2023. november 29., 09:22

Előnyben a fejlesztés – az idén erre fókuszál a pedagógiai szövetség az Őszi Szakmai Napokon

Folynak a szakmai napok az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában, melynek főszervezője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Érsekújvári Területi Választmánya. Az idén a fejlesztésekre fókuszáltak, rengeteg hasznos és érdekes programmal várják úgy a pedagógusokat, mind a szülőket.

oszi-szakmai-napok-ujvar.jpg
Az Őszi Szakmai Napok megnyitója a Czuczor Gergely Alapiskolában
Fotó: facebook

Az Őszi Szakmai Napokat Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke nyitotta meg.

„Meggyőződésem, hogy pár nap múlva új információkkal, tudásanyaggal felvértezve, lelkileg megerősödve hagyják el mindannyian a Czuczor Gergely Alapiskola színhelyét azzal a jó érzéssel, hogy érdemes volt eljönni. Hogy mire alapozom ezt a bátor kijelentést? Arra az egyszerű tényre, hogy a szakmai hétre meghívott előadók többségének jól ismerem munkásságát, de nem csak ismerem, hanem elismerem, és tisztelem is. Tőlük van mit tanulni, hiszen szakterületük kiválóságai mindannyian.

Priskin Zoltán a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója, Fekete Irén a SZMPSZ elnöke, Strédl Terézia pszichológus, Salgó Gabriella a SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmányának elnöke
Priskin Zoltán a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója, Fekete Irén a SZMPSZ elnöke, Strédl Terézia pszichológus, Salgó Gabriella a SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmányának elnöke
Fotó:  facebook

Az idén, dicséretre méltó figyelemmel fordultak a szervezők a speciális fejlesztést igénylő gyermekek felé. Ezek a gyermekek nem betegek, zömmel átlagos, vagy átlag feletti intellektussal rendelkeznek, mégsem tudják hozni azokat az eredményeket, amelyeket a környezetük remélhetne tőlük. Lemaradásuk több területen mutatkozhat meg: mozgásukban, a tanuláshoz szükséges figyelem összpontosításában, illetve a tanuláshoz kapcsolódó képességek alacsonyabb színvonalában. A legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a szakterületet, amely a gyermek szükségleteit kielégíti, legyen az gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés vagy oktatás, és azt a szakembert, aki birtokában van az ehhez szükséges jártasságoknak és készségeknek. Ez óriási feladat mindnyájunknak, ehhez próbálunk segítséget nyújtani a hét folyamán”- hangsúlyozta Fekete Irén.

Az elnök asszony köszönetet mondott a szervezőknek, a résztvevőknek és nem utolsó sorban Magyarország kormányának, a szakmai napok támogatásáért.

Salgó Gabriella
Salgó Gabriella
Fotó:  facebook

Mióta szerveznek szakmai napokat? – kérdezem Salgó Gabriellától, a SZMPSZ Érsekújvári Területi Választmányának elnökétől.

1991-ben egész hetes programmal szólította meg a környék pedagógusait szövetségünk évente két alkalommal, tavasszal és ősszel. Ez mára egy hétre redukálódott, de változnak a körülmények, ma már több intézmény is kínál szakmai előadásokat, képzéseket.

Hogy döntik el, hogy az adott évben mire összpontosítsanak?

A Covid alatt megnőtt a digitális kompetenciák és fejlesztésük igénye, akkoriban több volt az ilyen jellegű képzés. A program tervezésénél abból indulunk ki, minek látjuk legnagyobb hiányát, mi iránt van érdeklődés. A pedagógusok mellett a családoknak is szeretnénk áttekintést nyújtani a régióban található fejlesztő központokról, így mindenki tud választani, kikhez tud fordulni esetleges problémájával. Hogy közérdekű témát választottunk mi sem igazolja jobban, mint az, hogy ennyi résztvevő még nem volt szakmai napjainkon.

Bemutatkozott a KIWI fejlesztő központ, az Innovatív Oktatásért Intézet, a tapasztalat és kontroll szükségességéről Gyarmathy Éva egyetemi tanár, szakpszichológus tartott előadást. Az óvodapedagógusok szerdán a ProEduca műhelyébe tekinthettek be, az ARTIS centrum szakembere a mozgásterápiáról és a korai fejlesztés lehetőségeiről számol be. Csütörtökön lesz agytorna gyakorlatokat bemutató foglalkozás, a résztvevők bepillanthatnak a Szivárvány Fejlesztő Központ műhelyébe, gyógypedagógus és logopédus is előad. Pénteken Nevelés játékkal és mesével négyórás tanfolyamán vehetnek részt az érdeklődők, bemutatkozik a Meliorat Magán Gyógypedagógiai Fejlesztő Központ. Örömmel tapasztaljuk, sok szülő is beül az előadásokra és részt vesz a foglalkozásokon. A pedagógusok és a szülők összefogása nagyban segítheti a gyermek fejlődését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.