2022. október 20., 08:33

Fülek energiatakarékossági projektek tervdokumentációját készíti elő

Fülek önkormányzata öt olyan projekt előkészítésével foglalkozik, melyek a középületek energiaigényének csökkentését célozzák meg. A tízezres nagyságrendű tervek három alapiskolára, a művelődési központra, valamint a legösszetettebb, a Városi Hivatal történelmi épületének felújítására készülnek.

Városháza
Fotó: Mikuš Kovácsová Klaudia
A projektek által energiát takarítanának meg

„Alkalmazkodnunk kell a világgazdasági környezethez. A Catching up regions kezdeményezés keretében történt infrastrukturális fejlesztési projekteket érintő tervek megrendelésével párhuzamosan elkülönítettünk közel 95 000 eurót öt olyanra is, amelyek a középületek energiahatékonyságára irányulnak” – magyarázta Agócs Attila polgármester.

A tervek a II. Koháry István Alapiskola (hőszigetelés, kazánfelújítás), a Mocsáry Lajos Alapiskola és a Papréti Alapiskola (hőszigetelés, nyílászárók cseréje, hőcserélő állomás rekonstrukciója) energiaigényének csökkentése céljából készülnek. Egy másik a városi művelődési központ épületének hőszigetelésére vonatkozó, már meglévő terv adaptációja lesz. A Városi Hivatal történelmi épületének felújításának terve a leginkább komplex jellegű.

Az alapiskolákra vonatkozó tervek már készek, jelenleg az építkezési engedélyek kiadása van folyamatban. A művelődési központ szigetelésének rajza is kész, és befejezés előtt áll a Városi Hivatal épületének projektje is”

– közölte a polgármester. Hozzátette, a befejezett tervekkel a legközelebbi programidőszakban pályázzák meg a támogatást.

A Városi Hivatalt több szakaszban újítják fel

Az 1912-ben épült Városi Hivatal komplex tatarozása az említett csomag legösszetettebb eleme.

„A projektben egyenként tíz objektummal dolgozunk, melyeket kisebb részletekben nyújtunk be a megfelelő pályázati felhívásokra reagálva. Első lépésben az energiahatékonyság növelésére pályázunk a Helyreállítási Alapnál a történelmi középületek felújítására kiírt felhívás szerint. A kérvényt az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején szeretnénk benyújtani, a felhívás azonban roppant bonyolult, így a rajzok elkészítése is igényes feladat” – mondta a polgármester.

Első körben az összes ablak cseréje a cél. Formatervük szinte azonos lesz az eredeti, 1912-ből származókkal. A felújítás részét képezi az elavult és nem hatékony fűtésrendszer. Megújuló energiaforrások hasznosításával számolnak, ezzel összefüggésben pedig új, rekuperációra, hűtésre és fűtésre alkalmas légtechnika beépítésével. Smart technológiákat is használnak majd.

A rendszer a külső hőmérsékletre reagálva fűt majd a megfelelő időszakban: nyitvatartáskor. További napszakokban temperálásra lesz programozva. A fűtés pontosan meghatározott időre lesz tervezhető még a nagyobb, rendszertelenül használt termekben is, mégpedig automatikusan, a gyűlés- vagy a szertartás-naptár alapján. Fokozatos, hosszabb intervallumokban történik majd a fűtés, nem ugrásszerűen, így nagy mennyiségű energia takarítható meg.

Az okos technológiák irányítják majd az épület déli oldalán a külső redőnyöket is. Nyári napokon az ügyfélfogadás idején kívül zárva lesznek, csupán közvetlenül a munkaidő kezdete előtt nyílnak ki. Az épület kevésbé forrósodik fel, aminek köszönhetően nyáron folyamatosabbá válhat a hivatali működés, a lakossági szolgáltatások. A munkák részét képezi majd a teljes elektromos vezetékhálózat cseréje.”

A város a tető cserépfedését, lecezését ugyancsak az első szakaszban tervezi cserélni. Ugyanekkor lesz esedékes a fedél javítása, a tető hőszigetelése, az esővíz-csatornázás, a falak részleges vízszigetelése és egy új oldalsó kapu felszerelése.

„E felhívás azonban kifejezetten az energiahatékonyságra vonatkozik, más tételekre csak a megítélt összeg 10 százaléka költhető. Emiatt már a cserepezést és a vezetékelést is saját költségből kell állnunk, a rekonstrukció egyéb fázisaira e felhívás alapján nem pályázhatunk.”

Az felújítás első szakaszának pontos költsége az egyes tervdokumentációk elkészültével válik ismertté. A városnak rendelkezésére áll majd a teljes, történelmi elemeket megőrző homlokzati felújítás, a tetőtér irodahelyiségekké alakításának, a második szint részleges átépítésének, a telekommunikációs vezetékek áthelyezésének, vagy a belső udvar revitalizációjának terve is. Fülek felkészülten fogja várni a pályázatok meghirdetését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.