2024. február 4., 09:28

Ha farsang, akkor csörögefánk

A szőgyéni tájházban már több helyi különlegesség elkészítését megtanultuk Dukony Magdi nénitől, régi receptek szerint. Most, farsang idején a csöröge, más néven forgácsfánk készítésének titkaiba avatott be Svajcer Juliska nénivel együtt. Kicsi és nagy dagasztott, nyújtotta, metélte a tésztát, aki nem akart kuktának állni, az a foglalkoztatóknál busót, dekorációt, Bus Marát készíthetett.

Szőgyéni tájház farsang
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

A vendégeket Svajcer Edina, az érsekújvári Thain János Múzeum mellett működő tájház vezetője fogadta.

Felidézte, a farsang háromkirályok napjától hamvazószerdáig tartó időszak, a hagyományos paraszti kultúrában a szórakozás, a felszabadultság és a kevesebb fizikai munkával terhelt hétköznapok ideje. Hosszabb vagy rövidebb időszaka mindig a tél végére esik, és a nagyobb tavaszi munkálatok megkezdése előtt lezárul. Így marad idő a mulatságokra, bálokra, a disznóölések lehetőséget adtak a nagy lakomákra, de praktikus volt és jó szerencsét is hozott ebben az időszakban házasságot kötni.
Farsang a szőgyéni tájházban
Fotó:  Bokor Klára

Mivel ekkor már haladunk a tavasz felé, rengeteg télűző népszokás is kapcsolódik az időszakhoz. A farsang az az időszak amikor a társadalmi rend a feje tetejére áll, mindenki kitombolja magát, hogy azután az éves rend és az életet irányító normák visszaállhassanak a megszokott kerékvágásba. Ilyen önmagából kiforduló, mindent felborító jelenség a farsangi alakoskodás: a férfinak öltözött nők, az állatalakoskodók, a kifordított bundájú busók, emellett a harsány zene és zajkeltés, a féktelen mulatozás és a pazarló ételfogyasztás is.

Dukony Magdi néni türelmesen mindent elmagyaráz
Dukony Magdi néni türelmesen mindent elmagyaráz
Fotó:  Bokor Klára

„Ennek az ünnepi időszaknak a legjellegzetesebb és egyben legkedveltebb étele a farsangi fánk, amelynek számos változata ismert. Mi most a csörögefánkot fogjuk elkészíteni. Nagy öröm számomra, hogy újra köszönthetem körünkben Dukony Magdi nénit, aki már sokféle szőgyéni finomság elkészítésének fortélyaiba beavatott minket. Mindig nagy élmény vele együtt sütni, megtanulni tőle azokat az apró, de igen fontos részleteket, amik a szakácskönyvekben nincsenek leírva, amiket ő is az édesanyjától, anyósától tanult.

Tanuljunk és adjuk majd mi is tovább ezeket a különlegesen finom hagyományos recepteket, hogy régiónk, falunk tradíciói soká éljenek tovább. Ma tehát csörögefánk készül, mindenki próbálja ki, vigyen receptet és készítse el otthon is a család örömére, hisz van még másfél hetünk a farsang végéig“

– mondta el a vendégeknek Svajcer Edina, akik ezután neki is fogtak a fánkkészítésnek.

Svajcer Edina
Svajcer Edina
Fotó:  Bokor Klára

A foglalkoztatóknál – Forró Évinél, Sárai Melindánál, Baracska Árpádnál – készültek a farsangi tematikájú tárgyak, Smidt Veronika könyvtárosnál a farsanggal kapcsolatos könyvekbe lehetett beleolvasni, s ujjbábokat is vele lehetett készíteni. A helyieken kívül a környébeli településekről, de még Csúzról is voltak látogatók.

Svajcer Edina
Fotó:  Bokor Klára

A rendezvényt támogatta Szőgyén község, a Szőgyén Jövője Közalapítvány, a Pató Pál étterem, a KultMinor és Nyitra megye.

Szőgyéni tájház farsang
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.