2021. április 22., 17:05

Érsekújvár: Illegális szemétlerakatok a kertövezetekben

Bár az önkormányzat - mint mindenhol máshol - folyamatosan gyűjti a kommunális és osztályozott hulladékot, mindig akadnak lelkiismeretlenek, akik illegális szemétlerakatokat létrehozva szennyezik a környezetet. Az önkéntesek pedig minduntalan készek ezek felszámolásában segíteni.

Fotó: 123rf.com

A Novovital dotációs szervezet alkalmazottai nemrégiben csaknem tíz tonna háztartási hulladékot szállítottak el egyetlen kertes övezetből. A hulladékot benövő növényzetből ítélve már több éve gyűlhetett itt a szemét. Az önkéntesek úgy tervezik, hogy további kertövezetekben is felszámolják az illegális szemétlerakatokat. A szemét nem való a természetbe. Ha az emberek ott szabadulnak meg tőle, talajvíz formájában visszakerül a földbe. És nem csak az elkövetők „isszák meg” tettük következményének a levét!

A kérdés már csak az, hogyan lehet megakadályozni, hogy ezeken a helyeken ismét szeméthegyek tornyosuljanak. 

Némelyik területeken akkora szeméthalmok vannak, hogy ezeket a kiskertészek több év alatt sem termelhették volna ki. Talán építkezők és a környéken élők is ide hordják a szemetüket. Ezt azonban bizonyítani kellene. Ebben a kertészek és az önkéntesek is sokat segíthetnek.

Csak közös erővel lehet gátat szabni újabb illegális lerakatok keletkezésének.

A városi rendőrség már együttműködik a Cseresznyés utcai kis erdő önkénteseivel és a vízművek alkalmazottaival. Fotócsapdákat helyeztek ki több veszélyeztetett helyre, és megszerzett információkat továbbítják a városi rendőrségnek, ha pedig szabálysértést észlelnek, azonnal hívják a járőröket.

Jozef Tököly, az Érsekújvári Városi Rendőrség parancsnoka elmondta, az önkéntesek fotódokumentációja ugyanolyan értékű, mintha azt közvetlenül az ő munkatársaik készítették volna. Kiemelte,

ha szemetelőt, gyanús járművet látunk, a legjobb azonnal jelezni a rendőrségnek, hogy a járőrök közvetlenül a helyszínen érjék tetten a szemetelőt.

Ha a járványhelyzet engedni, akkor a közügyi szolgáltatások főosztálya találkozót fog szervezni a kertészekkel, melynek témája az illegális szemétlerakatok keletkezésének megakadályozása lesz.

novezamky.sk nyomán

Megosztás
Címkék