2022. december 4., 15:16

Friss, ropogós, kortárs – játékos verselés a párkányi könyvtárban

Az internet korában két kattintással hozzáférhetünk bármilyen művész, előadó vagy alkotó profiljához, éljen a világon bárhol. De vajon tudunk-e azokról, akik köztünk élnek, ismerjük-e munkásságukat, tudunk-e osztozni sikereikben?

parkanyi-irodalmasrok
Fotó: Bokor Réka

A Párkányi Városi Könyvtár december 2-i rendezvénye épp a helyi irodalmárokat vonultatta fel: Dufek Mária költőnő, Hajtman Kornél költő, irodalomtanár, Forgács Péter tanár, Arany Opus Díjas prózaíró, valamint a kultúrház újdonsült igazgatója, a rapper-költő Baranyovics Borisz voltak az est vendégei.

Az irodalmárok a legtöbbször egy kalapból húzták a kérdéseket, így rengeteg téma felmerült a beszélgetés során. Mélyebben megismerhettük az alkotás folyamatát, módjait, megtudhattuk, hogyan inspirálódnak, melyek a kedvenc témáik. Hajtman Kornél legfontosabb témáiként a vallási tematikát, a környezetvédelem és a test témáját nevezte meg, Dufek Mária költészete szintén vallási alapokon nyugszik, az Istennel való kapcsolatot boncolgatja, de gyakran foglalkozik a szerelem-házasélet kérdéskörével is. Baranyovics Borisz kiemelte, mindegy, hogy lírát vagy prózát olvasunk-e, vagy a modern rap vagy slam poetry műfajait kedveljük, a lényeg, hogy az olvasással, kultúrafogyasztással fejlesszük belső énünket.

„Mondjon kritikát saját műveiről!” – ez a kérés Forgács Péternek jutott. Kifejtette, az önreflexió mindig elfogult, s vannak is kétségei, ugyanakkor végső soron az embernek hinnie kell abban, amit papírra vet, különben nem az írásban teljesedne ki – emellett persze nyitottnak kell lenni arra, hogy fejlessze tudását. Megéri meghallani a jó szándékú kritikát - fogalmazott. Hajtman Kornélt arról kérdezték, vajon foglalkozik-e a költő a költészet elméleti részeivel? József Attila erről írt gondolataival ellentétben a párkányi költő nagy örömét leli az elméletben, hiszen irodalomtanár is. „Ezek az elméletek egyfajta szemüveget adnak, mely által különbözőképpen lehet olvasni egy-egy szöveget.” – foglalta össze.

Baranyovics Borisz, Dufek Mária, Forgách Péter, Hajtman Kornél
Baranyovics Borisz, Dufek Mária, Forgács Péter, Hajtman Kornél
Fotó:  Bokor Réka
Halott-e a szerző?

Izgalmas vélemények hangzottak el azzal kapcsolatban is, vajon mennyi igazság lehet abban, amikor a verselemzések során azt találgatjuk, mit akart kifejezni a költő. A mű megírásával az alkotó másodlagossá válik, a mű az olvasóban születik újjá, azzá lesz, amit kivált a befogadójából. A művészek egyetértettek abban, hogy felesleges találgatni az alkotó gondolatait, hiszen úgysem lelhetünk ezek kapcsán teljes bizonyosságra, s saját verseik által is tudják, mennyire eltér olvasóik értelmezése attól, amit ők átéltek egy-egy mű létrehozása során. Forgács Péter zenei példával élt: ha tetszik egy dal, tetszeni fog anélkül is, hogy ismernénk az előadót, a keletkezés körülményeit vagy a zenekar történetét. „Ha csak a mű lenne fontos, akkor ma nem ülnénk itt!” – világított rá a kérdés összetettségére. Egyetértés volt abban is, hogy az önkifejezés ezen formája az alkotó számára öröm, élmény, kiteljesedés, terápia, feldolgozás. Az alkotni tudás kiváltsága.

Stílusjegyek, újdonságok

A párkányi könyvtár remek rendezvényén Rigó Hanna Róza előadásában hallhattuk Dufek Mária, Baranyovics Borisz, Forgács Péter és Hajtman Kornél műveit, a közönségnek pedig ki kellett találnia, melyik szerző művét hallja épp. Egyéni stílusjegyeiket ismerve, a közönség a legtöbbször jól tippelt. Frappáns alkotások születtek egy improvizációs játékból is, az irodalmároknak három szóból kellett verset faragniuk a helyszínen – nem kis derültséget vagy ámulatot váltva ki a hallgatóságból. Emellett eddig meg nem jelent műveikből is ízelítőt adtak. A kétórás beszélgetőest során jobban megismerhettük művészeinket, akikre méltán lehet büszke egész Párkány és az egész közösség. Sok sikert és remekművet, az alkotás örömét kívánjuk nekik továbbra is.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.