2023. május 24., 15:01

Fizessünk! De mégis, miből?

A szakértőnek semmiképpen nem nevezhető, decemberben megbukott és a napokban szétesett kormány az elmúlt három év során számos elhamarkodott, fejetlenséget okozó törvényt és intézkedést hozott. Ezek egyikének a gyakorlatba való átültetése során felmerülő gondokkal küzd éppen jó néhány bodrogközi polgármester. Érdekes módon az Ung-vidékiek számára mindez ismeretlen probléma.

idős- beteg
Fotó: pixabay.com

Szlovákia demográfiai mutatói nem a legrózsásabbak, fokozatosan elöregszik a lakosság, emelkedik a gondozásra szorulók száma. Ez a Bodrogközben sincs másképp. Ha hirtelen jött betegséget, kórházi kezelést követően a még dolgozó családtagok nem tudják vállalni idős hozzátartozójuk otthoni gondozását, komoly feladatot jelent számukra a szociális intézményben való elhelyezésük. A régióban kevés az idősotthon, a jelentkezők várólistára kerülnek. A Vöröskereszt által üzemeltetett intézmény mellett egy községi fenntartású is működik a régióban, de többségben vannak azok az idősotthonok, melyeket két magánszemély üzemeltet. Ez utóbbiakra vonatkozik a problémás törvény.

Miről is van szó?

Bohács Atila, Boly régi-új polgármestere a településvezetést megelőzően ügyvédként tevékenykedett, így őt kértem meg arra, vázolja a törvény lényegét, majd magát a problémát is. Azzal kezdi, hogy két héttel ezelőtt az egyik idősotthont képviselő ügyvédi irodától kapott egy felszólítást, hogy három napon belül 1200 eurót fizessen be a község azon polgárai után, akik az intézmény lakói.

A felszólítás a 448/2008-as törvényre, annak is a legutolsó, 2022. január 1-én hatályba lépő 488/2021-es módosítására hivatkozik, amely szerint a község köteles hozzájárulni a szenioroknak szociális szolgáltatást nyújtó nem állami intézmények (neverejný poskytovateľ sociálnej služby) költségei-hez. A törvény 1200 euróban szabja meg egy-egy ellátott után a község által kötelező minimális hozzájárulás összegét a 2022-es évre. 

Nagyon meglepte a követelés, mondta Boly polgármestere, mert azok az intézmények, amelyek szociális szolgáltatást nyújtanak, anyagi támogatásban részesülnek egyrészt az államtól, bizonyos feltételek teljesítése mellett a megyétől és végül, de nem utolsósorban magától a gondozott személytől is. Ezek összege az egyes felek közötti szerződések tárgyát képezik. Polgármesterként nincs rálátása arra, milyen pénzösszegekkel gazdálkodnak a magánszemélyek által működtetett idősotthonok. Vagyis, az alapkérdés véleménye szerint az, vajon ezek az intézmények rá vannak-e egyáltalán szorulva erre az aktuálisan, az önkormányzatoktól igényelt plusztámogatásra? Éppen ebből kifolyólag, a levélre válaszolva Bohács Atila felszólította az intézmény üzemeltetőjét, nyilatkozzon arról, mekkora a jövedelme, illetve konkrétan írja szét arra a három bolyi személyre vonatkozó tételes kiadásait, akik a 2022-es év egy részében, elhalálozásukig intézményük lakói voltak. Közpénzekkel gazdálkodva, polgármesterként nem hajlandó kifizetni egy olyan összeget, aminek megalapozottságát, gazdasági indokoltságát nem látja világosan, a felszólításból ugyanis hiányoznak ezek a részletek. Kötelessége tudni, hogy a szociális ellátást biztosító otthon konkrétan milyen szolgáltatásért és mennyit kér egy-egy érintett személy után naponta, illetve ezen összeg milyen arányban oszlik meg az egyes támogatók között. 

Bohács Attila
Bohács Atila precízen megkereste a hatályban lévő szociális szolgáltatásokról szóló törvény vonatkozó paragrafusait
Fotó:  Molnár Gabriella

Bohács Atila, Boly polgármestere rámutat arra az alapvető tényre, hogy efféle derült égből villámcsapásként érkező pluszkiadásokra egyetlen község sincs felkészülve. Véleménye szerint ez a törvény alibisztikus és különböző visszaélések táptalaja lehet.

