2024. január 19., 17:17

Használni s nem ragyogni akarok - Petőfi-szobrot avattak Nagymegyeren

A Petőfi 200 ünnepségsorozatának záróakkordjaként az év elején a Pro Megere Polgári Társulás kezdeményezésére a nagymegyeri Hősök terén ünnepélyesen felavatták Petőfi Sándor mellszobrát.

nagymegyer
Galéria
+1 kép a galériában
Nagymegyeren felavatták Petőfi mellszobrát
Fotó: Lacza Gergely

A Petőfi-emlékév meghirdetését követően a Pro Megere Polgári Társulás tagjai egyetértettek abban, hogy Nagymegyeren, abban a csallóközi kisvárosban, amelyben a magyarok lélekszáma az elsők között van a felvidéki települések között, nagyon is helyénvaló Petőfinek szobrot emelni, még akkor is, ha a költő nem járt errefelé. A Bartók Béla Alapiskolához és a Corvin Mátyás Kereskedelmi Akadémiához közeli Hősök tere lenne a méltó környezet, fogalmazták meg a szoboravatás igényét a Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázat címére beküldött indoklásukban a polgári társulás tagjai. A pályázat sikeres elbírálása révén végül elkészülhetett a megálmodott szobor.

A szabadságharcban Petőfi példamutatásának és szabadságszeretetének hatására sok nagymegyeri is részt vett Kossuth zászlaja alatt a nemzetünk jövőjéért vívott forradalomban.  Hisszük, hogy Petőfi szobra, emlékhelye hatással lesz az ifjúság és a polgárok nemzeti öntudatának erősödésére és annak felelős vállalására

– összegezte a társulás elnöke, Mikóczy Dénes.

A 130 cm magas, 40x25 cm-es mészkőoszlopra helyezett mellszobor méreteiben életnagyságú, s elkészítésére Cséfalvay Kázmér nagyfödémesi szobrászművész-restaurátort kérték fel, aki jelenlétével is megtisztelte a január 7-én megrendezett ünnepélyes szoboravatást. Ismerve a művész köztéri szobrait és az általa restaurált számtalan felvidéki emlékművet, szoborcsoportot, a megrendelők benne látták a garanciát arra, hogy a Petőfit ábrázoló mellszobra újabb értéke, színfoltja lesz a felvidéki emlékhelyeknek.

Az ötletgazdák szeretnék, ha a nagymegyeriek a magukénak éreznék a szobrot, továbbá, hogy a Felvidék legújabb és egyik legszebb Petőfi-szobra az összetartozás és az összetartás emlékműve legyen a közösségeink által megformált társadalmi célkitűzések sikerre vitelében, nemzeti szuverenitásunk, szabadságvágyunk és az egymás iránti felelősségtudatunk jelképeként.

,,Szeretném kifejezni köszönetemet és hálámat azoknak, akik hozzájárultak a szobor létrejöttéhez, a királyhelmeci Sohajda Péternek, aki nagy segítséget nyújtott a szobor mészkő talpazatának beszerzésében, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében található  Füzérkomlós község polgármesterének, Mester Andrásnak, aki a ma már nem működő helyi kőbányából felajánlotta az általunk kiválasztott megfelelő mészkőoszlopot. Köszönet jár Vörös László kőművesmesternek, a Pro Megere elnökségi tagjának a helyszín előkészítését, a kő ideszállítását és előkészítését végző helyi TSM Kft. vezetőjének és csapatának a segítségért, és a téren lakó kedves polgároknak, a Kósa és Beke családnak, akik, ha kellett, áramot, vizet biztosítottak a munkálatokhoz” – mondta az avatóünnepségen Mikóczy Dénes, a társulás elnöke, majd Soóky Marián polgármesterrel leleplezték az alkotást.

lacza
Soóky Marián
Fotó:  Lacza Gergely

Ezt követően Kalmár Dávid, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének diplomatája, valamint Vörös László és Földes Andrea minden jelenlévő nevében nemzeti színű szalaggal kötötte át a szobrot. Nagymegyer polgármestere, Soóky Marián ünnepi beszédében aláhúzta, hogy méltó rendezvényre gyűltek össze az emberek, hiszen egy újabb kulturális és történelmi emlékhellyel lett gazdagabb a város.

„Elmondhatjuk, hogy a Petőfi-évforduló zárásának egyik legnagyobb ünnepét és eseményét városunkban, Nagymegyeren tartjuk, ahol maradandóan és örökre elfoglalta helyét a kőbe vésett ifjú, Petőfi Sándor. Petőfi emléke nem pusztán túlélt mindent az elmúlt kétszáz évben, hanem diadalmasan jelen van a mindennapokban, például a köztereken, a nyelvben, a beszédfordulatokban.

Idézi őt az is, aki nem figyelt a magyarórán, és az is, aki a szabadságról vagy a szerelemről beszél. Nincs divatja, egyszerűen itt van velünk, magyarokkal, kétszázegy esztendeje”

- mondta a polgármester hozzáfűzve, hogy Petőfi vátesz költő volt, aki nemcsak a saját sorsát, nemcsak a saját halálát, hanem a nemzet jövőjét, a magyar és a világszabadság győzelmét is megjósolta. Találóan jegyezte meg, Petőfi zsenialitása abban rejlik, hogy eredeti módon és mégis mindenki számára közérthetően fogalmazta meg gondolatait az élet nagy kérdéseiről. A szabadságról és a szerelemről, illetve a hitvesi hűségről, a szülőföldhöz való szoros kötődésről és a minket körülvevő természet nagyszerűségéről. S nem utolsósorban arról, hogy minden embernek küldetése van: ott kell becsülettel helytállnia, ahová a Jóisten teremtette.

„Petőfi ezért oly időszerű ma is. Hazaszeretete és magyarsága nem csupán a szavak szintjén nyilvánult meg, hanem tettekben is. Nemcsak újságcikkekkel és versekkel küzdött, hanem fegyverrel is, és a legdrágábbat, az életét adta a magyar hazáért. A mai szoboravató kapcsán bizton mondhatjuk, igyekszünk a Petőfi-örökséget méltóképpen ápolni és átadni a jövő nemzedékének, hogy az itt élők a jövőben mindig a magukénak érezhessék a nagy költő szellemiségét” – zárta ünnepi beszédét Nagymegyer polgármestere, Soóky Marián.

Az ünnepélyes szoboravatás során a Kéknefelejcs Népdalkör Petőfi megzenésített verseit adta elő. Az ünnepségen Zakál Gyula Petőfi Miért zárjátok el az útamat? című versét szavalta el, melynek az írás címében szereplő záró sorai ma is aktuálisak. Petőfi nagymegyeri szobra sem ragyogni kíván ugyanis, hanem főleg arra emlékeztet bennünket, hogy hűen szolgáljuk nemzetünket, közösségünket.

Megjelent a Magyar7 2024/3. számában.

nagymegyer
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.