2023. május 27., 16:38

Gyakori lehet a csillagles Felvidéken a CsÉBK jóvoltából

Évszázadok, sőt, évezredek óta piszkálja az emberek fantáziáját, mit rejtenek a csillagok, mennyire vannak befolyással az emberi életre, mutatni akarnak-e nekünk valamit, vagy csupán az esti égbolt fénylő szeplőiként adnak lehetőséget a gyönyörködésre?   

Egy csillagos égbolt pazar esztétikai élmény
Egy csillagos égbolt pazar esztétikai élmény
Fotó: Tóth Zsolt

A Csallóközi Észlelők Baráti Köre sem marad semleges a fényévekre innen lebegő és/vagy mozgó bolygók és csillagok iránt. Németh Erik, a társulás egyik alapító tagja így nyilatkozik: 


A CsÉBK társulat tavaly nyár kezdetén alakult, és tavaly év végétől hivatalossá is vált. Célunk a csillagászat világának bemutatása és megszerettetése. Előadásokkal, bemutatókkal és hasonló programokkal szolgálunk kicsik és nagyok számára egyaránt. 


A május végi már a sokadik bemutatónk volt, melyet Csallóközkürt határában rendeztünk meg. Több távcsővel vártuk az érdeklődőket és főleg mély-ég objektumokat figyeltünk meg, mint a Lyra gyűrűsköd, M13 gömbhalmaz, M27 Súlyzó köd és hasonlók, de a Vénusz is távcsővégre került. Az időjárás végre nekünk kedvezett, mivel idén már két bemutatót is le kellett fújni a kedvezőtlen időjárás miatt.''

Az esti élményekhez való készülődés
Az esti élményekhez való készülődés
Fotó:  Mits Ildikó


Az érdeklődés is kielégítő volt, nem csupán Csallóközből, de Mátyusföldről is érkeztek az eseményre, egyikük Tóth Zsolt, akit még jobban elvarázsolt a csillagos ég kémlelése és annak megörökítése: 


Rengeteg tudással gyarapodtam, a jelenlevők sok hasznos információval láttak el. Legyen az csillagkép, galaxis vagy bármi mozgó es nem mozgó égitest beazonosítása. Sok új tanácsot kaptam az égbol fotózásához is.''
A komoly műszerpark elengedhetetlen
A komoly műszerpark elengedhetetlen
Fotó:  Mits Ildikó

A társulás a közösségi oldalon egy zárt csoportban lehetőséget ad a szabad kérdezz-felelekre is. A témával kapcsolatos kérdésekre igyekeznek gyors és pontos választ adni, hogy még ha fizikailag nem is, de tudásban közelebb kerüljünk a csillagvilág megismeréséhez. 

Szabad szemmel is elképesztő látvány
Szabad szemmel is elképesztő látvány
Fotó:  Tóth Zsolt

Inkább hivatásnak, mint munkának tekintik az információ-megosztást, éppen ezért kreatív módszerekkel próbálják felkelteni kicsik és nagyok kiváncsiságát, úgy, mint a

CsÉBK családi nyári tábor, amely július 21. és 23. közt kerül megrendezésre, az Ekecs határában található Kovácspusztán. A hétvége során több érdekes előadás is a tervezet része, csillagképek bemutatása, a csillagászati fotózás, a Naprendszer bemutatása, a meteorok és üstökösök világa, valamint egy Sci-fi témájú interaktív előadás is. Lesz élőkép és filmvetítés is.


Gyerekek számára kedveskednek kifestőkkel, csillagászati társasjátékokkal, arcfestéssel és esti tábortűzzel egy jó kis sütögetéshez.

A táborban résztvevők közt egy családi vetélkedőt követően a legjobb eredményeket elért játékosok számára fődíjként egy csillagászati távcsövet sorsolnak ki, de ezen felül még több díj is gazdára talál.

Hasonló élmények a nyári táborban is!
Hasonló élmények a nyári táborban is!
Fotó:  Tóth Zsolt

Ne habozzanak, ha aktív, ismeretterjesztő kikapcsolódásra vágynak!
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.