2021. július 22., 16:36

Érsekújvárban nem túl fényes az oltási kedv

Érsekújvárban az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az oltási kedv. Az előző hetekhez képest az érdeklődés 30 százalékra esett vissza, mutatott rá csütörtökön Karol Hajnovič, az érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet igazgatója.

vakcina
Fotó: pixabay.com

"Egy hónapja még nagyjából 600 érdeklődőt oltottunk be naponta, mára ez a szám körülbelül 150 főre csökkent. Hasonló a helyzet, mint más régiókban és más országokban. Az első 50 százalék gyorsan megvan, utána már nehezebb. Ebből is látszik, milyen korban élünk. Kétségbe vonjuk a tudomány eredményeit" - figyelmeztetett Hajnovič. 

A kórházigazgató szerint az oltási hajlandóság növeléséhez a polgármesterekkel való együttműködés is hozzásegíthet. "Közelebb állnak az állampolgárokhoz, mint a kórház. Mi segítséget nyújtunk a logisztika, az oltással kapcsolatos adminisztráció terén, biztosítjuk a vakcinákat és az egészségügyi személyzetet is" - hangsúlyozta Hajnovič, miután találkozott a környező önkormányzatok képviselőivel.

Az új stratégiát, melynek lényege, hogy közelebb hozzák a védőoltást az állampolgárokhoz, Kamil Száz egészségügyi államtitkár is megerősítette.

Az érsekújvári kórházban 2021. január 7-én indult meg a vakcinázás. Az első fordulóban főleg a vörös "COVID-zónákban" dolgozó egészségügyi alkalmazottakat oltották be. A kórház egészségügyi dolgozóinak 75,54 százaléka oltatta be magát. A beoltottak 86,54 százaléka orvos, 73,25 százalékuk pedig egészségügyi nővér.

Február 3-tól az érsekújvári kórház hivatalosan is oltópontként működik. Ettől a naptól kezdve mobil oltószolgálatot is működtet, melynek tagjai a szociális intézetek lakóit oltották be, a környező járásokban is. Az akcióba mintegy 70 egészségügyi dolgozó kapcsolódott be.

A kórház a Nyitra Megyei Önkormányzattal (Nitriansky samosprávny kraj) együttműködve május 22-én nagy kapacitású oltóközpontot létesített az érsekújvári császári-királyi lovardában. Az itt szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók eddig 75 179 személyt oltottak be. 
 

Megosztás
Címkék