2020. április 24., 12:37

Ezeket a pozsonyi múzeumokat lehet virtuálisan is bebarangolni!

Habár a koronavírus-járvány idején ideiglenesen bezártak a pozsonyi múzeumok, a művészetek rajongói egy virtuális séta kertében bebarangolhatják a kulturális és történelmi jelentőségű helyszíneket a fővárosban.

Galéria
+2 kép a galériában
A Mirbach-palotában jelenleg a Pozsonyi Városi Galéria működik. Az itt látható Grafikai kabinet falai csodás faburkolattal vannak bevonva, és ritka korabeli színes metszettekkel díszítve.
Fotó: Galéria Mesta Bratislavy
Várostörténeti múzeum

A pozsonyi Várostörténeti Múzeum (Múzeum mesta Bratislavy) a történelmi Óvárosháza legszebb történelmi helyiségeibe található. 

A virtuális látogatásra a múzeum internetes oldalán keresztül léphetünk be. A Múzeum Dejín Mesta címszóra való kattintás után (http://mmb.pano3d.eu/ ) elsőként a múzeum bejáratát (vstup) láthatjuk a Fő téren. A Pohlad na Hlavné námestie címszó alatt a Prímási palota csodás épülete, és az előtte lévő tér tárul elénk. A törtrózsaszín árnyalatban pompázó palota Pozsony egyik legszebb neoklasszicista stílusú épülete.

A Várostörténeti Múzeum szakrális jellegű műalkotásait a Sakrálne umenie cím alatt tekinthetjük meg. A tárlatban látható fából faragott szobrok neves szenteket ábrázolnak, ugyanakkor feltűnik Szent István királyunk szobra is. Szent Imre felett pedig a magyar címer látható a falra festve, háttérben a kétfejű osztrák (Habsburg) sassal.

Nem szabad kihagyni a gyönyörű barokk tárgyalótermet (Súdna sieň) sem, amelyet csodás színes freskók díszítenek, ezeken többek között Salamon ítélete, és az igazságszolgáltatás istennője Themisz (Iustitia) jelenik meg. Külön ki kell emelni a mennyezett pompás barokk díszítését. Ugyanakkor érdemes közelebbről is szemügyre venni Könyöki József tervei alapján készült hatalmas mélyzöld cserépkályhát 1872-ből.

A Várostörténeti Múzeum épületének részét képezi egy középkori kápolna, amelyet Szent Lászlónak szenteltek, és 1443 előtt létesítették (Gotická kaplnka). Az oltár melletti falakon fennmaradtak a középkori freskók: valószínűleg Szent Imre és Szent Miklós ábrázolásai. Ugyancsak megelevenedik a falfestményeken Szent László királyunk arcképe is.

Apponyi-palota

A Fő téren található Apponyi-palotában a Korabeli Enteriőrök Múzeuma (Múzeum historických interiérov) nevezetű tárlat tekinthető meg, amely különleges kulturális és esztétikai élményt biztosít minden látogatónak. A magyar arisztokrácia idilli életét mutatja be csodás korabeli műtárgyak segítségével.

Jelenleg virtuálisan csupán egyetlen termét látogathatjuk meg. Az ún. úri szalon közepén egy fából készült, háromszögalakú játékasztal látható, melynek érdekessége, hogy oldalt ovális bemélyedések vannak. Ezekben raktározták a pénzérmék és zsetonokat a játékosok. A terem egyik különleges darabja a háttérben feltűnő hófehér cserépkályha.

Az Apponyi-palotában Szőlészeti-borászati Múzeum (Múzeum vinohradníctva) is működik, a tárlat az épület földszintjén és alagsorában található. A szőlőtermesztés és a bortermelés fontos szerepet játszott Pozsony történelmében. A múzeum eredeti tárgyakkal dokumentálja a szőlőtermesztés történetét, és főként a két legjelentősebb borászati cég, a Hubert J. E. és a Palugyay Társaság habzóbor-termelését.

Óramúzeum és a Vörös Rák

A Pozsonyba érkező látogatók közül sokan nem is tudják, milyen apró gyöngyszemek vannak még a városban. Ilyen a Vörös Rák Patikamúzeum (Múzeum Farmácie), amely a Mihály-kapu kapuerődjébe beépített, barokk polgári házban helyezkedik el. Az ún. „bécsi empire” stílus legszebb példája az említett Vörös Rák enteriőrje.

A három ablak nélküli fal mentén helyezkedik el a pácolt tölgyfából készült bútorzat, amelyet munkaasztal és a kézi mérlegek számára készült állványzat egészít ki. A patika barokk-klasszicista boltozatos mennyezetét is érdemes megtekinteni, amely színes olajfestményekkel van díszítve, és a gyógyászat történelmével kapcsolatos jeleneteket elevenülnek meg.

Igazi különlegességnek számít a pozsonyi Óramúzeum (Múzeum Hodín), amely a Váralja alatt elhelyezkedő parányi rokokó saroképületében rejtőzik. Az aprócska épületben alig ötven négyzetméteren különleges antik órákat tekinthetünk meg a 17. század végétől a 19. század végéig.

Láthatunk itt pazar fali- és asztaliórákat, különleges álló homokórát, meseszépek a vitrinszekrénybe zárt értékes szekrényórákat, de páratlan, festménybe ágyazott órákat is. Virtuálisan a tárlat második emeletét tekinthetjük meg. Az itt látható órák közül kiemelkedik az 1770-80 között készült aranyozott kandalló óra, amelyen Jacob Guldan híres pozsonyi óramester szignója látható.

A dévényi panoráma

A Várostörténeti Múzeum által létrehozott virtuális sétán keresztül megtekinthetjük a dévényi várat is (Hrad Devín). Dévény ma Pozsony városrésze, vára egykor a történelmi Magyarország nyugati kapuja volt. Romjai ma is impozáns képet nyújtanak. Festői kilátás nyílik innen a Duna túloldalán emelkedő osztrák Hainburg várára.

A dévényi várhegy meredek szikláinak tetején egykor egy monumentális korinthoszi kőoszlop ált, rajta egy Árpád korabeli magyar vitéz szobrával. Az 1896-ból származó millenniumi emlékművet csehszlovák legionáriusok 1921-ben felrobbantották.

Mirbach-palota

A pozsonyi rokokó ékes megtestesítője a Mirbach-palota épülete. Volt tulajdonosai között gróf Csáky Imrén kívül, báró Vay és a Nyáry család is szerepel. Utolsó gazdája, Mirbach Emil gróf azzal a feltétellel ajándékozta a palotát Pozsony városának, hogy benne képtárat létesítenek. Jelenleg a Pozsonyi Városi Galéria működik benne egy igazán gazdag tárlattal, amelyet virtuálisan is megtekinthetünk .

Ezesetben jóval több terembe kapunk betekintést, így megcsodálhatjuk a kiállított értékes műtárgyakat, szobrokat és festményeket, amelyek az állandó kiállítás részei.

A Mirbach-palota eredeti berendezéséből a cserépkályhák maradtak fenn, illetve egy igazi különlegesség – az ún. Grafikai kabinet. Az említett teremben a falak csodás faburkolattal vannak bevonva és ritka korabeli színes metszettekkel díszítve. Az installáció igazán magával ragadó, így mindenképp érdemes megtekinteni.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.