2023. szeptember 8., 20:00

Gyimesi Királyhelmecen: Alig fértek be az érdeklődők a Magyar Közösség Házába - KÉPEKKEL

Szülővárosában és egyben a fiatalságát meghatározó Királyhelmecen találkozott ifj. Gyimesi György meghívott vendége, Iván Tamás társaságában a bodrogköziekkel. A Bodrogközi Magyar Közösség Háza nagytermében megrendezett beszélgető estre alig fértek be az érdeklődők – azok, akik számára a házigazda, Pásztor István szavaival élve nem közömbös közösségünk sorsa, jövője és akik minden bizonnyal szívükön viselik a közelgő, meghatározó parlamenti választások fontosságát és egyben a tétjét is.

Gyimesi
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Molnár Gabriella

Iván Tamás megköszönve Gyimesi György meghívását, a jelenlévőknek elárulta, hogy személyes jelenlétükkel szeretnének megdolgozni a bizalmunkért és szívesen vett részt szülei régiójában egy olyan esten, ahol a felvidéki magyarság parlamenti képviseletéről és jövőjéről beszélgettek.

Gyimesinek az elmúlt 3 év során a felvidéki magyarságért tett munkájára utalva, megemlítette, mint jól tudjuk, egészen más súllyal bír, ha egy ember vagy egy egész csoportosulás képvisel egy ügyet és küzd valamiért.
Gyimesi Khelmesen
Fotó:  Molnár Gabriella

Azon véleményét, hogy vajon miért a Szövetség a megfelelő választás ez utóbbira, rögtön 3 nyomós indokkal támasztotta alá, éspedig:

1/ A Szövetség az a párt, amely szakmai szinten tudja az ország déli régióit képviselni.

2/ Ez a párt az, amely egyáltalán képviseli a déli és keleti régiókat.

3/ A Szövetség az egyetlen magyar érdekeltségű párt, amelynek van esélye bejutni a parlamentbe.

Iván pozitívumként tekint arra, hogy az elmúlt pár hónap egyik meglepetéseként a Szövetség csapatához csatlakozott és az országos választási lista utolsó, 149. helyén álló Gyimesi György olyan szakmai és politikai tapasztalatot hozott magával, amellyel jelen pillanatban a lista jelentős része nem rendelkezik. Ő volt az, aki három éven át egyedül harcolt a parlamentben, véleményeket ütköztetett és amikor kellett, ki is egyezett. Gyimesi megnyert csatáiról említést téve, arra kérte, árulja el, vajon szerinte hogyan lehet megnyerni egy háborút.

Gyimesi György első szavaiban annak adott hangot, hogy a királyhelmeci beszélgető esten résztvevők rácáfoltak a jól ismert közmondásra, miszerint senki sem próféta a saját hazájában, otthonában.
Gyimesi Khelmesen
Fotó:  Molnár Gabriella

Mint mondta, a választóknak hitet, erőt és reménységet szeretne adni. Közel a 70. választási találkozójához azt érzi, hogy az erő, az bennünk van, a reménység pedig még soha nem volt ilyen nagy a szlovák parlamentbeli 13 magyar képviselet nélküli év során. Az elixír utolsó, hiányzó cseppjeként tekint a hitre. Buzdított arra, hogy higyjünk saját magunkban, a saját erőnkben, abban, hogy még egyszer a magyar névnek híre lesz, hogy a magyar név és a magyar ember ebben az országban még egyszer tényező lesz, hogy eljön az idő, amikor mi dönthetjük el, hogyan szeretnénk élni és nem a fejünk fölött, mások fogják eldönteni azt, mit gondoljunk és hogyan éljünk.

Ahogy mondta Gyimesi, 2020 április 12-én, amikor először képviselőként helyet foglalt a szlovák parlamentben, nagyot mert álmodni. A sok csatán túl az életben soha nem hunyászkodott meg, soha nem hajtott fejet a hatalom előtt, miniszterelnökök előtt sem, a közvélemény előtt sem. Mindezt azért tudta megtenni, mert volt hozzá ereje, reménysége és hite.  

Emlékeztetett arra, hogy a 2020-as választást követő 3 év előrelépéseként könyvelhetjük el azt a 4 elfogadott törvényt, amely kizárólag a mi magyar közösségünket viszi előrébb, de szerinte ez nem elég, nem elégedhetünk meg a kevéssel. Hiszen a jelenlegi 450 ezres felvidéki magyarságnak nincs hangja, képviselete a szlovák parlamentben. Ahogy elárulta, sokan nevezték már őt úttörőnek, és tudja, hogy bár nehéz a dolguk, de megmutatják az utat.

