2022. október 6., 08:40

Emeljük fel fejünket, fogjunk össze és megmaradunk

A Csemadok szervezésében az idén is megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharc mártírjairól a párkányiak a főtéri kopjafánál.

aradiak-parkany.jpg
Fotó: Máté Szabolcs

Az emlékezés a Himnusz eléneklésével kezdődött, a Csemadok Szivárvány énekkara közreműködésével, akik csokorba kötött szép énekekkel is hozzájárultak az emlékezés méltó lefolyásához.

Ünnepi beszédet Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke mondott.

Bréda Tivadar
Bréda Tivadar

„…A mai kor emberei közül nemzeti hőseink és az aradi vértanúk névsorát csak azok tudják felsorolni, akiknek különösen szigorú történelemtanáruk volt. Életük eseményeit, motivációikat is kevesen. De nem feledhetjük őket, hiszen magatartásból példát mutattak mindannyiunknak – menekülés helyett maradtak, életüket áldozták a magyar szabadságért. Hihetetlen, milyen helyénvalók napjainkban is Schweidel József utolsó mondatai a kivégzés előtt: 

A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot."

Elindultak Európa felé a nem a háború elől menekülő migránsok, kaptunk egy világjárványt, a szomszédban háború folyik, valamint egy gazdasági és energiaválság kellős közepén vagyunk, emberek ezrei menekülnek, talán egy újabb világégés előtt is állunk. Most nem olyan időket élünk, hogy széthúzhatunk, marakodhatunk. Az 1848-as események megmutatták, hogy mire képes az összefogás a szabadságért. Megmutatták, milyen nagy volt azokban az emberekben a haza iránti szeretet.

Mi itt vagyunk, létezünk. Fejet hajtunk, emlékezünk. De az emlékezés után fejünket felemeljük, a jövőbe tekintünk, mert élni és tenni akarunk, hogy őseink áldozata ne legyen hiábavaló” – hangsúlyozta a szónok. A résztvevők Vecserka Péter tárogatójátéka mellett helyezték el koszorúikat, mécseseiket az emlékoszlopnál.

aradiak Párkány
Fotó:  Máté Szabolcs
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.