2023. május 14., 16:47

Három és fél órán át ömlött a vér Vásárúton – KÉPEKKEL

Vasárnap délelőtt véradó „napot” tartott a Vöröskereszt vásárúti alapszervezete a helyi József Attila Alapiskola épületében.

veradas-vasaruton-2023__2
Galéria
+10 kép a galériában
Véradás Vásárúton
Fotó: Lacza Gergely

Sokan kissé meglepődtek, amikor utolsó véradásként hirdették meg az eseményt a községben, de Csáky Henrietta, a Vöröskereszt vásárúti alapszervezetének elnöke megnyugtatott. Csupán arról van szó, hogy idén ez lesz az utolsó ilyen esemény a községben, ugyanis minden településre „szét van osztva” egy véradási „nap”. Hogy jövőre mikor és hogyan lesz, azt még nem tudják pontosan, azonban bárki bárhol adhat vért, akár határon átívelően.

Vásárútra például Győrből is járnak véradók, de az önkénteseknek nagyjából a 60%-a vásárúti. Érkezésemkor a 40. véradó adatlapját töltötték ki, és ez nagyjából 40 perccel a zárás előtt jó eredménynek számít.
csaky-henrietta
Csáky Henrietta
Fotó:  Lacza Gergely

A mobil véradás a dunaszerdahelyi transzfúziós állomás segítségével történik, a csapat egy orvosból, továbbá egészségügyi nővérekből és adminisztratív munkatársakból áll. A vérvételt tehát ők végzik, a Vöröskereszt vásárúti tagjai a koordinációt és a helyszínt, továbbá a frissítő és az élelem előkészítését biztosítják.

veradas-vasaruton-2023__0
Véradás Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

A helyszínre általában gyakorlott, régi véradók járnak, a több mint 40 önkéntes közül a mai napon hatan voltak „újak”. Érdemes tudni, hogy minden 18. életévét betöltött egészséges ember adhat vért, aki még nincs 60 éves (az állandó véradók felső korhatára 65 év). A véradásra való alkalmasságot mindig a helyi orvos dönti el a leendő véradó részletes kikérdezése során, amikor szó esik korábbi és jelenlegi betegségeiről és pillanatnyi egészségi állapotáról. Az orvosi kivizsgálás előtt néhány gyors vizsgálatot is elvégeznek, nélkülözhetetlen a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, első véradóknál a vércsoport meghatározása, továbbá fontos a vérnyomásmérés és az általános állapotfelmérés.

veradas-vasaruton-2023_
Véradás Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely

Figyelni kell arra is, hogy bizonyos gyógyszerek szedése kizárja a véradást. Itt elsősorban az antibiotikumokról van szó.

A véradást követően ajánlott 5-10 percet még pihenni, ülni, s közben fél liter folyadékot elfogyasztani. Ügyelni kell arra is, hogy komoly fizikai munkát ne végezzünk véradás után, hiszen a fél liter vér elvesztése nem játék. Az is előfordulhat, hogy még másnap sem érezzük fittnek magunkat, ekkor a lehetőségeinkhez mérten pihenjünk minél többet. Ne feledjük azonban, hogy a véradással életet mentünk!

veradas-vasaruton-2023__3
Véradás Vásárúton
Fotó:  Lacza Gergely
veradas-vasaruton-2023
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.