2024. február 12., 08:16

Felföldi Dalia Iskola – Palást és Ipolyság térségéből is csatlakozhatnak

Kopecsni Gábor a népi és katonai harci testkultúra elemeit felhasználva, valamint a verseny-, edzésvezetési és gyakorlati tapasztalatokra építve alkotta meg harcművészeti iskoláját, a Felföldi Dalia Iskolát.

Felföldi Dalia Iskola
Galéria
+3 kép a galériában
bemutató
Fotó: Felföldi Dalia Iskola

Nem egy korszak harcmodorát képviseli, hanem átfogó jelleggel évszázadok magyar harcművészeti tudásának jellemzőit egyesíti.

Az iskola tananyaga hét fő tudásterületből, vagyis ún. rovásból áll: szablya, íj, fokos, bot, karikás ostor, hajítófegyverek és a magyar népi birkózások.

Ahogy a távol-keleti harcművészetek kialakulásában meghatározó tényező volt a fegyvertelen nép önvédelme, úgy a magyarság harci testkultúrájához is feltétlenül hozzátartozik a népi harci testkultúra, ami a pásztorok és a parasztok körében élt elevenen. Egyes elemei visszanyúlnak lovas-pásztor és vadász őseink életmódjához.

Kopecsni Gábor egy évtizede kutatja néprajzi módszerekkel a népi harci testkultúrát. Munkája során pásztoroktól gyűjtve új ismeretekkel gyarapította tudásunkat például a botbirkózásról, fokos vívásról és a karikás ostor gyakorlati és virtusos használatáról. Ezen kívül felvázolta a magyar népi birkózások különböző formáit is. Alapvető forrásai a küzdő jellegű népi játékokban és táncokban fennmaradt harckészségeket fejlesztő gyakorlatok. Kutatásai kiterjednek a katonai harci testkultúrára is, ami a katonai kiképzés révén sok évszázados kölcsönhatásban áll a népi harci testkultúrával. Kiemelten tanulmányozza a magyarság három jellegzetes fegyverét: az íjat, a fokost és a szablyát.

A Dalia, mint magyar nemzeti harcművészeti stílus a Trianon által elszakított országrészen, a Felvidéken született, ahol már több csapat működik, és Magyarországon is nyílnak iskolák.

Kopecsni Gábor kisfiával, Sólyommal és a Felföldi Dalia Iskola palásti csapatának vezetőivel, Hojsza Péterrel és Lukáč Benjaminnal közösen legutóbb az ipolysági oktatási intézményekben, így a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában, a Szondy György Gimnáziumban, a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolában és a Pongrácz Lajos Alapiskolában tartott bemutatót.

Várjuk a tanulni vágyókat. Álljatok közénk! Legyetek részesei egy jó közösségnek, tanuljatok magyar nemzeti harcművészetet!”

– hirdetik. Az edzésekre óvodás kortól az idős korosztályig mindenkit szeretettel várnak. Ezekre Paláston, az alapiskola tornatermében, szombatonként kerül sor 16 és 18 óra között.

További információkért látogassanak el a Felföldi Dalia Iskola közösségi oldalára.
Felföldi Dalia Iskola
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.