Az állam saját feladatát sem képes ellátni, egy tollvonással azonban az önkormányzatokat terheli tovább. A községek alig ocsúdtak fel a járványhelyzetből adódó gondjaik megoldásából, a megnövekedett energiaárak mellé bónuszba még ezt is rájuk „akasztják”, oldják meg, ahogy tudják. Szégyellheti magát a leköszönő kormány, hogy egész életüket ledolgozó, intézményi ellátásra szoruló idős polgárait még annyira sem képes megbecsülni, hogy szociális ellátásuk kiadásaihoz méltányosan hozzájáruljon"

– mondta a polgármester. 

A szóban forgó törvény óriási hiányosságának tartja, hogy nem taglalja pontosan, mi mindent számolhat bele az intézmény fenntartója a község számára kötelező havi minimum 100 euró/fő hozzájárulásba. Felháborítónak tartja, hogy a községtől követelik az említett összeget, miközben az érintett személyeknek vannak közeli hozzátartozóik, akiknek a családjogról szóló törvény értelmében eltartási kötelezettségük van. Más kérdés, ha egyedülálló személyről van szó, tette hozzá Bohács Atila, ebben az esetben még meg is tudná érteni a községtől igényelt költségkülönbözet megtérítését. 

Mások is gondban vannak

Kukó Miklós, Zétény polgármestere két idős polgára kapcsán érintett, akik különböző magánintézmények lakói. A közelmúltban szintén megkapta az ügyvédi iroda által megfogalmazott felszólítást, amire a fentiekben említettekhez hasonlóan reagált. Azt furcsállta, hogy a fenntartó különböző összegeket határozott meg attól függően, ki melyik település lakója. A királyhelmeci bentlakó hozzájárulási összegének többszörösét számlázta a zétényinek, amit nem igazán értett. A személyes tárgyalás során a fenntartó hajlandóságot mutatott arra, hogy jutányosabb összeget számlázzon, remélhetőleg sikerül konszenzusra jutniuk – mondja. 

Kollégájához hasonlóan ő maga sem érti a törvényhozó valóságtól elrugaszkodott logikáját. Egy konkrét esetet is említett: egy jómódú ismerőse gond nélkül hajlandó állni szülője megemelkedett költségeinek teljes összegét, de tudomására jutott, hogy ennek ellenére a magánintézmény a községnek is kiszámlázta a törvény által előírt támogatási összeget. Furik Csaba, Kisgéres polgármestere két hete kapta kézhez az ügyvédi iroda felszólítását, tőle 3000 eurót igényelnek.

Az átgondolatlan, kaotikus törvény margójára megjegyezte azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a törvényhozó országosan fix összegben szabta meg az intézményben lakó személy utáni községi hozzájárulást, holott az állami költségvetésből a településeknek visszaosztott támogatások összegeit bonyolult képletek alapján számolják ki. Mint köztudott, ezek a képletek a magyarok lakta déli régió településeire nézve eleve diszkriminatívak. Arról meg már nem is beszélve, hogy most, az első negyedév elteltével kellene előteremtenie a pénzt, amikor a költségvetéseket már tavaly év végén elfogadták, és eleve gondjaik voltak és vannak vele, mert az energiaárak minden vastartalékukat elviszik. 

A teljesség igénye nélkül Kopasz József, Nagytárkány polgármestere is elmondta lapunknak, hogy az elsők között kapta meg az ügyvédi iroda 2100 euróról szóló, 3 napon belüli befizetését kérő levelét, de érdekes módon esetében havonkénti részösszegek szerepeltek az érintett 3 személyre.

A fenntartó a községnek már az idei évre is megküldte a hozzájárulást igénylő kérvényét, amiben egyelőre nem szerepelt az átalány összege. 

Az érintett polgármesterek megegyeztek, hogy közösen lépnek fel, és akár jogi útra is terelik a vitát. Lapzártánkig sajnos nem sikerült az idősotthonokat üzemeltető magánszemélyek véleményét kikérni.

Megjelent a Magyar7 2023/20.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.