2020. július 26., 19:55

Eperjes megye elengedte a bérlők bérleti díjának felét

Azok a bérlők, akik az Eperjes Megyei Önkormányzattól - nem lakhatási céllal - bérelnek ingatlant, és a koronavírus idején zárva tartottak, kérvényezhetik a bérleti díj felére történő csökkentését. A segítség több mint 250 bérlőt érint – nyilatkozta Daša Jeleňová, a megye szóvivője. Ezt az intézkedést a megyei közgyűlés júniusi ülésén fogadta el. Most érkeznek a megyei hivatalba az első kérvények.

 

Galéria
+1 kép a galériában
Az Eperjes megyei közgyűlés

A törvényi lehetőségekhez mérten a legmagasabb, 50 százalékos kedvezményt nyújtjuk a rászorulóknak, ehhez még az állam is ad 50 százalékos dotációt, így a bérlők a kritikus időszakban valójában nem fizetnek bérleti díjat. Ezzel az intézkedéssel legalább részben szeretnénk ellensúlyozza a helyiségeink bérlőinek költségeit, és enyhíteni a kritikus időszak pénzügyi terheit – mondta Milan Majerský, a megye elnöke.

A kedvezmény azokat a bérlőket érinti, akik 2020. február 1. előtt már jogosultak voltak az ingatlan használatára, ám a Covid-19 világjárvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedések nem tették lehetővé számukra az ingatlan használatát. A megye számításai szerint mintegy 253 bérlőt érint az intézkedés, elsősorban a kultúra és az oktatásügy terén. Havi bérleti díjuk összesen eléri a 44 000 eurót.

"A nem lakáscélú helyiségek bérlésével kapcsolatosan a feltételek teljesülését külön-külön is megvizsgáltatjuk. Kérdés, hogy a bérlő mennyi ideig nem, vagy csak részben tudta a helyiségeket használni. Hogy a bérleti szerződés már 2020. február 1-je előtt valóban megköttetett, illetve március 12-éig nem történt-e a szerződésben bármilyen meg nem engedett módosítás. Az alapítói joggal rendelkező szervezeteket erről levélben is értesítettünk – mutatott rá Lýdia Budziňáková, az ingatlan- és befektetési osztály vezetője, hozzátéve: a bérlők támogatási kérelmüket novemberig nyújthatják be.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.