2023. január 25., 15:02

Hat TBC-s beteget kezelnek a rozsnyói kórházban

Hat tuberkulózisban szenvedő beteget kezelnek a rozsnyói kórházban – közölte Jozef Varga, a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal megbízott vezetője, aki szerint folytatódik annak felderítése, hogyan terjed a Rozsnyói járásban a megbetegedés, amely a múlt év végén bukkant fel Alsósajón.

röntgen, tüdő, tuberkolózis
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

„A mai napig három aktív tuberkulózisos beteget tartunk számon, további 18 személynél látens (lappangó) formában fordul elő a megbetegedés.

A TBC aktív formájában szenvedő mindhárom beteget kórházban kezelik, a látens betegek közül hárman szintén kórházban vannak”

– fejtette ki Jozef Varga.

A megbetegedések kapcsán a hét elején ülésezett a regionális járványügyi bizottság. Az ülésen részt vettek a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ), a rozsnyói kórház, Alsósajó község, valamint a rendőrség és a rozsnyói városi rendőrség képviselői. „Kiértékeltük az eddigi intézkedések hatékonyságát, valamint koordináltuk a további együttműködést a pácinesek hatékony szállítása kapcsán és a lakosság további megfertőződésének minimalizálása érdekében” – magyarázta Varga.

A TBC felbukkanása kapcsán eddig 55 személyt vizsgáltak meg a rozsnyói kórház tüdőosztályán, a következő két hétben további 40 személy vizsgálata van tervben. Emellett folytatódik az epidemiológiai vizsgálat, keresik azokat, akik közeli kapcsolatban voltak a betegekkel.

A megbetegedés 2022 decemberének végén bukkant fel a járásban, Alsósajón, egy 23 éves férfinél és egy 2 éves gyermeknél mutatták ki a TBC aktív formáját. A gyermekkel együtt háromhónapos testvére is kórházba került, nála január közepén erősítették meg, hogy szintén aktív TBC-s.

A gümőkór vagy tuberkulózis (TBC) fertőző betegség, amely leggyakrabban a tüdőt károsítja, de megtámadhatja a központi idegrendszert, agyhártyagyulladást okozva, illetve a nyirokrendszert és a vérkeringést is. Döntően cseppfertőzéssel terjed, például köhögéssel vagy tüsszentéssel.

A megbetegedés egyre ritkábban fordul elő Szlovákiában, a Rozsnyói járásban legutóbb 2018-ban jelentettek ilyen esetet. Ugyanakkor a TBC elleni védőoltás a gyermekek számára 2012 óta nem kötelező, így Varga szerint a felnövekő populáció nem rendelkezik kellő védettséggel a betegség ellen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.