2023. június 10., 08:13

Felújították Dillnberger Gusztáv sírját Besztercebányán

Egy koszorúzással összekötött rövid megemlékezést tartottak csütörtökön Besztercebányán Dillnberger Gusztáv 1848/49-es nemzetőr felújított síremlékénél. 

Dillnberger Gusztáv 1848/49-es nemzetőr felújított síremléke
Fotó: Nagy Andrea

Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke portálunknak elmondta, hogy a felújításra szoruló síremlékről Magyarország besztercebányai alkonzulátusának köszönhetően szereztek tudomást. 

Amikor kijöttünk a helyszínre láttuk, hogy nagyon rossz állapotban volt az egész sírhely, maga a síremlék annyira meg volt dőlve, hogy szinte életveszélyes volt. Úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne felújítani és megmenteni az utókor számára. A Hadtörténeti Intézettel közösen, lényegében az ő anyagi támogatásukkal nekifogtunk a felújításnak. Tavasszal elkészültek az alapok, múlt héten pedig befejeztük az egész síremléknek a felújítását"

- részletezte Bréda Tivadar, hozzátéve, hogy ezután a besztercebányai magyaroknak is lesz 1848/49-es emlékhelyük. 

Dillnberger Gusztáv 1848/49-es nemzetőr síremléke Besztercebányán. 
Dillnberger Gusztáv 1848/49-es nemzetőr síremléke Besztercebányán. 
Fotó:  Nagy Andrea

A síremléket eredetileg Horn Lajos besztercebányai kőfaragó és csiszolómester készítette. A felújítást Bélai Tibor kőfaragó mester végezte. 
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.