2022. október 2., 19:23

Ha majd az egészségügyi ellátás luxuscikknek fog számítani…

Amint arról korábban már beszámoltunk, a napokban az érsekújvári kórház ötven orvosa adta be a felmondását, köztük három főorvos is. A legtöbben, tízen a radiológiai osztályról távoztak, míg a gyermek- és neurológiai osztályról nyolcan-nyolcan.

Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Šucha Réka

"Nagyon régóta hanyatlik az egészségügy, s úgy látjuk, más esélyünk nincsen, csak az, hogy a kórházakból hívjuk fel a figyelmet ennek a fontosságára.

A koronavírus-járvány megtanított minket harcolni a végletekig, a kimerülésig; akkor is, amikor a betegek száma jelentősen meghaladta az egy egészségügyi dolgozóra eső maximum létszámot, legyen az nővér, orvos vagy ápoló. Viszont mi is fáradunk – mind fizikailag, mind pedig lelkileg”

– fogalmazta meg kérdésünkre az érsekkétyi származású Šucha Réka, aki 2015 szeptemberétől az érsekújvári kórház aneszteziológusa, intenzivistája.

Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány összes hullámában arra kérték őket az ország vezetői, hogy bírják még ki, ne adják fel, mert most van rájuk a legnagyobb szükség.

Azt ígérték, hogy ha vége lesz ennek a nehéz időszaknak, változások fognak jönni mind a körülményeikben, mind a rendszerben: „A harmadik hullám végén ugyanolyan csönd lett ezzel kapcsolatban, mint korábban; s mivel nem kellett napi szinten arról biztosítaniuk az embereket a médián keresztül, hogy mindenki el lesz látva annak ellenére, hogy kevés az egészségügyi dolgozó, nem foglalkoztak az ígéretekkel, s tovább mellőzték a kórházak és dolgozóik problémáit.”

Mint mondta, amíg az embernek nem kell egy évet várni a műtétre, vagy hónapokat egy-egy kivizsgálásra, addig mindig van fontosabb, mint az egészség. Kitért az orvosokat érő bírálatokra is:

Egészségesen, otthonról, a kanapéról könnyű minket bírálni. Probléma majd akkor lesz, ha szükség lesz ránk, és az ellátás már luxuscikknek fog számítani, olyan kevés egészségügyi dolgozó lesz. Demotiváló, hogy sokan más szakmákhoz hasonlítják a miénket, s a vesztünket kívánják.”

Az orvostársadalmat érintő problémák már régóta fennállnak; a fiatal orvosok a jobb anyagi feltételek reményében inkább külföldön próbálnak szerencsét, s az állam sem kínál számukra alternatívát. S hogy mit hozhat a jövő? Šucha Réka szerint minden attól függ majd, hogy az ország befolyásos vezetői mikor látják be, hogy ha érdemi változást szeretnének, akkor együtt kell működniük a kórházi személyzettel, hiszen ők azok, akik valóban tudják, hogy miként történhetne effektívebben a páciensek segítése.

Mi a kollégákkal csak reménykedünk, hogy a mostani nehéz helyzet végén egy szebb jövő vár bennünket. Addig is dolgozunk: sokat, hétvégenként, éjjel, ünnepek idején, mert nekünk mindig ott kell lennünk azokért, akiknek szükségük van ránk”

– tette hozzá az aneszteziológus.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.