2024. január 18., 12:07

Egy végtelennek tűnő útjavítás - KÉPEKKEL

A Zétényen át vezető III/364-es főút egyik szakaszán vasbeton híd áll. Közvetlen szomszédságában van a Latorca IV-es fokozatú védett területének magva, a TICCE. A lakosok egy részét jó ideje aggasztja a mindennapjaikra kiható, a kezdeti szakaszban útfelújításnak induló, de mára már hídjavítássá, útlezárássá dagadó probléma.

zétény
Galéria
+1 kép a galériában
Elhúzódnak a felújítási munkálatok
Fotó: Molnár Gabriella

Siralmas látvány, gondoltam, miközben a decemberi ködben felfigyeltem a nádas-gazos mocsár szárnyas lakóinak hangjára. A falubelieket nem elsősorban a Bodrogközben fehér hollónak számító vizes élőhely irdatlan szennyezettsége, nem az a tömérdek építkezési hulladék zavarja, amit a kivitelező cég már jelenleg is ott hagyott. A lakosokat az bosszantja, hogy a fél évre tervezett útlezárás már tizenhárom hónapja tart, ráadásul további egy évre meghosszabbították. A helyiek a polgármesteren kérik számon a lezárt híd jócskán elnyúló munkálatait, alaptalanul. A másod- és harmadosztályú bodrogközi és Ung-vidéki közutak Kassa megye tulajdonát képezik, azok karbantartása is a megye feladata.

In medias res 
Kukó Miklóst, Zétény másodízben megválasztott polgármesterét arra kértem, próbálja meg időrendben összefoglalni a híddal kapcsolatos történéseket. Azzal kezdte, hogy nem sokkal a 2018-as megválasztását megelőzően végeztek bizonyos javításokat a hídtesten. A vasbeton szerkezet tartópilléreit részeire szedték, elszállították, majd a megjavított, újrafestett elemekből felhúzták a híd testét képező középső részt és a biztonsági korlátot.

2022 tavaszán megjelent a hídnál egy szakmai csapat. Az általuk végzett fúrásokból arra következtetett a polgármester, hogy statikai méréseket végezhettek, mert a megye részéről semmilyen hivatalos értesítést nem kapott. Pár hónappal később levélben tudatták vele, hogy a híd kétoldali bekötő szakaszán javítási munkákat terveznek a közeljövőben, mert a statikai vizsgálatok kimutatták, hogy a meglazult szerkezetet meg kell erősíteni. Az 1960-as évek derekán épült híd bekötő szakaszainak kétoldali támfalait a környéken szentesi lapos kőként ismert andezitből rakták, a kövek közötti réseket földdel „fugázták” ki, a kétoldali kőfal közötti részt töltötték ki a műút makadám rétegei.

A híd lábánál, a korlát tövében, a hídtestbe építve betontalapzaton állt egy kis kápolna a folyók és hidak védőszentje, Nepomuki Szent János szobrával. A megyei útkezelő társaság – feltételezve, hogy a falué az építmény – levélben értesítette a falu vezetőjét, hogy a javítási-bontási munkák útjában lévő kápolnát talapzattal együtt nem tudják áthelyezni, ezért le kell bontaniuk.

A polgármester megpróbálta kideríteni, hogyan és mikor kerülhetett a megyei parcellára, ki állíttathatta. Pár hónapos kutatása nem járt sikerrel. Sem a helyi egyházi archívumban, sem pedig Kassán, a katolikus egyház műemlékvédelmi részlegén nem jegyezték fel. Így a falu képviselő-testülete megszavazta, hogy a szobor a lebontásra ítélt kápolnából az idővel alkalmasabb helyen, a híd közelében lévő falusi parcellán felállított kápolnába kerül majd.

zétény
Érthetetlen, miért nem haladtak hónapokon keresztül a felújítási munkálatok
Fotó:  Molnár Gabriella
Kezdődhet a felújítás

A megyei útkezelő társaság által kiírt közbeszerzés nyerteseként 2022 nyarán az Eurovia vállalat megkezdte a munkát (Bolyból Szinyér irányába) a jobb oldali támfal bontásával. A polgármester még ezt megelőzően kérte, hogy az érintett szakaszra és egyben a hídra ne engedjék fel a kamionokat, csak a személyautók és buszok terhelhessék. A válasz az volt, hogy nem szükséges a korlátozás, vagyis az átlagos napi tíz kamion továbbra is áthaladt az út és egyben a híd bal sávján, ahogy az aratás idején a mezőgazdasági gépek, sőt ősszel a szomszédos szentesi és szinyéri útjavításokhoz szükséges aszfaltot is erre szállították. Csupán a jobb sávot tehermentesítették a már meglazított támfal bontása miatt.