Vázolta Martin Luther King történetét, aki 1962-en Washingtonban kijelentette: van egy álmom. Azt óhajtotta, hogy az amerikai társadalomban érvényesülhessenek a fekete emberek is. Kezdetben Martin Luther Kinget kinevették, majd nem vették komolyan, míg végül megölték. S mint tudjuk, évtizedekkel később az amerikai fekete lakosság soraiból került ki a köztársasági elnök. Ehhez hasonlóan, Gyimesi György álma az, hogy egy szép napon a szlovák parlamentben a felvidéki magyarság szava meghatározó súllyal bír majd. Reálisnak tartja, hogy október elsejétől 10-11 fős parlamenti képviseletünk lehet, amely véget akar vetni a háborúnak, a szlovák költségvetés tekintetében minden esetben előnyben részesítik a polgárokat, amely bátran kiáll a konzervatív értékek mellett és azon belül is a hagyományos családmodell mellett.

Szólt a progresszív oldalról minket érő jól ismert támadásokról is. Azokról, akik ugyan kevesen vannak, de nagyon hangosak, mert támogatóiktól megkapnak pénz, paripát, fegyvert.

Gyimesi Khelmesen
Fotó:  Molnár Gabriella

Gyimesi nehezen tudja elhinni, hogy ne lenne meg a felvidéki magyarság körében az a 150 ezer ember, aki a dolgok jelenlegi állását ne hozzá hasonlóan érzékelné és látná, és akiknek köszönhetően mindezek megfordulhatnának – javunkra, előnyünkre válnának. Mint mondta, valóban egyedül harcolt közösségünkért 3 éven át, amit konkrét példákkal is szemléltetett. Elmesélte, hogy Matovič miniszterelnöksége idején hogyan sikerült elérnie, hogy a kormánynál megtalálják a Nagygéres és Nagyrozvágy közötti - a közeljövőben végre megnyíló - határátkelő megépítéséhez éveken át hiányzó összeget.

Ha szerinte a Szövetségnek majd megadatik október 1-től, hogy 10-11 képviselőjelöltje által a parlamentben nagyot álmodhasson, minden bizonnyal nem lesz kolbászból a kerítés. Ellenben azt megígérhetik, hogy a jelenleginél nem lesz rosszabb a helyzetünk, az unokáink majd megkapják elődjeik örökségét és teljes mellszélességgel kiállnak Szlovákia szuverenitása mellett. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban sajnos 3 év elég volt arra, hogy vezetőink eladják az állam szuverenitását, kiszolgáltatottá téve a lakosságot.

Véleménye szerint október elsejétől mindenképpen az emberek pártján álló kormánynak kell megalakulnia, mert a jó oldalon állva csakis ezt lehet tenni, semmi mást.

Ezt követően, a behódoltság szemléltetésére a közelmúltból felidézett néhány konkrét példát, Hegerrel folytatott, EU csúcsot követő véleményütköztetést, az orosz-ukrán konfliktusból adódó, ránk és egész Európára kihatással lévő intézkedéssel, embargóval kapcsolatosan. Az elmúlt pár nap meghatározó aktualitásairól sem megfeledkezve, szólt a nagykürtösi látogatása során tapasztalt áldatlan helyzetről, illetve Ódor Lajos megbízott miniszterelnök és Hamran István rendőrfőkapitány ezzel kapcsolatos alibista „problémamegoldásáról”.  

Iván Tamást követően a szót visszakapó Gyimesi György megemlítette, hogy a találkozóra utazva Deák Bill Gyula Nem vagyok eladó c. dalát hallgatta többek között. Ha olvasóink is meghallgatják, megtalálják benne azt a gondolatot, amely a felvidéki magyarságra is vonatkoztatható. Gyimesi György azon meggyőződésének adott hangot, hogy most az egyszer nem fog sikerülni, hogy lehúzzanak minket, mert a királyhelmeci közönség körében is sok elszánt szempár tekintetét kapta el.
Gyimesi Khelmesen
Fotó:  Molnár Gabriella

Mint zárszavában mondta, a Szövetség ugyan ezer sebből vérzik, de ennél jobb választás nincs, mert nincs még egy olyan párt, amelyiknek ennyi elszánt, tettre és harcra kész tagja lenne. Elárulta, hogy azért cserélte le a biztosat (Matovič felajánlotta neki az OĽANO-n belüli magyar platform vezetői posztját) a bizonytalanra (a Szövetség listáján indul függetlenként), mert nem akart ő lenni a második Bugár Béla. Ha elfogadta volna a volt miniszterelnök ajánlatát, pont azokat a szavazókat vitte volna el más pártnak, akiket megnyerhet a Szövetségnek. Így, hogy ezt nem lépte meg, nyugodt szívvel néz majd tükörbe október 1-én.

Az est hátralévő részében, a megható, tiszteletteljes tapsot követően a közönség soraiból érkező számtalan kérdést válaszolt meg Gyimesi György.

Gyimesi Khelmesen
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.