2023. március 18., 18:43

Egyeztetés Párkányban a Duna Menti Nemzeti Parkról

A városházán Michal Kiča a környezetvédelmi minisztérium államtitkára a Duna Menti Nemzeti Park létrehozásáról egyeztetett a Párkány és a környező falvak, Muzsla, Ebed, Kőhídgyarmat és Helemba  polgármestereivel. 

szabo-eugen-es-michal-kica.jpg
Szabó Eugen Párkány polgármestere és Michal Kiča a sajtótájékoztatón
Fotó: Bokor Klára

Az államtitkár kifejtette, azért járják a Duna menti településeket, hogy minél több információval lássák el őket. Céljuk, hogy a síksági nemzeti park létrejöttének támogatottsága a lehető legszélesebb legyen az érintett települések és az egyéb szervezetek részéről. A természetvédelem mellett a terület turisztikai és rekreációs célokra való kihasználására is fókuszálnának.

A nemzeti park azokon a területeken létesülne, amelyek 96 százalékban már ma is védettek. Ott, ahol eddig több védett terület volt, ezt most egy egységbe fognánk. Példáért nem kell messzire menni, hiszen Magyarországon és Ausztriában működnek már parkok a Duna mellett. Mi is szeretnénk védeni értékes ártéri erdeinket, és a Duna páratlan belső deltáját”

– hangsúlyozta az államtitkár.

A tanácskozó felek egyetértettek abban, hogy a Duna menti területek védelme közös céluk, de nem szeretnék, ha megnehezülnének azok a tevékenységek, amelyeket eddig a folyó mentén végeztek.

Erre válaszolva az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a folyóhoz való hozzáférést garantálnák, hiszen a Duna nagy jelentőségű európai vízi út. Pontos, kiszámítható szabályok felállításában is érdekeltek – hol lehet majd horgászni, vízi sportokat űzni, mindezt a horgászszövetségekkel, turisztikai szervezetekkel, vadászokkal, mezőgazdászokkal, a területek önkormányzataival egyeztetve.

Nem növeljük a védettség eddigi fokát, a legszigorúbb védelem csak a terület 15 százalékán lesz”

– emelte ki. Hozzáfűzte, az érintett települések könnyebben hozzáférhetnek majd a környezetvédelmi alap forrásaihoz.

Farkas Iván, Muzsla polgármestere
Farkas Iván, Muzsla polgármestere
Fotó:  Bokor Klára

A tanácskozás után Farkas Ivánt, Muzsla polgármesterét kérdeztük, miben látja a nemzeti park létrehozásának előnyeit és esetleges hátrányait.

Elmondta, a környezetvédelmi államtitkár előadásából világossá vált, hogy a meglévő természetvédelmi területek egy rendszerbe kötése a cél. A másik pozitívum, hogy tulajdonképpen azokat a területeket érintené, amelyek ma állami kezelésben vannak.

Aggodalmaik abban gyökereznek, hogy egyelőre nem világos, mit fog ez jelenteni a mai aktivitások megmaradásának szempontjából.

Az Agrárkamara szólalt meg a leghangosabban ebben a témában. Muzslának specifikus aggálya is van – a falu külterületein, Szentgyörgyhalmán, de főleg Csenkében a természetvédelmi területen lakóházak vannak. Állami tulajdonban vannak azok a parcellák, amelyekre ezek a házak rá lettek építve úgy hetven évvel ezelőtt. Ők tudnak-e majd oda kocsival behajtani, hozzáférnek-e lakóházaikhoz?

Életből fakadó kérdéseket tettünk fel, s az volt a válasz, hogy semmilyen változás nem fog bekövetkezni, minden aktivitás továbbra is fenn fog maradni. Ez így első rálátásra megnyugtató, de résen kell lenni, és az érdekvédelmi szervezeteknek aktívan részt kell venniük az egyeztetéseken, hogy érdekeik ne sérüljenek”

– fogalmazott Muzsla polgármestere.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.