2023. február 2., 14:21

Elismerés az őrzőknek, akik elvetik a magvakat

A magyar kultúra napja alkalmából Szepsiben emlékünnepséget tartottak, melyen átadták a Csemadok Magyar Helytállásért Torna Abaújban Díjakat.

szepsi
A Szepsiben tartott emlékünnepség
Fotó: Fábián Gergely

Petneházy Attila színművész, volt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a Himnusz nemzetünk egyik tartóoszlopa. Hozzátette, nagyon nagy a felelősségünk, hogy mit adunk tovább az utánunk következő nemzedéknek, s ezt Kölcsey is tudta.

Kultúránk tündöklő sokszínűsége mutatkozik meg az évezredes egységben. A határon túli területek magyarsága az eltelt száz év során hittel végzett munkája eredményeként jelentős mértékben járult hozzá az egyetemes magyar művészet és kultúra gazdagításához

– mondta, hozzátéve, a világban mindenütt léteznek magyar közösségek, élükön őrzőkkel, elkötelezett emberekkel, akik elvetik a magvakat. Mulaszthatatlan feladat megköszönni tehát a jelen őrzőinek, a jelen magvetőinek mindennapi helytállásukat. A mai ünnepi alkalommal is elismeréssel, tisztelettel és hálás szívvel gondoljunk rájuk – hangsúlyozta Petneházy Attila.

Az ünnepség keretében átadták a Csemadok Magyar Helytállásért Torna Abaújban Díjakat, amelyeket az idén in memoriam Kázsmér László (Jászó), valamint Horváth István (Bódvavendégi), Köböl Zoltán (Péder), illetve Tömöry Márta és Szász Zsolt (Budapest, Balmazújváros) kapott meg. Demko Mária, a Nagyidai Csemadok Hagyomány-őrző Csoport vezetője itt vette át a Csemadok Közművelődési Díjat, ugyanis nem tudott részt venni a magyar kultúra napja alkalmából tartott idei galántai ünnepségen.

Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának az alelnöke zárszavában úgy fogalmazott, egy nemzet él itt több mint ezerszáz éve, azért, mert soha nem adtuk fel.

– Nem adtuk fel, mert voltak kiváló útmutató vezetőink, példaképeink, akik a hagyomány, a nyelv, a hit, a magyar kultúra alapértékeit védték, őrizték, táplálták és fejlesztették. S nem hódoltunk be csábító emberidegen ajánlatoknak.

Megbukott itt a kommunizmus, a fasizmus és a liberalizmus lélekromboló eszméje is. Ellenállunk, dacolunk, vagy amiként egyesek nevezik „hőbörgünk”, mert „annyi balszerencse közt” is, de elveink vannak: hitünk, kultúránk, nyelvünk és gerincünk!

Hozzáfűzte, összezsugorodott ugyan az ország, ám a lélek egy és oszthatatlan, a nemzet lelkét átható szellemiség nem feldarabolható.

 – A szentjeink által is vállalt dacot és hitet igazolja az, hogy még most is, ma is, 1100 esztendő múltán is ez a hittel és szeretettel megőrzött nyelv itt még mindig ennek a sorsüldözött, de mindig talpra álló népnek a közös titka, éltető forrása, megtartó ereje.  És miközben a környező népek már a behódolás és önfeladás útjára léptek, ránk a kultúrnépek újra Európa mentsváraként tekinthetnek. Örökségünk ez és birtoklevelünk! Miért tagadnánk meg azokat, akiktől kaptuk? Mert nem a hitvallásba, hanem a hitetlenségbe és jellemtelenségbe lehet belepusztulni – mondta.

Megjelent a Magyar7 2023/5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.