A nagy terhelés következtében 2022 őszén az úttest bal oldala repedezni kezdett. Ezt a polgármester jelentette a megyei útkarbantartó vállalatnak, és a 2022 novemberében végzett statikai méréseket követően az illetékes Tőketerebesi Járási Hivatal közlekedési osztálya 2023. 5. 30-ig elrendelte az út teljes körű lezárását és a munkák leállítását, és kijelölte a 14 kilométeres elkerülő utat.  Helyt adva a polgármester kérésének, a gyalogos forgalmat nem állították le.

A falu hídon túli utcájának mintegy 3 tucatnyi házában óvodások, kisiskolások is laknak, akiket szüleik a hídnak ezen a felén lévő intézménybe kísértek. A falu hídon túli szegletéből munkába járó felnőttek számára maradt a Királyhelmecet érintő kerülőút, ahogy azoknak is, akik akár Lelesz vagy Pólyány irányából, Zétény érintésével a rövidebb szakaszon jártak Borsiba, Sátoraljaújhelyre vagy Tőketerebesre. 

Az idő telt, a munkák álltak, de a polgármester a telefonhívásaira, hivatalos leveleire választ nem kapott. Kénytelen volt tehát beérni azzal a magyarázattal, hogy a kivitelező a projektdokumentációtól eltérő módon végezte el a javításokat, illetve az újonnan feltárt hibák figyelembevételével új, más műszaki megoldáshoz kell folyamodni.

A megrepedezett, megrogyott aszfalt alatt, az úttest bal sávjában húzódik a falut ellátó fő vízvezeték, ennek esetleges meghibásodását a vízügyi szakemberekkel kellett konzultálniuk. 2023 májusának végén a járási hivatal közlekedési osztálya az év végéig, majd 2024. december 31-ig hosszabbította meg a lezárást.

Július végén a megyei útkarbantartó vezérigazgatója, Anton Trišč által aláírt levél a helyzet magyarázataként azt közölte a polgármesterrel, hogy a „szóban forgó építkezésen a kivitelező azért állította le a munkákat, mert az alapzat tesztelése során megállapították, hogy nem elégséges annak teherbírása, ebből kifolyólag az eredetileg tervezett műszaki megoldás módosítást igényel. Ez anyagi többletköltséggel jár, ezért a kivitelező úgy döntött, hogy ennek elbírálásáig, illetve jóváhagyásáig nem folytatja a munkákat. Jelenleg folynak a pluszköltségek elbírálási és jóváhagyási eljárásai. Ezek befejeztével és a szerződés kiegészítésének közzétételét követően lehet majd folytatni az építkezést. Intenzíven dolgozunk a kialakult helyzet megoldásán azért, hogy a lehető leghamarabb befejeződhessenek a munkák.”

Egy tavaly októberi e-mailben Trišč vezérigazgató arról biztosította Zétény polgármesterét, Kukó Miklóst, hogy hamis az az információ, miszerint az aláírására váró iratok hónapok óta az íróasztalán vannak. Trišč vezérigazgató ellen azonban novemberben bűnvádi eljárás indult hűtlen kezelés és közbeszerzési csalás ügyében, ezért a megye az útkezelő társaság irányításával a kivitelezési részleg korábbi igazgatóját, Peter Vaľkot bízta meg.
Vajon mikor ér véget?

A polgármester irodájában ülve és hallgatva a történetet, Beckett abszurd drámájának jelenetei jutottak eszembe. Mintha a falu népe is Godot-ra várna.

A történet azonban még nem ért véget, már csak azért sem, mert az útkezelő igazgatóság számára összeállított tucatnyi kérdésünkre lapzártáig meg nem érkező válaszoknak is helyet szeretnénk adni. Ezenfelül a védett területen uralkodó áldatlan helyzettel kapcsolatban is kíváncsian várjuk a természetvédők álláspontját, amiről szintén tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Megjelent a Magyar7 2024/2. számában.

zétény
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.