2023. május 27., 08:11

Flórián Károly professzor és Mácza Mihály helytörténész az idei Jedlik-díjasok

Bób János, az érsekújvári járásbeli Szímő polgármestere a Jedlik Ányos Emlékünnepségen és Szimpóziumon hangsúlyozta, erős üzenete van Jedlik Ányos, a nagytudású, szerény feltaláló munkásságának, amit erősíteni szeretnének a Jedlik-díj odaítélésével. Az idei díjat Flórián Károly professzornak és Mácza Mihály helytörténésznek ítélte oda a Szímői Jedlik Ányos Társaság kuratóriuma.

jedlik-dijak1.jpg
Bób János, Liszka József, Mácza Mihály, Flórián Károly, Csáky Pál
Fotó: Bokor Klára

Az ünnepség a Szent Márton templomban szentmisével vette kezdetét Várszegi Asztik püspök, pannonhalmi főapát és Siekel István helyi lelkiatya celebrálásával.

Jedlik emlékünnepség
Forró Krisztián a Szövetség elnöke
Fotó:  Bokor Klára

Jedlik Ányos mellszobránál Bób János, Szímő polgármestere és Forró Krisztián a Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket. Forró megköszönte, hogy a falu ápolja és élteti Jedlik Ányos kultuszát, hiszen saját életünkből is tudjuk, mennyire ösztönzőek a példaképek. Ő volt az, aki a katedráról a latin helyett magyarul beszélt a hallgatókhoz és sokat tett azért, hogy új szakkifejezéseket alkosson, a modern tudományok átadására alkalmassá tegye a magyar nyelvet.

Jedlik emlékünnepség
Farkas Iván előadása
Fotó:  Bokor Klára

A szimpóziumon Farkas Iván Nyitra megye képviselője, Muzsla polgármestere párhuzamot vont Jedlik Ányos és Nikola Tesla életútja között és kitért e jeles tudósok múzeumaira szülőhelyeiken - Szímőn és Smiljan településeken. Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója Álmok Álmodói kiállításon címmel mutatott be humorral fűszerezett prezentációt. Szólt Jedlik Ányos találmányairól és eredeti tárgyairól. Rámutatott arra a kevésbé ismert tényre, miszerint a szímői tudós az elektromos autó egyik atyja.

Jedlik emlékünnepség
"Amit látnak, az Jedlik Ányos elektromotorja" - mondta Dr. Gazda István
Fotó:  Bokor Klára

A Jedlik-díjak az idén 13. alkalommal találtak gazdára. A díjat kétévenként ítélik oda a természettudományok és társadalomtudományok területén tevékenykedő szlovákiai magyar tudósoknak, munkásságuk elismeréseként. A Jedlik kuratórium dönt a díjazottak személyéről, akik emlékplakettet, díszoklevelet és némi pénzjutalmat vehetnek át.

Jedlik emlékünnepség
Flórián Károly
Fotó:  Bokor Klára

Flórián Károly professzor, kohómérnök, analitikai kémikus a természettudományok terén elért eredményeiért vehette át a díjat. Munkásságát Csáky Pál EU-s képviselő és Szímő község díszpolgára méltatta. A díjazott több vezetői és akadémiai megbízást is betöltött a kassai Műszaki Egyetemen, a kassai Šafárik Egyetem Természettudományi Karán, a Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karán. Több tudományos tanács munkájában is részt vett, többek közt a Selye János Egyetemen is. A Kárpátok Régiója Egyetemi Szövetség alapító elnöke, a Szlovák Tudományos Akadémia tagja és a Magyar Tudományos Akadémia kültagja. A Tempus és más bilaterális nemzetközi tudományos együttműködési projekt vezetője. Számos díj és elismerés tanúskodik sokoldalú és tehetségéről és munkabírásáról. A díjazott köszönetet mondott elhunyt feleségének, aki szakmabeliként egy életen át támogatta.

Jedlik emlékünnepség
Mácza Mihály
Fotó:  Bokor Klára

Mácza Mihály muzeológus, helytörténész, közéleti ember a társadalomtudományok terén szerzett érdemeket. Munkásságát Liszka József néprajzkutató méltatta. Kifejtette, a díjazott komáromi lokálpatrióta annak ellenére, hogy Kassán született és Szepsiben érettségizett. 1970-től a komáromi Duna Menti Múzeum munkatársa volt, 1990-től igazgató-helyettesként vezette az intézményt. A város múltját kutatja és adja tovább a nagyközönségnek. Számos expozíció, időszakos kiállítás megálmodója és létrehozója. Sokáig volt szerkesztője a múzeum luxta Danubium évkönyvének. Minden téren bekapcsolódott és ma is bekapcsolódik Komárom város életébe - idegenvezetőként, önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként, valamint a Concordia énekkar tagjaként. 1965-től publikál, érdeklődési területe elsősorban Komárom és környéke művelődés-, ipar- és helytörténete. Több is megtudható róla Életem emlékcserepei című életrajzi könyvéből.

Az eseményen többek közt részt vett Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára, Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke, Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke, a magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrend tagjai, polgármesterek, iskolavezetők, az egyházak képviselői valamint a Jedlik rokonok.

Jedlik emlékünnepség
Brutovský Mihály, Jedlik Ányos leszármazottja
Fotó:  Bokor Klára

A fogadáson a kassai Brutovský Mihály, Jedlik Ányos leszármazottja kért szót, aki feleségével együtt lelkes támogatója az emlékünnepélynek. Elmondta, felmenője baráti köréhez tartozott Vörösmarty Mihály és Fáy András, akikkel a bor és találmánya, a szikvíz kapcsán ismerkedett össze és a fröccs megalkotójaként is joggal gondolunk rá. Köszönetét fejezte ki Szímő önkormányzatának, hogy lelkesen és méltóan őrzik a tudós emlékét.

Jedlik emlékünnepség
Emlékünnepség a templomkertben
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.