2022. október 17., 19:48

Elfogadták Nyitra megye 2023-as évi költségvetését és más fontos anyagokat

A Nyitra Megyei Önkormányzat az aktuális választási ciklusban október 17-én ülésezett utoljára. Egyebek mellett a 2023-as évi megyei költségvetést is elfogadta – tájékoztatta a Ma7-et Farkas Iván, a Szövetség párt megyei frakcióvezetője.

Elfogadták Nyitra megye 2023-as évi költségvetését és más fontos anyagokat
A Nyitra megyei magyar képviselők a megyei hivatal épülete előtt
Fotó: Nászaly Gábor

„Fontos kérdésekről döntöttünk a hétfői ülésünkön, például jóváhagytuk a jövő évi kiegyensúlyozott megyei költségvetést, amelynek a bevételi és a kiadási oldalán is az ideinél nagyobb összeg, 300 millió 700 ezer euró szerepel. Ebből 71 millió euró költhető majd beruházásokra. Rizikót jelent, hogy még nem tudjuk, a közeljövőben miként alakul a régióbeli foglalkoztatottság, továbbá mekkora lesz a magánszemélyek és a vállalkozók adóbevételéből befolyó összeg, ami minden megye éves bevételében a legjelentősebb tételnek számít. A másik kérdőjel pedig a kiadási oldalra vonatkozik: vajon a növekvő költségeket majd hogyan tudja finanszírozni a megye, hiszen az energiaárakon kívül az építkezések kivitelezésének a költségei is nőttek...

Ebben az áldatlan helyzetben szerencsések vagyunk azért, mert a megyénk 2021-beli közbeszerzése két évre szól, tehát a megyei intézmények javarésze továbbra is a 2021-es őszi árakon kapja az energiát.

Azokon kívül a megyei hivatalunk energiköltségei sem emelkedtek az eddigi árak többszörösére“ – magyarázta a megyei frakcióvezető.

A másik nagyon fontos napirendi pontként a megye 2030-ig, vagyis a következő nyolc évre szóló gazdaság- és társadalomfejlesztési (PHSR) tervét is megszavazták.

„Ez a vaskos anyag az alulról, vagyis a települések, régiók, illetve régiófejlesztési ügynökségek által beküldött igényeket, kezdeményezéseket a különféle témakörök, valamint a dokumentumok előkészítettsége alapján kategorizálja. Egyes igények kapcsán ugyanis már a szakszerűen kidolgozott, konkrét tervek, költségvetések... is megvannak, s akár holnap kezdődhetnének a tervezett építkezések, míg mások esetében ezek a dokumentumok még kidolgozásra várnak.

Ezek az anyagok remélhetőleg kiváló alapot képeznek ahhoz, hogy nyolc év alatt majd tényleg fontos beruházások valósulhassanak meg a térségünkben. Területileg kiegyensúlyozott módon, a déli és az északi régiók igényeinek egyforma elbírálása után“

– fejtette ki Farkas Iván.

Elfogadták Nyitra megye 2023-as évi költségvetését és más fontos anyagokat
A Nyitrai Megyei Hivatal impozáns épülete
Fotó:  Farkas Iván albuma

Kérdésünk nyomán hozzátette: az újonnan megválasztott megyei képviselő-testület majd némileg módosíthatja ezt a tervet, de azt az idei ősz folyamán be kell nyújtani az illetékes minisztériumnak, azután onnan Brüsszelbe továbbítják. Azt is elmondta: ennek a PHSR-nek az alhalmaza a 2030-ig szóló ún. IUS (integrált területi stratégia), vagyis az IROP utódja. Minden tételről már korábban döntött a megyei önkormányzatok mellett létrehozott partnerség tanácsa.

Aztán további 3 fontos döntésükről is beszámolt:

A megyei önkormányzatunk a jövő évi közútfejlesztésre, a 2. és 3. rendű utak biztonságosabbá tételére vonatkozó tervet is elfogadta.

Ahogy eddig, úgy Nyitra megye a következő évben is a saját költségvetéséből 7 millió eurót szán e célra. Ebből az összegből 5,9 kilométer út teljes burkolatfelújítására telik a Komáromi, 6,7 kilométerére a Lévai, 5,8 kilométerére az Érsekújvári és 5,3 kilométerére a Vágsellyei járásban”. Pár konkrét útszakaszt is megemlített: a Komáromi járásban a Búcs és Köbölkút közti, a Szentpéter környékén levő, valamint a Megyercs és Nagykeszi közti utakat újítják majd fel. 2023 elején hivatalosan átadják az Ipoly-hidat, s a Garamkövesd és Helemba közti út felújításának folytatása – befejezése is esedékessé válik.

Elfogadták Nyitra megye 2023-as évi költségvetését és más fontos anyagokat
A Szövetség megyei ülésen jelen levő képviselői a frakciójuk megalakulásakor
Fotó:  Farkas Iván albuma

Stratégiai jellegű anyagnak nevezte a 2021-27 közti időszakra vonatkozó megyei idegenforgalmi koncepciót, valamint kulturális stratégiát, amelyeket szintén elfogadtak az aktuális választási időszak utolsó tanácskozásán. Végül azt is megjegyezte: az új összetételű megyei testület képviselőinek első, azaz ünnepélyes ülésen történő eskütétele után pár héttel várható majd az első munka jellegű tanácskozásuk, amire ez év végéig mindenképpen sor kerül. Az pedig, hogy a Szövetség párt képviselőjelöltjei közül hányan lesznek a majdani döntéshozók között, attól függ, hogy a régióban élő magyarok közül október 29-én hányan járulnak az urnákhoz, s kiknek szavaznak bizalmat...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.