2021. január 30., 15:00

Februárban kapják meg a pótlékot

Azok az orvosok, nővérek és szanitécek, akik olyan osztályokon dolgoznak, ahol koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak februári fizetésük részeként kapják meg minden ledolgozott óra után a 7 eurós pótlékot.

COVID-részleg
Illusztráció
Fotó: Archívum

Attól függetlenül, hogy állami vagy magánkórházakról van szó és a gazdasági mobilitás alanyai, a pótlék korábbi összegének tízszeresét, azaz 7 eurót kötelesek kifizetni alkalmazottaiknak minden ledolgozott óra után. Az összeg mindenki számára azonos, legyen szó orvosról, nővérről vagy más dolgozóról.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy ez mindaddig érvényben marad, amíg a COVID-19-cel kórházakban ápolt betegek létszáma egy adott napon nem csökken 1000 alá.

A válsághelyzettel kapcsolatos valamennyi pluszkiadást a gazdasági mobilitás forrásaiból fedezik.

A kassai Louis Pasteur egyetemi kórház jelenleg betanítja alkalmazottait a rendszer alkalmazására és a pótlékok helyes kifizetésének kimutatására, emiatt az intézmény még nem tudja pontosan, hány személyt is érint a rendelkezés - mondta a kórház szóvivője, Monika Krišková, aki szerint feltehetően a személyzet egyharmadáról lehet szó.

A pozsonyi Egyetemi Kórházban sem tudták pontosan, hány embernek jár a rendkívüli pótlék, az alkalmazottaknak azonban nem kell kérvényezniük ezt, automatikusan megkapják. Kezdetben maga a kórház fizeti ki az összeget, majd ezt követően egyeztetnek a fenntartóval a költségtérítés módjáról.

A Szlovákiai Kórházak Társulása (ANS) a pótlék emelését üdvözölte, de egyúttal rámutatott arra, hogy a kórházaknak ehhez nem áll rendelkezésre elegendő pénz. Speciálisan meghatározott tételről van szó, amely nem szerepelt sem az évi költségvetésben, sem az egészségbiztosítók térítési keretében.

Igor Matovič miniszterelnök még decemberben nyilvános ígéretet tett arra, hogy a Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel történt megállapodása alapján azonnal bevezeti a kórházak COVID részlegein dolgozók munkájáért járól rendkívüli pótlékot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.