Építkezés járvány idején

2021. január 16., 16:20
Reczai Lilla

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolában megkezdték az iskola két tornatermének a felújítását. Soóky Marián, az iskola igazgatója nagy előrelépésnek tartja a munkálatokat, sőt elmondása szerint további fejlesztésekre is alkalmas lesz a 2021-es év.

Talán furcsának tűnhet, hogy éppen a járvány kellős közepén fognak hozzá a munkálatokhoz.        

Az elmúlt időszakban iskolánknak sikerült megtakarítania annyi pénzt, hogy január elejétől elkezdhettük a tornatermünk felújítását. Nagyban elősegíti a munkálatokat, hogy a diákjaink nem járnak iskolába, nincs tornaóra, így gördülékenyebben zajlik a felújítás. Korábban kétszer is pályáztunk erre a felújításra, de nem kaptuk meg a támogatást. Jelenleg saját megtakarításokból fedezzük a munkálatokat, bízunk benne, hogy pár héten belül már örülhetünk a korszerű, a mai kor követelményeinek megfelelő tornatermünknek.

Mi az, amire oda kell figyelniük?

Annak ellenére, hogy több mint hat-vanéves épületről van szó, az iskola viszonylag jó állapotban van. A két tornaterem azonban már rég felújításra szorult. Ennek most jött el az ideje. Az iskola főépületén korábban már ablakokat cseréltünk, az új épületszárny külső szigetelését, ablakcseréjét és a falfestést, valamint a teljes körű felújítást is elvégeztük. Kint már többfunkciós pályával is rendelkezünk (teniszpálya, futópálya stb.). Két tornatermünk van, mindkét terem régi parkettaburkolatú, amit már nem mondhatunk biztonságosnak. A festők javában dolgoznak a falakon, és elkezdődött a parketta eltávolítása is. A talajt beltéri sportburkolattal látják el, amelyen kétféle szín dominál: a sötétzöld és a halványzöld. Hosszú távú fejlesztés ez, amellyel nagy álmunk válik valóra.

Más felújításokra is sor kerülhet?

A tornatermek mellett az iskolai könyvtár egyik felét is szeretnénk átalakítani, amely eddig olvasóteremként szolgált. Mára már az olvasóteremre nincs igény, mert a gyerekek a kikölcsönzött könyveket hazaviszik olvasni. Így a könyvtár egyik részét a jövőben szaktanteremként szeretnénk használni. Az átalakítási költségek elérik a 3000 eurót. A régi bútorokat újakra cseréljük, igyekszünk mindent lecserélni, amit csak lehet.

nagymegyeri

Miből tudják mindezt fedezni?

2020 tavaszán az iskolánk égisze alatt megalakult a Bartókos Polgári Társulás. Egykori diákunk, aki Prágában él és dolgozik, 50 ezer eurót ajánlott fel az iskolának, ezért is döntöttünk a társulás megalapítása mellett. Célunk a tehetséggondozás és tehetségfejlesztési rendszer kiépítése, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatása. A szlovák szaktantermet szintén ebből a pénzből alakítjuk át (ezt közös megegyezés alapján döntöttük el), s így sikerült az összes szükséges bútordarabot megvásárolni. Természetesen a jövőben is a tehetségek felkarolására fektetjük a hangsúlyt, de minden évben igyekszünk még otthonosabb, barátságosabb közeget biztosítani a diákjainknak. Nagyon örültünk a támogatásnak, s hálásak vagyunk jótevőnknek!

Hogyan élik meg a továbbra is fennálló online oktatást?

Számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az oktatás a diákok személyes jelenléte nélkül történjen, de a jelenlegi helyzeten senki sem tud változtatni, alkalmazkodnunk kellett, így októbertől ismét az online térbe vagyunk kényszerítve. Elkészítettük a diákok órarendjét, amely a visszajelzések alapján nagyon jól működik. Mind a kollégák, mind a tanulók újra felvették a tempót, és a szülők is meg vannak elégedve a munkánkkal. Az alsó tagozatos diákok számára is kidolgoztuk az órarendet, de bízunk benne, hogy az ő esetükben nem tart sokáig az online oktatás. A napközis osztályt azon szülők gyermekei számára tartjuk fenn, akik a kritikus infrastruktúrában dolgoznak, és nem tudnak otthon maradni a gyermekeikkel.

nagymegyeri

Hogyan viszonyulnak ehhez a pedagógusok, illetve a diákok?

A pedagógusaink otthonról dolgoznak, az otthon melegéből indítják el a különféle programokon keresztül a tanítást. Ez mindenképpen kényelmesebb, hiszen a kollégáknak otthon adott az internetelérhetőség, és kisebb az esélye annak, hogy megszakad a kapcsolat a diákokkal. Eddig nem volt rá példa, hogy a tanulók ne vettek volna részt az órákon. Azt viszont látom, hogy a kollégák fáradnak, hiszen nagyon megterhelő számukra ez a rendszer, többet kell készülniük, mintha az iskolában tanítanák a tananyagot. A gyerekek is jönnének már vissza a padokba, legalábbis a visszajelzések erről árulkodnak. A nevelési tantárgyakat – közös megfontolás alapján – nem tesszük az online térbe, csupán feltöltjük az anyagokat a rendszerbe. A kollégákkal rendszeresen online gyűlést tartunk, amelyen megbeszéljük az éppen aktuális dolgokat. A diákoknak megoszlik a véleményük az online oktatással kapcsolatban, akadnak köztük olyanok, akik az iskolában hajtóerőként működtek, az online tanulással azonban nem tudnak mit kezdeni. De ennek az ellenkezőjére is van példa.

Mi a véleményük a diákok, a tanárok és a szülők teszteléséről?

December 17-én felmértük, hogy mennyire igénylik a szülők az iskola újranyitását januárban, még a tesztelés árán is. A válaszadók 64%-a mondta azt, hogy elmenne tesztre a gyermeké-vel, csak nyíljon meg az iskola. Bizonytalan a helyzet, még nem tudjuk, mikor és egyáltalán fognak-e bennünket tesztelni. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy hamar viszontlátnánk a diákjainkat, de ha visszatérnek a tantermekbe, új padok és székek várják őket, amelyekkel elláttuk az alsós és szinte valamennyi felsős osztályt.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/2. számában)

Kövesse facebook oldalunkat is!