a-kezmuvesek-munkaibol2-foto-mohos-zsofia
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.