2022. október 2., 18:22

Elsősegély tanfolyam tűzoltóknak Kőhídgyarmaton

Az önkéntes tűzoltók alapos eligazítást kaptak az Országos Egészségügyi Mentőszolgálat Műveleti Központjának oktatóitól úgy elméletben, mind gyakorlatban. Tudásuk felmérése után igazolást kaptak a képzés elvégzéséről.

elsősegély
Fotó: Bokor Klára

Batka Péter szervező elmondta, most először szerveztek ilyen képzést a környék önkéntes tűzoltói részére. Kapcsolatai révén sikerült ezt magyar nyelven megvalósítani. „Van egy déli csapat: Helemba, Ipolyszalka, Kicsind, Muzsla, Kisújfalu és Kőhídgyarmat az Érsekújvári járásban, akikkel együtt gyakorlunk. Az elsősegély elsajátítására a csapatok tagokat delegáltak, részvételi díjukat a fenntartó község állja” – emelte ki a szervező.

elsősegély
Batka Péter a fuldokló megmentését gyakorolja
Fotó:  Bokor Klára
A délelőtti elméleti részben az oktatók elmagyarázták, melyek azok a biztonsági szabályok, amikre oda kell figyelni, hogyan tudjuk óvni a beteget és magunkat, mi az, amit meg kell csinálni életmentésnél és mi az, ami tilos, hogyan kell mozgatni a sebesültet.

Szó volt arról is, hogyan kell hívni a központot, melyek azok a fontos információk, amelyek kellenek ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni, addig, amíg kiérkezik a mentő.

„Szó esett komoly betegségekről, a balesetek különböző fajtáiról. Húzós volt, de a szakemberek nagyon jó előadói stílusban élénken tudták tartani a figyelmet. Az elhangzottak alapján írták meg a tesztet a jelenlévők, a sikerességhez az kellett, hogy az egyén 70 százalék felett teljesítsen. Mindenki eredménye belefért a 97-99 százalékos arányba, amivel az oktatók nagyon elégedettek voltak” – tájékoztatott Batka Péter.

elsősegély
Fotó:  Bokor Klára

A délután a gyakorlati foglakozáson a rutin elsajátítása volt a cél.

Az oktatók különböző figurákat hoztak, amiket számítógéppel összekötöttek, így mindenki érzékelhette, milyen nyomáskifejtéssel, milyen gyorsasággal tudja elérni a kívánt hatásfokot. Megtanulták az egyes fogásokat, amivel a sérültet mozgatni lehet, a lélegeztető ballon használatát, gyermek- és csecsemőmentést fulladás esetén. Senkit nem engedtek tovább, amíg tökéletesen meg nem tanulta a fogásokat.

elsősegély
Fotó:  Bokor Klára

Kormos Evelin Ipolyszalkáról érkezett és három éve van a tűzoltóságnál. Mosolyogva mondja, semmi hátrányát nem érzi női mivoltjának, sőt a fiúk mindenben segítik női társaikat. „Én leginkább a papír- és szervezőmunkát végzem. Sajnos a tűzesetekhez nem mehetünk ki, azt a fiúk végzik. Keményen tanulom a tűzoltás technikai résztét, de azért el kell ismernem, ez nehéz férfimunka és bevetéskor semmiképpen se szeretném hátráltatni a mentést, csak és kizárólag elősegíteni. Erre a tanfolyamra is ezért jelentkeztem” – fejtette ki Evelin.

elsősegély
Evelin és Edina Ipolyszalkáról
Fotó:  Bokor Klára
Batka Péter beszélgetésünk végén még megjegyezte, a defibrilátor működtetését is kipróbálták és megtanulták a tűzoltók, amelynek a statisztika szerint is nagy haszna van – az idei évben júliusig 29 beteg életét tudták ezzel az eszközzel megmenteni laikusok.
elsősegély
Fotó:  Bokor Klára
elsősegély
Fotó:  Bokor Klára

„Minden déli tűzoltócsapatnál élénk munka folyik, meghívjuk a baráti csapatokat a rendezvényeinkre, együtt gyakorlunk, hogy egyre több használható tudásra tegyünk szert és hatékonyan tudjunk segíteni”- mondta végszóként Batka Péter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.