2020. augusztus 21., 08:44

„Éljünk bármely csücskében a Kárpát-medencének, rajtunk is áll a magyarság sorsa”

Augusztus 20-án számos nagyszabású rendezvény keretében méltatták a nemzetünk egységének szimbólumává vált Szent István király ünnepét. A Dunaszerdahelyen rendezett ünnepi megemlékezést a Szent György Kórus műsora nyitotta meg, majd Fiklai Krisztina előadásában elhangzott Reviczky Gyula, Szent István napján című verse. Köszöntőt Hájos Zoltán polgármester, ünnepi beszédet Szilágyi Péter, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa mondott.

Galéria
+12 kép a galériában
Összefogás nélkül nincs győzelem!

Az összegyűlteket Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy Szent István királyunk nemcsak bátor, de előrelátó is volt, hiszen Magyarország ezer év után is létezik.

Más nemzetek eltűntek a történelem süllyesztőjében, a magyar nemzet megtépázva bár, de megmaradt. Úgy hiszem, hogy Szent István hite, elszántsága és bátorsága számunkra is, felvidéki magyaroknak, mindenképpen például szolgálhat”

 – mondta Hájos Zoltán és kiemelte, nekünk felvidéki magyaroknak is elszántságról és bátorságról kell tanúbizonyságot tennünk annak érdekében, hogy politikai érdekképviseletet tudjunk elérni a szlovák törvényhozásban, ugyanis érdekképviselet nélkül sok fontos döntéshozatalból kimaradunk, vagy nélkülünk hoznak meg a közösségünket érintő kérdéseket.

szilagyi_beszed.00_06_03_31.still008.jpg

„Csak úgy tud a felvidéki magyar közösség megmaradni és gyarapodni, ha nem leszünk megosztottak, ha politikai erőnk és szavazataink nem oszlanak meg, mint ahogy a múlt évi európai parlamenti és az idei parlamenti választásokon is volt.

Nemzetünk megmaradt, mert építménye több, mint ezeréves, megingathatatlan alapokon áll

Hájos Zoltán köszöntője után Szilágyi Péter, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa mondott ünnepi beszédet, amelyben kifejtette, hogy száz évvel ezelőtt, a trianoni békeszerződés aláírásával, minden magyar ember szívében megfogalmazódott a kérdés, amelyet már oly sokszor tettek fel, oly sokan: mi lesz velünk magyarok?

img_20200820_173619.jpg
Száz esztendő eltelt, a magyarság pedig határozott és egyértelmű választ adott erre a kérdésre: vagyunk. Ma itt Csallóköz szívében ugyanezt a választ adjuk a történelmi kérdésre. Itt vagyunk. Megmaradtunk, mert hála Szent István királyunknak, nemzetünk történelmi horizontja nem száz, hanem több, mint ezeréves.”

Szilágyi Péter az elmondottakhoz még hozzáfűzte, hogy éljünk bármely csücskében a Kárpát-medencének, bármely pontján a világnak, rajtunk is áll a magyarság sorsa.

Az elmúlt tíz évben sikerült a mindennapokban is megélhetővé tennünk összetartozásunkat. Immár számos területen, így az oktatás, a kultúra, a gazdaság területén gondolkodunk egységes Kárpát-medencei térben, egységes nemzetben.”
Videó:  ma7

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a Szent István emlékműnél és közösen elénekelték a Himnuszt. A koszorúzás után az eredetileg a Szent György - napokra tervezett, de a koronavírus járvány miatt elhalasztott városi díjátadó ünnepséget tartották meg a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármesterének ünnepi beszédét csatolmányunkban teljes terjedelmében olvashatják.

Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.