2022. április 5., 13:50

Épül, szépül Csicser

Az Ung-vidéki község peremvidéken található ugyan, de lakóinak csendes, nyugodt hétköznapjai dolgosan telnek. Hajdók Vincének, az első választási ciklusában tevékenykedő polgármesternek öröm együtt dolgoznia a saját, szűkebb életteréért tenni is kész, aktív faluközösséggel.

Hajdók Vince
A polgármester mutatja a terveket
Fotó: Molnár Gabriella

A falu határában lévő szépen megtisztított vizes terület az én figyelmemet sem kerülte el, ezért először erről kérdeztem a falu első emberét. Mint mondta, valaha a csicseri asszonyok az Udacs patak vizében áztatták a kendert, tiszta vizét inni lehetett. Fél évszázada még a tó befagyott jegén korcsolyáztak a gyerekek. Az elmúlt évtizedekben azonban az Ung közelében eredő és a Latorcába ömlő patak vize fokozatosan eliszaposodott, elgazosodott. Területileg ugyan a falu kataszteréhez tartozik, mégsem rendelkezhetnek felette, az Udacs patak ugyanis a Bodrog Tőketerebesen székelő árvízvédelmi hatóságának hatáskörébe tartozik. Már az elődei is szorgalmazták náluk a vizes terület rendszeres tisztítását.

A Latorca Tájvédelmi Terület illetékes hivatalával való egyeztetést követően a közelmúlt egyik válasza az volt, hogy az ilyen jellegű beavatkozások nem megalapozottak, mert negatív hatással lehetnek a vizes élőhelyek jellegzetes közösségeire, biotópjaira, ezért minden maradt a régiben. Mígnem az idén a sokéves küzdelem végre célba ért. A nagymihályi járási hivatal környezetvédelmi osztálya felülvizsgálta az esetet, és megállapította, hogy a patak körzete semmilyen természetvédelmi területnek nem része.

Tisztították az aljnövényzetet
Tisztították az aljnövényzetet
Fotó:  Molnár Gabriella

Ezért a pontosan behatárolt 1000 négyzetméternyi területen engedélyezte a beteg fák, bokrok és az invazív növényzet kivágását. Sok helyi önkéntes, illetve a szövetkezet gépeinek segítségével a megadott időpontig, február végéig ezeket a munkákat elvégezték. A további tárgyalások eredményeként remélhetőleg sikerül majd a patak medrét is megtisztítani az évtizedes leülepedésektől. 

Nagy terv készülőben

Az idei tavasz elkövetkező tervének szemléltetésére a polgármester úr egy vizualizációt vetít az irodája falán lévő képernyőre. A jövőben bármelyik település megirigyelheti a pihenő- és sportparkjukat, amelynek munkálatai lapunk megjelenésekor kezdődnek. A 105x27 méter, tujasorral szegélyezett területen a többi között lesz egy park lócákkal, a járdás részt remélhetőleg sok babakocsis sétáló igénybe veszi majd. Az oldalain lévő füves területek egyikén a játszótér kap helyet, a másikon pedig egy edző- és fitneszpálya lesz. A tervek szerint idén elkészül a járda, a parkoló és az öntözhető füves részek, valamint kiültetik a tujákat.  Ennek a projektnek nagy része önköltséges, a képviselő-testület 30 ezer eurót szavazott meg rá. Kassa megye idei tematikus pályázatai-ból pozitív elbírálásra esélyes a megpályázott 10 ezer eurós keret, amelyből a workout edzőpálya 4 tornaeszközét tervezik beszerezni. Reményeik szerint hasonló eredménnyel zárulhat április végén a Szlovák Takarékpénztár zöldítési kiírása, amely 5 ezer eurót hozna a csicserieknek. Ez fedezné a parki rész kialakítását, fásítását. 

Amikor arról érdeklődöm, miért éppen erre a beruházásra esett a választásuk, megtudom, hogy pár évvel ezelőtt a falu megvásárolta a leendő pihenő- és sportpark portáját, amelyen akkor még állt egy ház. Három éven keresztül itt volt a helyi polgári rendvédelmi szolgálat bázisa.

A rossz állagú ház lebontását követően a testületi ülések alkalmával megszületett a kombinált park iránti igény. Szerettek volna végre valami kis parkosított részt is a faluba, mert ez eddig hiányzott. Ezenfelül pedig a szabad levegőn végzett ingyenes testedzés feltételeinek biztosítása értelmes fejlesztés, így hát mertek nagyot álmodni. 

– Az tény és való, hogy egy olyan, konkrét igényeket kielégítő elképzelést, mint például ez a mienk is, nehéz besorolni az éppen kiírt pályázatokba – mondja a polgármester. Meg is próbálták, de csak egyes részeinek költségeit sikerült a már említett módon pályázati pénzből fedezni, a teljes elképzelés megmaradó részét kénytelenek saját forrásból megvalósítani. 

A szokások is változnak 

Még a hamvasztásos temetéseket kötelezővé tevő világjárványt megelőzően 2018-ban dolgozta ki egy építészeti iroda a falu temetőjének az urna-falakat is magába foglaló átalakítási tervét. Csicserben már akkor arra gondolt a polgármester, hogy a jövőben egyre többen ezt a helytakarékos, környezettudatosabb, a felesleges szemetet mellőző, a hagyományosnál olcsóbb temetkezési formát fogják előnyben részesíteni. Az időközben bekövetkezett járvány igazolta elgondolásának megalapozottságát: a három felekezetű csendes kis falu lakosai is kezdték elfogadni, hogy szokásaikon akár változtatni is lehet. Így nemcsak az Ung-vidéken, hanem a Bodrogközt is beleértve, Csicser lesz a régió első faluja, amelynek temetőjében hamarosan esztétikus urnafal lesz. A kivitelező céggel a szerződés már megköttetett, és remélhetően, augusztusban mindhárom felekezet lelkészének jelenlétében felszentelhetik, illetve megáldhatják az urnafalat. 

Három korosztály rúgja a labdát…

A falu aktív futballcsapata megérdemli, hogy a pálya gyepét locsolóberendezéssel tartsák karban. Ennek beszerzésére pályázták meg a Kelet-szlovákiai Futballszövetségnél a 10 ezer eurós keretet. Április első napjaiban közlik a sikeres pályázók névsorát. A csicseriek nagyon remélik, hogy sikerrel járnak, és a gyermek, ifjúsági és felnőtt focicsapatuk is gondozott füvön rúghatja a bőrt a jövőben. 

Komposztálóudvar

A nagy befogadású komposztálóudvart tavaly helyezték üzembe. Hajdók Vince polgármester irodájából ki sem mozdulva, a kivetítőn láthatom, hogy ott helyezték el többek között az Udacs megtisztításából eredő lebomló biohulladékot is, amit a már meglévő darálógéppel tudtak felaprítani. A zöldhulladék feldolgozására, mozgatására szolgáló gépek beszerzését a közelmúltban pályázták meg. A modernizált géppark így majd egy traktorral, egy markológéppel és egy billenős pótkocsival bővülhet.

Tűzoltóik is segítenek

Végezetül, de nem utolsósorban mindenképp említést érdemelnek a csicseri önkéntes tűzoltók. Csapatuk érdeme, hogy a szlovák–ukrán határ mentén a menekültválság első napjaiban a hirtelen megnövekedett elektromos áramfogyasztás kapcsán fellépő zavarokat azonnal orvosolni tudták. Február 28-án hajnali negyed kettőkor a központ hívását követően 4 önkéntes tűzoltójuk bevetésre készen ment Nagyszelmencre. 

Nagykapacitású áramfejlesztőiknek köszönhetően üzemeltethették aznap éjjel is a reflektorokat, éppúgy, mint az elkövetkező két hét folyamán, amíg üzembe nem helyezték a menekülttábor saját villanyoszlopát. A csicseri önkéntes tűzoltók a mai napig segítenek a helyszínen.

Megjelent a Magyar7 2022/13.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.