2021. augusztus 21., 13:09

Három helyszínen ünnepelték az államalapítást és Szent Istvánt az érsekújváriak

Az ünnepség szentmisével kezdődött a főtéri templomban, koszorúzással folytatódott Széchényi György szobránál és a Bernolák parkban a kenyérszentelés szertartása után kultúrműsorral zárult.

aug.20
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Újváriak a Szent István-napi koszorúzáson

A Széchényi szobornál a Himnusz eléneklése után Nagy Dávid jogász, az MKP országos elnökségének tagja üdvözölte az egybegyűlteket.

Ünnepeljük ma az államalapítást, Szent István királyunkat, valamint bölcs döntéseit, melyek helyességét a történelem igazolta. Fontos, hogy mi, magyarok együtt gondolkodjunk, tegyünk és tevékenykedjünk nemzetünk érdekében és szeressük egymást”

– hangsúlyozta.

aug.20
Fotó: Bokor Klára
A Czuczor Gergely Alapiskola tanárai, mellettük Nagy Dávid szervező

A jelenlévők Tóth Lehel lélekemelő gitárjátéka mellett elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatán, majd elénekelték a Szózatot.

A rendezvény a közeli Bernolák parkban folytatódott a helyi Csemadok és a KultúrKorzó közös szervezésében.

aug.20
Fotó: Bokor Klára
Petheő Attila az est ünnepi szónoka

Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke, az est szónoka beszédében hangsúlyozta:

Első királyunk olyan világot teremtett, amivel megalapozta helyünket a Kárpát-medencében. Sose gondolta volna, hogy ezer év múlva is őt fogják emlegetni, de azt se, hogy még mindig élnek Koppányok, akik sokszor határozottabban képviselik a nemzet érdekeit és azokat az értékeket, amit ő hagyott ránk. „A ifjak fegyverben, vének a tanácsban”- adta intelmül fiának Imrének. Ha tehát mindenki a feladatát végzi, akkor mennek a dolgok előre.”
aug.20
Fotó: Bokor Klára
Sasák Attila református lelkész és Hegyi Péter katolikus pap megáldják az új kenyeret

Ezt követően Hegyi Péter katolikus káplán és Sasák Attila református lelkész megáldották az új kenyeret. A program az Ifjú Szívek fergeteges előadásával ért véget.

eu-sz.istvan-2-copy
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék