2020. szeptember 27., 19:50

Éljen a párkányi híd és éljen a hagyomány!

Olyan időket élünk, amikor igencsak felértékelődött minden alkalom, amikor kulturális élményekkel töltekezhetünk. Párkányban a Kisbojtár Gyermek Néptánccsoportot vezető Hégli Marianna törhetetlen szervezőkedve és a néphagyományok éltetése iránti elkötelezettsége eredményezte, hogy immáron XIX. alkalommal örülhettünk a Dunamenti Folklórfesztiválnak.

Médialapozó

Szeptember 26-án a kultúrház előtt a komáromi Vidám fiúk együttes csalogatta kellemes térzenével az érdeklődőket. Ezt követően kezdődött az ünnepi műsor, mely nem csupán a néphagyományok bemutatását tűzte ki célul, egyben az újjáépített Mária Valéria híd köszöntő műsora is volt.

A 19 éve újjáépített hidat évről évre ünnepi műsorral köszöntik az itt élők és meghívott vendégeik. A vírushelyzet miatt sajnos az eredetileg meghirdetett program teljes egészében nem valósulhatott meg, több meghívott vendég és fellépő távol kellett maradjon. Az időjárás sem kedvezett, az eredetileg a sétálóutcára tervezett műsor a szemerkélő eső miatt a kultúrházban valósult meg. Mindezeken felülemelkedvén a közönség és a fellépő csapatok hálásan és érdeklődve hallgatták Berta Mónika gyönyörű énekét, aki a Kisbojtár Néptáncegyüttes alapító tagja. A színpadon később a Kisújfalui Református Egyházközség kórusának előadása, majd a kéméndi Gyöngyörbokréta hagyományőrző éneklőcsoport műsora következett. Utánuk a garamkovácsi Praslica hagyományőrző csoport mutatta be, hogyan is készülődtek az esküvőre az ott élők alig néhány emberöltővel ezelőtt.

Az est fénypontja kétségtelenül az Ifjú Szívek Táncszínház jubileumi Autentika című műsora volt, ami általános táncos kedvet varázsolt a teremben és zsigeri erejével, profizmusával minden jelenlévőt elbűvölt. Reméljük jövőre, a huszadik Dunamenti Folklórfesztivált és a párkányi hidat köszöntő ünnepi műsort már nem árnyékolja be semmilyen járvány.

Az eseményhez egy évforduló is kapcsolódik. Hétfőn, szeptember 28-án lesz éppen 125 esztendeje, hogy 1895. szeptember 28-án ünnepélyesen átadták az alig másfél év alatt felépült hidat, Feketeházy János vágsellyei építész egyik örökbecsű műtárgyát.

+8 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.